SPORTMOMENTEN

Het sportweekeinde in vijf minuten: achteruitschaatsen, veldrij-DNA

Geen tijd gehad om alle sportgebeurtenissen van het afgelopen weekeinde te volgen? Redacteur Lennart Bloemhof vat het sportweekeinde samen in vijf momenten, zodat u binnen vijf minuten weer op de hoogte bent.

Lennart Bloemhof
Mathieu van der Poel wint de Superprestige in Diegem. Beeld belga
Mathieu van der Poel wint de Superprestige in Diegem.Beeld belga

Van Gaal moet wennen

Terwijl alle grote competities stilliggen, wordt er in Engeland op de laatste dagen van het jaar stug doorgevoetbald. Op Tweede Kerstdag werd een compleet competitieprogramma afgewerkt en dat was vandaag ook het geval. En vooral voor Louis van Gaal is dat even wennen.

Vrijdag speelde hij met 'zijn' Manchester United in eigen huis tegen Newcastle United (3-1 winst) en nog geen 48 uur later stonden zijn spelers alweer op het veld, nu in Londen voor de wedstrijd tegen Tottenham Hotspur. Na de wedstrijd tegen Newcastle mopperde hij al dat hij zijn team 'niet kon voorbereiden, zoals ik het wil' voor de wedstrijd tegen de Spurs en dat het door de UEFA en FIFA is verboden binnen twee dagen een wedstrijd te spelen.

Vandaag kreeg hij gelijk, althans, dat vond Van Gaal zelf. De wedstrijd op White Hart Lane eindigde in 0-0 en met name in de slotminuten van het duel was bij meerdere spelers de pijp overduidelijk leeg. Volgens hem hadden beide teams een veel betere wedstrijd op de mat kunnen leggen, vooral in de tweede helft, maar was dat fysiek simpelweg niet mogelijk. 'Het is gewoon wetenschappelijk bewezen dat een lichaam niet binnen zo'n korte periode kan herstellen', zei de Nederlandse trainer.

Het betoog van Van Gaal zou misschien best kunnen kloppen, maar het zou ook kunnen dat de Nederlander zelf nog even moet acclimatiseren in een wereld waar de Engelse voetbalmentaliteit dominant is: meer voetbal, overal en altijd. Overigens was het puntverlies in Londen geen ramp voor de nummer drie van de Premier League. Nummer één Chelsea en nummer twee Manchester City speelden ook gelijk vandaag.

Van Gaal tijdens de wedstrijd tussen zijn Manchester United en Tottenham Hotspur. Beeld epa
Van Gaal tijdens de wedstrijd tussen zijn Manchester United en Tottenham Hotspur.Beeld epa
Robin van Persie (rechts) namens Manchester United in actie tijdens de wedstrijd tegen Tottenham Hotspur. Beeld epa
Robin van Persie (rechts) namens Manchester United in actie tijdens de wedstrijd tegen Tottenham Hotspur.Beeld epa

Zo vader, zo zoon

De toekomst van het Nederlandse veldrijden is rooskleurig. En dat is een understatement. Vandaag won Mathieu van der Poel namelijk de Superprestige in Diegem en daarmee liet de nog maar 19-jarige Nederlandse veldrijder weer eens zien al op jonge leeftijd met de besten mee te kunnen.

In het schijnsel van kunstlicht kwam Van der Poel met een wheelie als eerste over de finish in de Vlaamse plaats. Met zijn winst pakte hij ook de eerste prijs op de ranglijst van de Superprestige. De Belgische toprenner Sven Nys, die na een rustperiode in Diegem zijn rentree maakte, werd onder meer door de jonge Nederlander naar een zesde plek verwezen.

Dat bij Van der Poel veldrijden in zijn DNA zit is misschien een cliché, maar klopt feitelijk wel. Mathieu is een van de twee zoons van voormalig wereldkampioen Adrie van der Poel. Maar dat Mathieu alles in zich heeft zijn bekende vader voorbij te streven, blijkt wel uit de twee wereldtitels veldrijden die hij in 2012 en 2013 bij de junioren veroverde. Op de weg werd hij in 2013 ook nog eens juniorenwereldkampioen.

Bij de senioren is alles anders, zullen sceptici zeggen, maar Van der Poel is al aardig bezig het tegendeel te bewijzen. Hij zegevierde in zijn allereerste Superprestige in Gieten en over anderhalve week rijdt hij zijn eerste NK als prof. Daar kan hij meteen een beter NK-debuut maken dan zijn vader. Adrie van der Poel werd op zijn eerste NK in 1981 zesde. Mathieu van der Poel zal in Veldhoven hoogstwaarschijnlijk om de eerste plek strijden met dat andere Nederlandse supertalent: Lars van der Haar (23). Nogmaals: de toekomst van het Nederlandse veldrijden is rooskleurig.

