Het Schavot

Prangende Vragen! Henk-Jan Gosseling maakt zich ernstig zorgen over Anton 'Spitz' Kohn, ooit gezien als een van de beste voetbaltrainers van Nederland....

Want een groot verleden heeft Spitz, die inmiddels de zestig ruim is gepasseerd. De Luxemburger kwam in de jaren vijftig naar Fortuna '54 en speelde daarna voor Sportclub Enschede - met onder meer Abe Lenstra - en FC Twente. Hij maakte in de eredivisie 104 doelpunten. Vervolgens werd hij bij FC Twente assistent-trainer onder Kees Rijvers. In 1972 nam hij het roer over en leidde hij de club naar ongeëvenaarde hoogten.

Gedurende het seizoen 1973-'74 bleef de ploeg, met spelers als Pahlplatz, Jeuring, Drost en Van Iersel, dertig wedstrijden op rij ongeslagen, wat leidde tot de spannendste competitie-ontknoping ooit. FC Twente stond na 33 wedstrijden samen met Feyenoord op kop, en reisde op 5 mei 1974 naar De Kuip voor de kampioenswedstrijd. Het duel werd met 3-2 verloren. Een jaar later bereikte Kohn met FC Twente de finale van het UEFA Cup-toernooi, waarin Borussia Mönchengladbach te sterk bleek. In 1979 vertrok Kohn.

Wat er daarna met hem gebeurde is enigszins mistig. Inderdaad deden verhalen over 'drank en vrouwen' de ronde. Kohn - die eerder een aanbieding van Feyenoord om hoofdtrainer te worden afsloeg - dook weer op bij Ajax, waar hij begin 1988 samen met Hulshoff tijdelijk het roer overnam, nadat Cruijff ontslag had genomen. Even later vormde Kohn nog even een koppel met Van Gaal, alvorens Beenhakker arriveerde. Vervolgens moest Kohn zich tevreden stellen met een rol als assistent-scout. Tot Heerenveen aan de bel trok.

Dweilorkesten! Jan ten Klooster raakte een open zenuw, toen hij vorige week opriep tot de actie 'Stop de Dweilorkesten'. Het Schavot werd bedolven onder de steunbetuigingen. G. van Duin pleit ervoor de naam van de actiegroep te veranderen in 'Handgranaat in de Hoempapa'. E. Muller weet zeker dat het verlies in de halve finale van het EK tegen Italië volledig was te wijten aan het domme getoeter. R. Wisselo pleit ervoor alle blaasorkesten af te voeren naar 'een skihut in Oostenrijk'. R. van der Wateren vindt dat te dichtbij: 'Zet ze op een vliegtuig naar Australië'. Nog rigoureuzere denkers menen dat het 'ruimen van die brassgestoorden' de enige oplossing is. E. Elsinga: 'Ongelooflijk dat een paar infantiele idioten met hun achterlijke valse orkestgetoeter een heel stadion ongestraft kunnen lastigvallen en ook miljoenen tv-kijkers.' R. Kuitems: 'Gesjellig? Weg ermee!' De actie gaat door!

Het Slechtste Elftal van Nederland! Een verbazingwekkende coup van Unicum 4 uit Lelystad. De ploeg kreeg van de KNVB een punt in mindering (reden nog onduidelijk) en staat na 14 wedstrijden op -1 punt! VCL 5 (7-2 tegen DoCoS 6), DSV 4 (5-1 tegen Hapert 3), QSC 6 (9-0 tegen Saenden 5) bleven in het spoor. Maar zij zullen, net als OVV '67 4 en Buitenboys 3 (beiden niet gespeeld) een antwoord moeten zien te vinden op de demarrage van Unicum 4!

Transfergeruchten! Cruz van Bologna naar Feyenoord. Tomasson van Feyenoord naar Bologna. Emerton van Feyenoord naar AC Milan. Beckham van Man United naar Barcelona. Rivaldo van Barcelona naar Man United.

Telefoon! John Drieskens, pr-man van FC Haarlem, hoe zit dat precies, met het dak van jullie nieuwe stadion?

John: 'Wij zullen nooit overdekt spelen. En we spelen op het dak.'

HS: Kun je dat even uitleggen?

John: 'In het ontwerp van architect Wiel Arets kan het veld achttien meter omhoog worden gevijzeld. Het past dan precies in een rechthoekige uitsparing in de overkapping, waardoor het stadion verandert in een overdekte hal.'

HS: Briljant idee.

John: 'Dat vinden wij ook. De kosten zijn bovendien peanuts vergeleken met de lade van het Gelredome.'

HS: Wereldprimeur?

John: 'Voorzover ik weet bestaat zoiets nog nergens. Maar Arets heeft eenzelfde plan ontworpen voor het nieuwe stadion van FC Groningen.'

HS: Was ook iets geweest voor de Arena.

John: 'Wij zijn straks een aardige warme bakker naast de grote broodfabriek in Amsterdam. Maar wel met beter gras.'

Meer over