NieuwsCoronavirus

Het regent sluitingen en afgelastingen door corona

Voor het eerst sinds 1985 zullen er geen Nederlandse bloemen prijken op het bordes van de Sint-Pietersbasiliek als de paus op 12 april zijn paastoespraak, het urbi et orbi, uitspreekt. ‘Floraal vormgever’ Paul Deckers besloot zijn bloemschikkers dit jaar niet naar Rome te sturen om besmetting met het coronavirus te voorkomen.

Jonathan Witteman
Bij het paardenevenement Indoor Brabant zal geen publiek welkom zijn. Medewerkers van het evenement zitten er wat beteuterd bij na deze mededeling.  Beeld Marcel van den Bergh
Bij het paardenevenement Indoor Brabant zal geen publiek welkom zijn. Medewerkers van het evenement zitten er wat beteuterd bij na deze mededeling.Beeld Marcel van den Bergh

Het is slechts een van de vele maatregelen die woensdag zijn afgekondig om verspreiding van covid-19 te voorkomen. Zo besloot het presidium van de Tweede Kamer woensdag om het parlement vanaf vrijdag te sluiten voor bezoekers. Het presidium – de voorzitter en ondervoorzitters van de Tweede Kamer – wil zo voorkomen dat het coronavirus via de talloze dagjesmensen verder om zich heen grijpt. Eerder sloten het Europees Parlement en de parlementen van onder andere Duitsland, Polen, Italië, Noorwegen en Oostenrijk al de deuren voor het publiek.

Het kabinet stak kleine ondernemers maandag een hart onder de riem met de belofte ze te hulp te schieten als ze door het coronavirus in financiële problemen komen. Het Rijk staat garant als ondernemers geld willen lenen bij een bank, maakte het ministerie van Economische Zaken woensdag bekend. De hulp valt onder de zogeheten BMKB-regeling, eigenlijk bedoeld voor bedrijven die gebukt gaan onder de stikstof- en pfas-maatregelen, maar is nu ook opengesteld voor ondernemers die hun inkomsten zien teruglopen door de coronacrisis.

Ouderenlijn

Ook riep het kabinet een speciaal telefoonnummer in het leven voor ondernemers met vragen over het coronavirus: 0800-2117. Voor ouderen die alleen zitten, is er sinds woensdag ook een speciaal telefoonnummer: 0348 - 466666. De lijn, een initiatief van de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen, is bedoeld om te voorkomen dat ouderen acuut in een sociaal isolement raken.

De Maastrichtse kunstbeurs Tefaf is door het coronavirus uitgelopen op een sof. De organisatie van de jaarlijkse bijeenkomst voor kunst- en antiekhandelaars besloot vervroegd dicht te gaan. In plaats van aankomende zondag sloten de deuren van het Maastrichtse congrescentrum al woensdagavond om 7 uur. De beslissing werd genomen nadat een Italiaanse kunsthandelaar maandag bij thuiskomst in eigen land besmet bleek te zijn met het coronavirus. De Italiaan was van donderdag tot en met zaterdag op de Tefaf, maar vertoonde op dat moment geen symptomen en was volgens de GGD toen geen gevaar voor andere bezoekers. Na overleg met de gemeente Maastricht en gezondheidsdiensten besloot de Tefaf de rest van de beurs toch af te blazen, om bezoekers geen gevaar te laten lopen.

Of de start van het nieuwe formule 1 seizoen in Melbourne door zal gaan is nog te bezien.  Beeld AFP
Of de start van het nieuwe formule 1 seizoen in Melbourne door zal gaan is nog te bezien.Beeld AFP

Grand Prix

Voetballiefhebbers hadden woensdag meer geluk dan kunstminnaars: wedstrijden in het betaald voetbal gaan komend weekend gewoon door, behalve wedstrijden in Noord-Brabant. Dat liet de KNVB woensdag weten. Dinsdag besloten de instanties in Noord-Brabant om alle sportevenementen in de provincie tot en met maandag niet door te laten gaan, inclusief drie eredivisieduels. In Italië ligt de Serie A momenteel helemaal stil, terwijl clubs in Spanje, Duitsland, Frankrijk en andere landen voor lege tribunes moeten spelen.

Een ander groot sportevenement, de voor zondag geplande Grand Prix van Australië, leek woensdag nog gewoon door te gaan, maar of de seizoensopener van de Formule 1 daadwerkelijk plaats zal vinden valt nog te bezien. Op het Albert Park Circuit in Melbourne worden komend weekend 300 duizend fans van over de hele wereld verwacht. Drie personeelsleden van Formule 1-teams bleken woensdag koorts te hebben en werden prompt in afzondering geplaatst voor het geval ze Cofid-19 onder de leden hebben. Bij een persconferentie met Max Verstappen moest de verzamelde pers op minstens twee meter afstand van de Red Bull-coureur blijven.

Meer over