Het RIVM als verzinsel

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een originele formule gevonden om zijn 100-jarig bestaan luister bij te zetten....

Bacteriënjagers en andere verhalen gaat over een 19de-eeuwse apotheker die de harten van een mooie, jonge vrouw en een wetenschappelijk genootschap steelt met een geromantiseerd pleidooi voor een nationaal beleid van volksgezondheid, over een jongen die op zijn eigen avontuurlijke manier ontdekt hoe gevaarlijke bacteriën zich in een pretpark kunnen verspreiden, over een medewerkster van de Milieu Ongevallen Dienst die zich op een lekkend rampschip in het Botlekgebied stort, en over een rijke Limburgse wijnboer die tijdens een diner op een cruiseschip onder verdachte omstandigheden door vergiftiging – moord of toeval? – om het leven komt.

Van der Toolen moet zich terdege op haar verhalen hebben voorbereid, want bijna het hele werkterrein van het RIVM zit erin: hygiëne, voeding, ziekten, gezondheid, giftige stoffen, milieu. De verhalen zijn pakkend en vlot geschreven, al is de auteur niet vies van bombast (‘Zij keek Joachim met een paar wonderbaarlijke ogen frank en vrij aan’) of tenenkrommende metaforen (‘Roderick Muddleby leunde over de reling van het achterdek en verloor zich in het perpetuum mobile van het kielzog’).

Maar het doel wordt wel bereikt: de aandacht blijft tot het einde toe gevangen, niet het minst door de indringende tekeningen van Erik Kriek.

Achter in het boek is een tijdbalk opgenomen waarop de rijke 100-jarige geschiedenis van het RIVM is samengepakt. Je zou er moeiteloos een boek over kunnen schrijven. Maar dat hoeft nu dus niet meer.

Meer over