Mathieu van der Poel in actie tijdens de Superprestige in Diegem. Beeld belga
Mathieu van der Poel in actie tijdens de Superprestige in Diegem.Beeld belga
Van der Poel viert het winnen van de Superprestige in Diegem. Beeld belga
Van der Poel viert het winnen van de Superprestige in Diegem.Beeld belga
Adrie van der Poel wint het WK veldrijden in Montreuil in 1996. Beeld anp
Adrie van der Poel wint het WK veldrijden in Montreuil in 1996.Beeld anp
Van der Poel komt als eerste over de streep in Diegem. Beeld belga
Van der Poel komt als eerste over de streep in Diegem.Beeld belga

Achteruitschaatsen

Sven Kramer werd vandaag voor de zesde keer in zijn schaatsloopbaan Nederlands kampioen allround en Ireen Wüst pakte diezelfde titel voor de vierde keer in haar carrière. Nu was het geen verrassing dat juist die twee schaatsers op de hoogste tree van het podium stonden in Heerenveen. Wat wel verrassend was, was het falen van de regerend Europees kampioen allround tijdens het toernooi: Jan Blokhuijsen.

Na drie afstanden op het toernooi stond Blokhuijsen zevende, met een straatlengte achterstand op de podiumplaatsen. De afsluitende tien kilometer besloot hij vandaag niet eens te rijden. Dat was overigens compleet tegen de zin in van zijn coach, Jan van Veen. Een NOS-camera filmde een heftige discussie tussen Van Veen en zijn pupil over het wel of niet rijden van de afstand.

Twee maanden geleden, tijdens de NK afstanden, stelde Blokhuijsen ook al teleur. Vandaag sprak hij van zijn 'slechtste toernooi ooit'. Blokhuijsen: 'Ik had echt naar dit toernooi toegewerkt, in mijn kop zat het weer goed', zei hij nadat hij zestiende was geworden op de 1500 meter. 'Alleen het gaat hier voor geen meter. Ik rijd achteruit', aldus Blokhuijsen. Dat laatste is in geen enkel geval handig voor een schaatser, zowel spreekwoordelijk als letterlijk.

Coach Van Veen was, zoals op de NOS-beelden goed was te zien, niet tevreden over de Corendon-schaatser. 'Er zat geen goed rondje bij dit weekeinde.' Over het voorval in de catacomben was hij helder: 'Dat is iets tussen hem en mij, maar het was wel duidelijk dat ik niet blij met hem was. Gelukkig hing er geen microfoon bij.'

Morgen gaan Van Veen en Blokhuijsen om de tafel, met als missie van een achteruitrijdende schaatser weer een kampioen te maken. 'Maar er is weinig chemie in de ploeg', zei Blokhuijsen al, misschien wel vooruitlopend op de uitkomst van dat gesprek.

Sven Kramer (links) en Ireen Wüst. Beeld anp
Sven Kramer (links) en Ireen Wüst.Beeld anp
Blokhuijsen baalt tijdens het NK allround. Beeld anp
Blokhuijsen baalt tijdens het NK allround.Beeld anp
Blokhuijsen tijdens de NK allround. Beeld anp
Blokhuijsen tijdens de NK allround.Beeld anp

Haperende start

Nee, niet het Engelse voetbal, WK darten of het kerstbasketbal in de NBA is het ultieme sportevenement om te volgen rond de jaarwisseling. Dat is namelijk de Vierschansentournee. Vandaag stond de eerste van vier wedstrijden op het programma in het Duitse plaatsje Oberstdorf, alleen van een vliegende start kon niet worden gesproken.

De wedstrijd werd - nadat elf van de vijftig schansspringers gesprongen hadden - afgelast vanwege te harde wind, waardoor een kleine 25 duizend toeschouwers voor wel heel weinig actie in de kou en sneeuw zaten te wachten (zie onderstaande foto's). Morgen wordt een nieuwe poging gedaan de wedstrijd te voltooien. Daarna verplaatst het circus zich naar Garmisch-Partenkirchen (1 januari) om in Oostenrijk te finishen (Innsbruck, 4 januari en Bischofshofen, 6 januari).

Een wapperende vlag onderstreept de harde wind in Oberstdorf tijdens de Vierschansentournee. Beeld reuters
Een wapperende vlag onderstreept de harde wind in Oberstdorf tijdens de Vierschansentournee.Beeld reuters
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa

Drenthe laat van zich horen

Kent u hem nog? Hij won het EK onder 21 jaar met Nederland in 2007, vertrok daarna voor 14 miljoen euro van Feyenoord naar Real Madrid en begon daarna aan een roadtrip door Europa die nog altijd voortduurt. Op dit moment speelt Royston Drenthe in Engeland voor Sheffield Wednesday. Met die club speelde hij vrijdag tegen Blackpool. Sheffield won het thuisduel met 1-0 en Drenthe deed iets waardoor hij voor het eerst sinds tijden weer eens de aandacht op zich wist te vestigen.

Tijdens een sprint tikte de 27-jarige vleugelspeler de bal met zijn linkervoet tegen de binnenkant van zijn rechtervoet, waarna hij met die voet de bal van achter zijn standbeen voor zich uitspeelde. Op die manier legde hij een tegenstander op volle snelheid in de luren en kreeg Drenthe het publiek op de banken.

Maar of de actie het begin is van een nieuwe succesperiode voor Drenthe is nog maar de vraag. Het filmpje met de actie van de Nederlander verscheen op YouTube en kreeg vooralsnog één reactie: 'Helaas is dat ook het enige wat hij kan doen. Een trucje, zo nu en dan', aldus hoogstwaarschijnlijk een Sheffield-fan.

Drenthe juicht na een doelpunt in het shirt van Hercules, in december 2010. Beeld epa
Drenthe juicht na een doelpunt in het shirt van Hercules, in december 2010.Beeld epa
Meer over