Het schavot

Dalen zware renners nu wel of niet sneller? Het antwoord komt van fysicus Taco Nieuwenhuis. Houd u vast. Boven op een berg wordt potentiële energie (m x g x h: massa x zwaartekrachtversnelling x hoogte) omgezet in kinetische energie (0.5 x m x v: v is snelheid in meters per...

Bert Wagendorp

Is dat alles? Neen. Want bij hogere snelheden gaat de luchtweerstand een steeds grotere rol spelen. Wat gebeurt er? Vanuit stilstand zal de snelheid van de fietser toenemen, onafhankelijk van de massa. Tegelijkertijd wordt de wrijvingskracht groter en groter. Volgens de zoveelste wet van Newton ondervindt een grotere massa daarvan minder hinder dan een lichte. (Zwaartekracht is m x g en wrijvingskracht A x n x v2, waarbij A een dimensieloze constante is en n de dichtheid van de lucht in kg/m3.)

Stellen we wrijvingskracht en zwaartekracht gelijk, dan leidt dat tot de volgende formule, waaruit de maximale snelheid van een dalende renner is af te leiden:

v = V (m x g) / (n x A)

Bent u daar nog?

Conclusie: De uiteindelijke snelheid is evenredig aan Vm: hoe groter de massa, hoe hoger de daalsnelheid. De oude kleppers pakten boven terecht een bidon met lood. Zoals Het Schavot, ondanks feestpakket zonder natuurkunde, wel had verwacht.

* Trots presenteert Het Schavot de enige echte lijst van recordinternationals, waarin rekening is gehouden met het `gewogen' aantal gespeelde interlandminuten èn de interlandloze jaren 1940-1945. Erwin Bramer – geef 'm de KNVB-erepenning! – trok bij internationals wier carrière zich óver WO II uitstrekte de helft van de voetballoze jaren af, een redelijk compromis. Dat leidt tot de volgende lijst (tussen haakjes de positie op de gewone ranglijst): 1. Van Heel, gewogen duur 11.26 jaar (11); 2. Krol 10.52 (3); 3. Lenstra 9.62, (30); 4. Dénis 9.11 (18); 5. Van Breukelen 8.79 (6); 6. Van der Meulen 8.46 (22); 7. Klaassens 8.33 (17); 8. R. Koeman 8.23, (5); 9. Göbel 8.10 (97); 10. Anderiesen 8.01 (35); 13. Rijkaard 7.68 (7); 16. F. de Boer 7.54 (1); 22. Cruijff 6.74 (29); 45. Winter 5.33 (2).

De tophonderd:

http://home2.worldonline/~ejbramer

* Jules Spijkers steunt Jacob Bergsma, die vorige week voorstelde basketbalcoach Ton Boot te benoemen tot Succesvolste Coach Aller Tijden. 'Had hij zijn kunsten mogen vertonen in het voetbal dan was 's mans klasse jaren geleden al in veel bredere kring erkend.' Heel juist, vindt Het Schavot (ex-basketbalverslaggever Het Nieuwe Land). Boot verdient een biografie! Geen in elkaar geflanst vod, maar eentje in de beste Amerikaanse sporttraditie. U hoort hier meer van.

* Het Slechtste Elftal van Nederland! Wegens ruimtegebrek alleen een paar veelzeggende uitslagen. OVV'67 4 – Jeka 10 0-6, OVV – SAB 6 1-5; DVVA dames 2 – Muiden 2-10, Geuzen 2 – DVVA 6-0.

* Tranfergeruchten! Elkhattabi van Sparta naar Tottenham. Elkhattabi naar Anderlecht. Naar Feyenoord. Naar PSV. Naar AZ. Naar Chelsea.

* Telefoon! Eppie Dam, deze week verscheen je prachtboek Foppe, portret van een bijzonder gewoon mens (Foppe, portret fan yn bysunder gewoan minske), in twee talen nog wel. Waarom een boek over Foppe de Haan, trainer van Heerenveen? Eppie: 'Hij is een intrigerend man. Hij heeft oog voor de elementaire dingen van het leven en gevoel voor de menselijke maat. En hij is authentiek gebleven, ondanks de wereld waarin hij verkeert. Veel mensen herkennen in hem wat ze in zichzelf zijn kwijtgeraakt. Authenticiteit is bijzonder geworden, zelfs in Friesland.'

HS: Een man van tegenstellingen.

Eppie: 'Zeker. Hij komt uit een rood nest, en gaat nu om met jongens die tonnen verdienen. Dat leidt tot innerlijke conflicten. Hij vecht als een leeuw om die jongens met de voeten op de grond te houden.

HS: De oude schoolmeester.

Eppie: 'Hij vindt zelf van niet. Maar ik ben er zelf een, en zie dat álles aan hem schoolmeester is.'

HS: Wat was het mooiste moment tijdens het schrijven?

Eppie: 'Ik liet hem een interview zien van Wim Kayzer waarin het ging over sport als manier om dingen te uiten, als een soort kunstvorm. En ook over Joe DiMaggio. Foppe kroop bijna in de tv. Hij zag verbanden tussen DiMaggio en Abe Lenstra.'

HS: Kost het?

Eppie: '35 gulden, voor 250 pagina's in de Nederlandse versie en 235 in de Friese.'

Meer over