Het regent klachten over het Openbaar Ministerie

Het regent klachten van rechters en advocaten over het Openbaar Ministerie sinds verschillende parketten per 1 januari zijn samengevoegd en het OM 110 miljoen euro netto moet bezuinigen - ruim een kwart van zijn begroting.

null Beeld anp
Beeld anp

Rechters krijgen dossiers vaak zo laat aangeleverd dat ze niet voldoende tijd hebben zaken goed voor te bereiden. Een rechter in Groningen dreigde maandag zaken waarin strafdossiers te laat worden aangeleverd, niet meer in behandeling te nemen.

Ook raken stukken regelmatig zoek. Een verdachte in een omvangrijke drugszaak werd zo laat gedagvaard, dat hij geen tijd had een advocaat te regelen. Zijn zaak werd noodgedwongen aangehouden. Volgens een woordvoerster van de rechtbank in Groningen gaat het niet om incidenten maar om een structureel probleem.

Zorgen
Voorzitter Maria van de Schepop van de Nederlandse Vereniging voor de Rechtspraak (NVvR) heeft eveneens 'grote zorgen' over het functioneren van het Openbaar Ministerie. Volgens haar is minister Opstelten van Veiligheid en Justitie van plan het hoofdkantoor van het OM te halveren en een kwart van het ondersteunend personeel op termijn te ontslaan.

'Het lijkt erop dat de minister een blinde vlek voor het OM heeft ontwikkeld', zegt Van de Schepop. 'Hij investeert fors in het politieapparaat, maar vergeet dat het OM vervolgens de zaken moet behandelen die de politie extra gaat aanleveren.'

Advocaten klagen over de volgens hen trage en stroeve communicatie met officieren van justitie: officieren zijn onbereikbaar, brieven worden niet beantwoord en op veel zittingen blijken stukken te ontbreken of zijn verzoeken om getuigenissen spoorloos verdwenen. Zaken lopen daardoor soms maanden vertraging op.

Advocaat Jan Vlug uit Deventer zegt tal van klachten bij het OM te hebben ingediend - die meestal gegrond werden verklaard - zonder dat er iets mee gebeurde. 'Het past volledig bij de arrogantie van het OM', aldus Vlug. De Roosendaalse strafpleiter Henk van Asselt constateerde eerder al dat zaken 'sinds de bezuinigingen steeds vaker worden afgeraffeld of op de plank blijven liggen'. Volgens zijn collega Kees de Kock uit Zwolle zijn fouten eerder uitzondering dan regel. 'Het tast de kwaliteit van de rechtspraak aan', zegt hij.

Grenzen bereikt
Volgens een woordvoerder van het Parket-Generaal, de leiding van het OM, is het aan de lokale parketten om de problemen op te lossen. Hij erkent dat 'de grenzen van wat wij kunnen bezuinigen zijn bereikt' en dat dit in de strafketen 'merkbaar' is. Hij stelt dat het OM verder op het ondersteunend personeel, ict en het hoofdkantoor wil bezuinigen. 'Maar het is de bedoeling dat het primaire proces, dus de officieren en zittingen, ongemoeid blijven.'

Meer over