Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Opnieuw lopen de spanningen op de Krim hoog op. De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft militairen in het oosten van het land gevechtsklaar gemaand. Verder in de Volkskrant Avond: een haai van 392 jaar oud en werkt Bella Hay liever samen met haar vriend of haar vader?

Bella Hay. Beeld Ivo van der Bent
Bella Hay.Beeld Ivo van der Bent

Oekraïne maakt militairen bij Krim gevechtsklaar

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft militairen in het oosten van Oekraïne en op de grens met de Krim donderdag gevechtsklaar gemaand. Het bevel komt een dag nadat Rusland claimt dat het aanslagen op het schiereiland heeft verijdeld. Na een relatief rustige periode laaien de spanningen op en rond de Krim weer op.

KLM-grondpersoneel mag niet staken tot 5 september

Het grondpersoneel van KLM mag niet staken tot 5 september. Dit heeft de kortgedingrechter donderdag bepaald nadat deze vorige week besloot dat een geplande staking moest worden opgeschort. De vliegtuigmaatschappij had de rechtszaak aangespannen nadat vakbond FNV als enige van de vijf betrokken vakbonden het KLM-grondpersoneel opnieuw had opgeroepen actie te voeren.

Twee bommen ontploffen bij Thais resort, één dode, tien gewonden

Bij een Thais resort in de badplaats Hua Hin zijn twee bommen ontploft. Dit meldt de BBC. Er zouden zeker één dode en tien gewonden zijn gevallen, onder wie toeristen. Hua Hin ligt vlakbij Bangkok, de hoofdstad van Thailand.

Bijna honderd miljoen Volkswagens getroffen door veiligheidslek

Volkswagen-auto's stonden lang bekend om hun Duitse degelijkheid, maar de tijd waarin dat imago opgeld deed lijkt definitief voorbij. Vorig jaar was kwam het concern uit Wolfsburg in de problemen met sjoemelsoftware in dieselauto's en nu blijkt het openbreken van bijna alle honderd miljoen auto's van Volkswagen veel makkelijker dan gedacht.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Sportzomer Live

Wat kan Kromowidjojo nog op koninginnenummer?

De baanwielrenners mogen aan de bak: vandaag begint het baantoernooi in het Rio Olympic Velodrome. Op het programma staat de teamsprint, een loeizwaar aflossingsnummer. Vandaag is ook meteen de finale. Hier leest u waar u nog meer voor op moet blijven.

Olympische droom judokas Grol en Verkerk spat uiteen

Henk Grol en Marhinde Verkerk zijn donderdag vroegtijdig uitgeschakeld in het olympisch judotoernooi. Beide Nederlanderse judokas, vooraf getipt als kanshebbers voor een medaille, moesten lijdzaam toezien hoe hun olympische droom abrupt tot een einde kwam.

Theo Bos op de olympische baan © anp Beeld anp
Theo Bos op de olympische baan © anpBeeld anp

Video van de dag

Als mensen al aan snelwandelen denken, dan werkt het vaak op de lachspieren. De heupbewegingen, het valsspelen. Maar hoe werkt deze internationaal serieuze sport? Een spoedcursus voor beginners.

Tv-tips

Louis Theroux trok zich twee weken terug in een gevangenis. Hij praat met leden van straatbendes, bewakers en bezoekt de afdeling zware gevallen (21.00 uur, NPO 2). De vierde aflevering van De fractie ziet u om 22.40 uur op NPO 2. En als u de thriller Extreme Measures wil zien, zap dan om 20.30 uur naar SBS 9. Al onze tv-tips leest u hier.

Louis Theroux. Beeld afp
Louis Theroux.Beeld afp

Morgen in de krant

Hoe Australië zijn vluchtelingen verwaarloost

Asielzoekers die worden aangerand, zichzelf in brand steken of anderszins verminken. Het is een naargeestig beeld dat opdoemt uit de uitgelekte verslagen van misstanden in een detentiecentrum op het eiland Nauru in de Stille Oceaan, waar Australië honderden bootvluchtelingen heeft ondergebracht. (+)

Biologen staan versteld: haai blijkt 392 jaar oud

De Verenigde Oostindische Compagnie was nog maar net opgericht: zó oud is een van de Groenlandse haaien waarvan Deense onderzoekers de leeftijd bepaalden. De haai raakte als 'bijvangst' verstrikt in de netten van vissers. Na zijn dood werd zijn leeftijd vastgesteld: 392 jaar.

Nu is er ook een festival voor mensen met een beperking

Op festivals zijn opvallend weinig mensen met een beperking. Het Milkshake festival maakte een speciaal feestje voor ze en op Huntenpop in Ulft kunnen ze tegen gereduceerd tarief terecht. (+)

Het eiland Nauru. Beeld
Het eiland Nauru.Beeld
Groenlandse haai. Beeld Julius Nielsen
Groenlandse haai.Beeld Julius Nielsen
Jongeren op Milkshake festival in het Westerpark in Amsterdam. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Jongeren op Milkshake festival in het Westerpark in Amsterdam.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Kies ik voor sparen, beleggen of zijn er nog andere alternatieven?

Ik heb geen goed gevoel over de grillige economie. Kies ik voor sparen, beleggen of zijn er nog andere alternatieven? (+)

Bella Hay: 'De ballen van mijn kat heb ik thuis op sterk water staan'

Draaien op een festival kan voor Bella Hay het tofste zijn wat er is. Maar spannender is om er als verslaggever je idolen te spreken. (+)

Peter Buwalda: had de Lord of the Rings een slapie?

ag ik deze column gebruiken om iets recht te zetten in de persoonlijke sfeer? Mag. Alles mag, jochie. Als je maar op tijd thuis bent vannacht, en niet drinkt. (+)

De Amsterdamse effectenbeurs Beeld anp
De Amsterdamse effectenbeursBeeld anp
Bella Hay. Beeld Ivo van der Bent
Bella Hay.Beeld Ivo van der Bent
Meer over