Het spook van Vietnam duikt weer op

Zo vader, zo zoon. Met die slagzin wil de voortstomende Democratische presidentskandidaat in spe John Kerry zeggen dat ook Bush jr....

Wim Bossema

The Economist weegt of hij daaraan verstandig doet.

De curves van de opiniepeilingen over de vraag 'vind u dat de president het goed doet' vertonen voor vader en zoon nogal veel overeenkomst: een piek bij het begin van een oorlog (vader: Golfoorlog, zoon: eerst aanslagen 11 september, vervolgens begin oorlog tegen Irak), gevolgd door een glijbaan naar beneden (voor zoon een kleine opleving bij de arrestatie van Saddam Hussein).

The Economist denkt dat Bush'pose als warrior king de echte Republikeinse kiezer zal aanspreken, maar al die anderen? De meesten vinden volgens een peiling banen veel belangrijker. Bush neemt meer risico's. Hij doelt op de oorlog tegen terreur, maar bij oorlog denken de Amerikanen aan Irak. Bush levert zich zo met huid en haar over aan de gebeurtenissen daar, meent het Britse blad. En de oorlogspresident heeft zelf de aandacht op zijn eigen weinig krijgshaftige verleden als soldaat gevestigd; tegenover Kerry de Vietnam-held.

Dat is inderdaad goed te merkenaan de Amerikaanse bladen. Op het omslag van Newsweek staan de jeugdportretten van Bush en Kerry met de tekst: 'Kerry vs. Bush. De strijd gaat net zo veel over Vietnam als over Irak.' Bij Time staan de foto's van soldaat Bush, die niet naar Vietnam ging, binnen bij een stuk onder de kop: 'Hoe goed deed hij zijn dienstplicht?'.

Newsweek beschrijft de zo verschillende levens van twee 'gepriviligeerde zonen'. Kerry zat twee jaar boven Bush op de universiteit van Yale, de kweekvijver van Amerika's leiders. Dat maakte het verschil. Kerry ging naar Vietnam uit plichtsbesef, als de anderen; in Bush' tijd probeerden de studenten inmiddels aan de oorlog te ontkomen, zo ook George W., die veilig bij een eenheid in Texas bleef.

Geen leuk stuk voor Bush. Dat in Time evenmin. Dat blad onderzoekt wat er waar is van de verhalen dat Bush ook nog de kantjes ervan af liep in het leger. Times conclusie: in de eerste drie jaar als piloot bij de National Guard in Texas haalde hij massa's punten, maar nadat hij in 1972 naar Alabama was vertrokken om te werken in de campagne van de Republikeinse senaatskandidaat Blount, werd hij nauwelijks meer gezien en haalde hij bijna geen punten meer.

Niet leuk voor Bush, maar is het voor een president? Timecolumnist Charles Krauthammer vindt van niet. Hij valt Kerry aan omdat hij zijn verleden als gedecoreerde held uit Vietnam, gevolgd door zijn protest tegen de oorlog als veteraan, in de strijd heeft geworpen. Kerry heeft het over 'Nixons oorlog', maar de president die de oorlog begon, was Kerry's held John F. Kennedy, een man met een heldhaftig oorlogsverleden, schrijft hij.

Maar voorlopig vaart Kerry er wel bij. De Europeanen zijn al gek op hem, schrijft Newsweek. En zie, daar staat hij op het omslag van le nouvel Observateur:

'De man die Bush kan verslaan'.

Zal het spook van Vietnam de doorslag geven? Een artikeltje in Time doet daaraan twijfelen: alles draait om campagnegeld: Kerry heeft al veel uitgegeven en 28 miljoen dollar over; Bush heeft een vette kas van 132 miljoen.

Meer over