Het nobele nat van Hongarije wacht nog op de populariteit die het verdient

Hongaarse wijnen komt u niet tegen in de supermarkt. Ze zijn ook wat duurder, maar noem het gerust ouderwetse kwaliteit.

Onno Kleyn
Monopole Cool 2012. Beeld
Monopole Cool 2012.Beeld

Hárslevelü, kékfrankos, szekszardi bovidek, csutorásbor; het lijken wel tovernaarsbezweringen. Het Hongaars is voor Nederlandstaligen een moeilijke taal - het hoort niet bij de familie waarvan nagenoeg alle Europese talen deel van uitmaken - en ik heb al moeite de termen te lezen, laat staan ze te onthouden. En als het om wijn gaat is dat jammer. Noem het een marketingprobleempje. De Grüner Veltliner en de Zweigelt van Oostenrijk klotsen vrolijk de monden van de wijnliefhebbers in, maar het nobele nat van Hongarije wacht nog op populariteit. Maar daar gaan we hier wat aan doen. We vroegen landelijke aanbieders om ons rode wijnen op te sturen. Ooit, vroeger, lag er nog wel eens een fles Stierenbloed, Egri Bikavér, bij een supermarkt, maar tegenwoordig is de import van Hongaarse wijn een zaak van specialisten. Die zetten stevig in met een scala aan smaken en kwaliteiten. Hongarije heeft keus genoeg door eigen druivenrassen en bijzondere terroirs: streken en plekken met microklimaten en bodemsoorten.

Anders dan in de andere landen van het Oostblok was voor 1989 beperkt grondbezit toegestaan, en heel wat wijnboeren van nu - of vaker hun ouders - konden op kleine schaal werken en zo de kennis van weleer bewaren en toepassen. Dat gaf Hongarije een voorsprong, iets wat ook nu nog te proeven is in de moderne wijnen. Opvallend: onder de 10 euro bleken bij de geproefde wijnen geen aanraders te zitten. Erboven was er allerlei verrukkelijks.

Eger Monopole Blues 2013. Beeld
Eger Monopole Blues 2013.Beeld

Sínai Tetö Cabernet Franc 2015 Garamvári, Balatonboglár

Geen Hongaarse druif maar een Franse. Aan de Loire-oevers zorgt hij voor groenrode frisheid, bij het Balatonmeer voor een rijpere maar toch ook slanke wijn. Deskundig gedoseerd houtgebruik, geurt naar bosbessen, pittig, uitstekend. Die willen we nog wel eens naast de wildzwijnstoof zien staan.

euro 14,95,
wijny.nl

Monopole Cool 2012, Kovacs Nimrod, Eger Monopole Blues 2013, Kovacs Nimrod, Eger

Kijk, dat is slim: je zet geen Hongaars maar iets internationaals op je etiket. Monopole scoort twee keer, met de Cool 2012 - zachte vanille, fruitig en sappig - en de indrukwekkende Blues 2013, die door het gebruik van flink gebrande eiken vaten riant naar kokos en viooltjes ruikt. We kregen er allesbehalve de blues van, maar misschien is het een medicijn ertegen?

Cool 2012: euro 10,35,
Blues 2013: euro 14,20
tokajwijn.nl

Heimann Kékfrankos 2015, Szekszard Heimann Birtokbor 2014, Szekszard

Heimann is een vaste waarde in de Hongaarse wijn. De Kékfrankos (Blaufränkisch) 2015 smaakt kirschachtig, knapperig en fris, bijna een Pinot Noir; de Birtokbor ('Estate Wine', vertaal dat maar eens) van cabernet franc en merlot met wat kékfrankos en syrah verraadt een uitstekend gedoseerde houtrijping. Klasse.

Kékfrankos 2015: euro 9,85,
anderewijn.nl
Birtokbor 2014: Heimann Birtokbor 2014, Szekszard,
euro 15,15, imperial.nl

Egri Bikavér 2013, Tóth Ferenc, Eger

En daar is hij dan toch, Stierenbloed uit Eger, de wijn die al door de vermaarde culinair journalist Wina Born werd geroemd. We probeerden er meerdere, maar deze was de beste van de proeftafel. Een hele rits eigen en Franse druivenrassen kwam eraan te pas. Sappige, geconcentreerde wijn, bijzonder aangenaam en uitgewogen.

euro 11,95
lekkersuithongarije.nl

Weninger Soproni Cuvée 2014, Sopron Weninger Soproni Kékfrankos Balf 2015, Sopron

Nu wordt het spannend: Weninger werkt biologisch en gebruikt nauwelijks sulfiet. Maar o zegen, deze 'natuurwijnen' ruiken niet naar yoghurt of Rivella. Integendeel, ze ronken van fruit en ander fraais. De Cuvée 2014 is stevig en kruidig, de fles Kékfrancos 2015 heeft net een randje hout en wat meer diepte. Dikke aanraders allebei.

Cuvée 2014: euro 10
anderewijn.nl
Kékfrancos 2015: euro 13,30
imperial.nl

Lagona 2012 Heumann, Villány

Dé knaller van de serie. Het Zuid-Hongaarse wijndorp Villány, ooit een kolonie Duitstaligen, specialiseert zich in grootse wijnen. Dit is een voorbeeld, gemaakt door de Zwitserse familie Heumann. Cabernet franc, merlot, cabernet sauvignon en kékfrankos gaan erin, rijping in eikenhout volgt. Het resultaat is rijk en krachtig (14,5 procent) met donker fruit en slierten asfalt, vanille en bosgrond. En dat alles onder een schroefdop.

euro 14,95, lekkersuithongarije.nl

Meer over