Column

Het pak is zo onrealistisch als de superhelden zelf

Stop maar jongens, Batman moet plassen. Of heeft-ie een zenuwinzinking?

Floortje Smit
Ben Affleck als Batman. Beeld
Ben Affleck als Batman.Beeld

Hij wordt er knettergek van. Heeft acteur en regisseur Ben Affleck net een nieuwe film uit (de verfilming van Dennis Lehane's roman Live by Night), zijn journalisten vooral geïnteresseerd in iets heel anders: hoe staat het met zijn nieuwe Batman-film? Gaat hij die als hoofdrolspeler en co-scenarist nou ook zelf regisseren?

Bij die beslissing speelt een praktisch probleem, onthulde USA Today deze week. In een Batmanpak kun je niet regisseren. Niet omdat het nu eenmaal lastig is om iemand die verkleed is met cape en masker serieus te nemen, maar omdat een mens sowieso amper iets kan in zo'n pak.

Je gaat erin zweten, het zit rot, je wordt er gek en moe van. Als acteur kun je je af en toe even terugtrekken, maar een regisseur moet altijd op de set zijn. Dan moet dat pak echt comfortabeler, aldus Affleck.

Hij is niet de eerste Batman-acteur met kleding-klachten. Michael Keaton, wiens pak uit Batman Returns deze week wordt geveild (startprijs 35.000 dollar), kon zijn hoofd niet bewegen zonder dat hij het pak scheurde. Vandaar dat Batman in Tim Burtons films beweegt als een standbeeld.

Christian Bale werd bij een eerste doorpassessie claustrofobisch: 'Ik dacht: ik kan niet ademen, ik kan niet denken, het is te strak, het knelt mijn hoofd af. Ik denk dat ik een zenuwinzinking krijg', vertelde hij bij een persconferentie voor The Dark Knight Rises (2012). Val Kilmer (Batman Forever) voelde zich 'een oude man' in de batsuit: hij kon niets horen, kreeg eten via een rietje, het kostte 45 minuten om hem uit het pak te krijgen.

En het ergste, waar alle acteurs over klaagden: ze hadden hulp nodig bij wc-bezoek.

Schrijver Michael Chabon benoemde al eens in weekblad The New Yorker het probleem van elk superheldenpak: het is feitelijk net zo onrealistisch als de superhelden zelf. Het is onmogelijk om zo'n getekende outfit te vertalen naar de werkelijkheid.

Batman bewijst dat. De eerste film-Batmans konden wel bewegen. Hun kostuum leek op dat uit de strips: een elastische bodysuit met een idioot grote onderbroek eroverheen. Maar dat onderstreepte dat de acteurs niet dezelfde onrealistische lichaamsbouw hadden van de getekende Batman. De nieuwe generatie Batman-kostuums moeten juist dat overdreven superheldenlichaam imiteren, maar ze zijn daardoor hard en stug.

Een grappige paradox eigenlijk: waar een superheldenkostuum eigenlijk de ultieme bewegingsvrijheid hoort te geven, heeft het Hollywoodpak in werkelijkheid juist het tegenovergestelde effect.

Meer over