Het spel van valkenier, fret en havik die konijnen 'slaat'

Konijnen genoeg op de Maasvlakte in Rotterdam. Een ideaal jachtterrein voor Hans Bruil en zijn havik Sophie.

DOOR CASPAR JANSSEN

Valkenier Hans Bruil jaagt op konijnen op de Maasvlakte. Als het even kan, rijdt hij met zijn havik Sophie - en een fret - van de Veluwe naar Rotterdam, althans in het jachtseizoen, van september tot eind januari. De fret jaagt dan de konijnen uit hun hol, Sophie pakt een konijn, Bruil beloont de havik en stopt het dode konijn in zijn jagerstas. Aan het einde van de dag heb je dan toch mooi een stuk of wat konijnen, die natuurlijk veel lekkerder smaken dan tamme konijnen. En ze zijn gegarandeerd hagelvrij.

Goed, zo vlotjes gaat het natuurlijk niet altijd. Een konijn wil de havik nog weleens te slim af zijn. Dat zijn overigens de mooiste vluchten, vindt Bruil, de 'misvluchten'. Of een fret valt in slaap in het konijnenhol. Die moet je er dan weer uithalen. In grote delen van Nederland gaat het ook slecht met de konijnen, vanwege de ziekte myxomatose. Daar heeft jagen weinig zin. Maar op de Maasvlakte zijn er genoeg.

De dieren gaan thuis bij Hans Bruil de vriezer in, en dienen door het jaar heen als voedsel voor zijn roofvogels. Of hij maakt er vrienden en kennissen blij mee.

Puur natuur, noemen valkeniers hun jachtmethoden vaak. Of: honderd procent ecologisch. En het vlees is natuurlijk biologisch. Valkeniersbedrijven laten zich ook inhuren voor het bestrijden van konijnenoverlast. Die overlast is enorm en de gevaren zijn groot, aldus de valkeniersbedrijven.

Konijnen richten met hun gegraaf en geleef schade aan op industrieterreinen; naftatanks en leidingen en kabels staan op het spel, konijnen maken holen op golfterreinen en veroorzaken met hun gegraaf blessures op voetbalvelden. Om niet te spreken van de schade aan spoorwegtaluds en op begraafplaatsen. De valkenier biedt uitkomst.

Valkeniers beweren: roofvogels pakken de zwakke en zieke exemplaren en dat is goed voor de gezondheid van de populatie. En: de konijnen hebben een eerlijke kans. Dat is bij jagen met het geweer wel anders.

Hans Bruil en zijn assistente Nynke Kouwenhoven valkenieren overigens voor hun plezier. Dat mag, jagen op fazant, wilde eend, houtduif, konijn en haas is vooralsnog legaal. Maar als het aan de Partij voor de Dieren ligt - en aan andere partijen - wordt de plezierjacht snel verboden.

Er zijn mensen die gaan glunderen als ze valkenier Hans Bruil bezig zien met zijn havik en zijn fret. Prachtig hoe zo'n roofvogel door de lucht zweeft en dat konijn 'slaat'. De valkerij staat in een eeuwenlange traditie. En zeker: de gemiddelde valkenier houdt van zijn roofvogels en zorgt er goed voor. Een deel van de aantrekkingskracht van de valkerij zit hem in het africhten van de roofvogels, zegt Bruil, niet per se in het jagen.

Je kunt natuurlijk tegenwerpen, zoals veel vogelliefhebbers doen, dat roofvogels gewoon in het wild horen te leven. Dat ze ook dan, geheel uit eigen beweging, konijnen zullen 'slaan', die een eerlijke kans hebben op ontsnappen. Ook dan zullen vooral de zwakste, traagste en domste konijnen het haasje zijn.

Maar goed, dat soort opmerkingen bederven natuurlijk wel een beetje de pret.

undefined

Meer over