Het schavot

Marcel Verreck, behalve cabaretier ook voetbalkenner én Het Schavot-lezer, ontwikkelde een aantal spelregelwijzigingen waarmee saaie voetbalwedstrijden een stuk lolliger zouden worden!...

De Geoliede Geruchtenmachine! John O'Brien van Ajax naar Barcelona. Kiki Musampa van Malaga naar Deportivo la Coruna. Rio Ferdinand van Leeds United naar Manchester United. De Vlieger van Willem II naar Standaard Luik. Nikiforov van PSV naar AEK Olympiakos.

Tour de France! De altijd actieve Piet Post heeft ten behoeve van de Tourtoto-spelers research gedaan naar de winnende rugnummers in de Tour de France. In die wedstrijd bestaat de mythe van het nummer 51. Eddy Merckx won zijn eerste Tour in 1969 met dat rugnummer, Luis Ocana droeg het toen hij in 1973 zegevierde, Thevenet was nummer 51 tijdens zijn overwinning van 1975 en Hinault had het op zijn rug staan bij zijn winnende debuut van 1978. Geen wonder dus dat rugnummer 51 sindsdien geldt als een magisch nummer. Uit het onderzoek van Piet Post blijkt echter dat dit mogelijk in de periode 1969-1978 zo was, maar daarvoor en daarna niet meer. In de periodes 1903-1968 en 1979-2001 won het nummer 51 nooit. Reden om het nummer te mijden, dunkt Het Schavot. Welk nummer is wél goed? Nummer 1, indien de coureur nog aanwezig is uitgereikt aan de winnaar van de voorgaande editie, is altijd kansrijk. De Tourwinnaar droeg 25 maal het nummer 1, meestal tijdens de prolongatie van zijn zege. Daarop zijn vijf uitzonderingen: Garin (1903), Frantz (1927), S. Maes (1939), Aimar (1966) en Merckx (1974). Het rugnummer 2 was in de loop der jaren vijfmaal winnnend, de nummers 11, 15 en 51 wonnen vier maal. Post wijst erop dat nummer 11 pas vrij recent succesvol blijkt: in 1976 (Van Impe), 1980 (Zoetemelk), 1985 (Hinault) en 1987 (Roche) won nummer 11. Nummer vijftien was succesvol omdat drievoudig winnaar Philippe Thijs slechts met dit nummer van start wenste te gaan.

Zei-die dat?? 'De kortste weg is toch van A naar B.' (Johan Cruijff zet een nieuwe meetkundige standaard bij Studio Sport; dank, Casper Oliemans.)

Huisdichter Cornelis! Voor het eerst wordt Nike geconfronteerd met een Ollekebolleke!

GEZONKEN

Drie corners penalty

Omhaal in binnenruim

Le capitaine heet

Eric Cantona

Harteloos rekensom

Voetbalverloedering

Schip vol vedetten

Vergaan op WK

Het Allerbeste uit Ir. A. van Emmenes Hollands Voetbalglorie! 'Erger was dat het meespelen van Kick Smit als onzeker moest worden beschouwd. Kick had last van een onwillige knie, maar hij had zijn zinnen er op gezet tegen de Duitsers mee te spelen. Doch... dat ging zo maar niet! Zondagmorgen in de vroegte toog Bob Glendenning met Kick Smit naar het veld om hem eens een balletje te laten trappen en bij het eerste balletje dat de Haarlemmer poogde te trappen, had de geroutineerde trainer het al gezien: de knie was kaduuk, van meespelen zou geen sprake zijn. Toen de overige spelers aan het ontbijt zaten - en hoe gezellig en verrukkelijk was het, in die dagen met het Nederlands Elftal te ontbijten - kwam Bob met de jobstijding aanzetten: Kick speelt niet mee!' (Tegenslag voor het duel tegen Duitsland, 31 januari 1937.)

Meer over