Het schavot

Sportsongs! Jos van Meeuwen wijst op de Vlaamse troubadour, verhalenverteller, dichter en beeldhouwer Willem Vermandere (1940). In april 1971 nam hij in Gavere het nummer Mijne Velo op, dat vervolgens uitkwam op een titelloze LP....

Bert Wagendorp

Huisdichter Cornelis! Cornelis maakte een Ollekebolleke waarover moet worden nagedacht. Lees en huiver: wat bedoelt de dichter?

ZIEK

Pijn in de onderbuik

Zwitsers kantongerecht

Chef-kok Urs Meier

Staat achter het vuur

Noren voorkomen een

Voedselvergiftiging

Toch is mijn maag nog

Een dag overstuur

Elk nadeel hep se voordeel! Volgens Michiel Frackers kwam de filosoof JC tot zijn beroemdste aforisme gedurende de analyse van een Champions League-duel tussen PSV en Barcelona. Wanneer echter de geboortedatum in de JC-bijbel van Henk Davidse klopt (24 april 1997), dan gaat het vermoedelijk om de wedstrijd Fiorentina-Barcelona (0-2), in de halve finale van de toenmalige EC II, die op die datum werd gespeeld. En dan nog iets: Van Ammers wijst op een opmerking in het boek Spanje achter de schermen, van Steven Adolf. Daarin staat de Spaanse zegswijze No hay mal que por bien no venga. En wat betekent dat?? Juist! Hep JC zijn aforisme gewoon gejat? Of hep elk aforisme se Spaanse broer? En wat gebeurde er op 14 maart 1973, volgens zekere bron de échte geboortedatum van de levenswijsheid? Volgende week meer!

Lezer Lex! Lezer Lex leest sneller dan God kan schrijven!

- Lezer Lex, wat heb je nú weer gelezen?

Ik heb deze week lekker gespard met 'Allemaal jongens die lekker uit de voeten konden', van Paul van Schaik. Een fantastisch leuk boek, met 17 portretten van Rotterdamse oudboksers.

- Boksen, Lezer Lex, in de Volkskrant!

Schei toch uit. Boksen is de oudste sport ter wereld. Dus die hoort gewoon in de krant. Maar bij de Volkskrant vinden ze het een onbeschaafde bezigheid. Onbeschaafd? The noble art of self defence! En noem mij dan eens een beschaafde sport! Het gaat er toch altijd en overal om mekaar de tyfus te slaan .

- Beetje niveau, Lezer Lex!

Sorry, ik laat me gaan. Komt door dat mooie recht-voor-z'n-raapse Rotterdams in Allemaal jongens. Het eerste portret is van Piet van Klaveren, de jongere broer van Bep. De eerste zin: 'Mijn tweelingbroer Wim en ik sloegen mekaar vroeger op zolder altijd te pletter.' Schitterend! De gedroomde openingszin van de definitieve Rotterdamse roman. Deze mag er trouwens ook zijn, het begin van het portret van zwaarwelter Dries Pannekoek: 'In de ring had Dries één tegenstander. Thuis dertien.' En zo gaat het maar door. Een eerbewijs aan Crooswijk, is het.

- Hoeveel schavotjes?

Achtenhalf.

- Kost het?

14,95 euro.

- Kom maar, Lezer Lex.

Lézen!

Meer over