Het schavot

Ard Ordelman heeft al tien jaar een weddenschap lopen met een vriend, inzet een krat bier. Het gaat om de volgende Prangende Vraag: wie scoorde in de beruchte EK-kwalificatiewedstrijd Spanje-Malta van 21 december 1983, die Nederland deelname aan het EK van 1984 in Frankrijk kostte, het eerste doelpunt?...

Bert Wagendorp

In het Benito Villamarin-stadion van Sevilla miste Spanje - toenmalig bondscoach Rijvers zat rustig te klaverjassen bij de buren - in de derde minuut een penalty. In de 16de minuut werd het toch 1-0 voor Spanje, door Santillana. Daarna maakte Malta gelijk: Rijvers blij. Bij rust was het 3-1 en dertien minuten voor tijd was er bij 9-1 nog niks loos. Toen werd een Maltezer uit het veld gestuurd en scoorde Spanje nog driemaal, de laatste keer vier minuten voor tijd uit een penalty. Rijvers ging nat. Op Malta lag even later een nieuw sportcomplex, dat zou zijn betaald door de Spanjaarden. Ard, proost.

Nieuws rond de klassieke sportuitdrukking 'Verstand op nul, blik op oneindig'! Vorige week schreef HS dat journalist Hielke Speerstra vermoedelijk als eerste die de uitdrukking in druk liet verschijnen, na de Elfstedentocht van 1963. Maar had hij hem zelf bedacht, of citeerde hij?

Cees Gloudemans (lichting 61/1, Tapijnkazerne Maastricht), herinnert zich uit die tijd de volgende dialoog:

Sergeant: 'Blik op oneindig, mannen!'

Soldaat: 'En het verstand op nul?'

Sergeant: 'Nou nee, want jij hebt geen verstand.'

De stelling dat Speerstra onbewust een bestaande uitdrukking gebruikte, lijkt hiermee bewezen. Maar betrof het hier soldatenjargon, of ligt de bron nog ergens anders?

Transfergeruchten! Emerton van Feyenoord naar Middlesbrough. Guardiola van Barcelona naar Real Madrid. Kahn van Bayern naar Liverpool. Desailly van Chelsea naar Paris SG. Blanc van Inter naar Arsenal. Kuffour van Bayern naar Barcelona. Leboeuf van Chelsea naar Monaco.

Clarence Seedorf, vernam Het Schavot, hield afgelopen week een housewarming-party. Zijn nieuwe huis staat in Hoofddorp. Jawel, in Hoofddorp. HS vindt: een multi-miljonair en wereldburger die kan gaan wonen waar hij wil, maar die toch zijn huis bouwt in Dik Troms Hoofddorp, deugt. Geen kwaad woord meer over Clarence, Clarence is oké en piekert nu over de vraag wat er rijmt op 'Haarlemmermeer'. Geweldige peer!

Telefoon! Helen Hofland, penningmeester van de Nederlandse Darts Federatie, veel darters zijn niet blij met uw anti-alcoholcampagne.

Helen: 'Darters niet. Wij als bestuur wel. Wij proberen al jaren om alcohol uit onze sport te verdrijven.'

HS: U heeft het dopingconvenant van NOCNSF ondertekend. Dat betekent controles, ook op alcohol.

Helen: 'Per jaar minstens zes darters uit de topsportsectie.'

HS: De Britse darter Bobby George zei ooit: You can get darts out of the pub, but you can't get the pub out of darts: darts en alcohol zijn één.

Helen: 'Dat is inderdaad de Engelse opvatting. En daarom wordt de sport in dat land door de regering nog steeds niet als sport erkend, maar gezien als een kroegspelletje. Wij willen van die cultuur af. Het biljarten komt ook uit de kroeg, maar die zijn dat imago kwijt. Dat willen wij ook.'

HS: Darters hebben alcohol nodig voor een stabiele arm.

Helen: 'Onzin. Een turner heeft ook stabiliteit nodig, maar die zie je voor een wedstrijd nooit drinken.'

HS: Bij The Embassy, het officieuze WK, hebben wij grote darters zwaar zien innemen. Gaan ze daar nu ook controleren?

Helen: 'Nee, nog niet. Het zal zeker nog een gevecht van twee jaar worden voor we ook de internationale bond en met name de Engelsen van ons standpunt hebben overtuigd.'

HS: Waarom moet dat eigenlijk?

Helen: 'Als je sponsors wilt blijven interesseren, is imagoverandering onvermijdelijk. Sponsors zien nu nog bierbuiken en zware tattoo's en willen zich daar niet mee associëren. Daarom zakt darts in Engeland weg.'

HS: Hoeveel mag een darter in Nederland nog drinken?

Helen: 'Boven de 0.50 promille is strafbaar.'

HS: En de straffen?

Helen: 'Eerste overtreding twee maanden schorsing, tweede een half jaar en bij de derde een aantal jaren.'

HS: Als darts Olympisch wil worden, en dat wil het, zullen ook de Engelsen de pub uit darts moeten halen.

Helen: 'Precies.'

Meer over