Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Noord-Korea heeft een waterstofbom getest die op een intercontinentale raket kan worden gemonteerd. Moeten we daar in Europa bang voor zijn? Ook spraken we met een Zuid-Koreaanse grootmoeder en haar kleinzoon over de kernproef. 'We zijn nu op een moment aangekomen dat we eigenlijk niks kunnen doen als Noord-Korea aanvalt.' Verder in de Volkskrant Avond: Oranje houdt na winst een minieme kans op plaatsing WK en op Comic Con wacht André zes uur op een foto met Pamela Anderson.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op een foto die volgens staatsmedia laat zien hoe hij een nucleair wapen bespreekt. Beeld afp
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op een foto die volgens staatsmedia laat zien hoe hij een nucleair wapen bespreekt.Beeld afp

Vandaag belangrijk

Trump reageert op kernproef 'schurkenstaat' Noord-Korea: 'zeer vijandig en gevaarlijk'
Noord-Korea heeft zondag een waterstofbom getest die op een intercontinentale raket kan worden gemonteerd. De proef wordt sterk veroordeeld door de internationale gemeenschap. De Amerikaanse president Donald Trump noemt het land op Twitter 'in woorden en daden zeer vijandig en gevaarlijk' tegenover de Verenigde Staten.

Oranje wint met 3-1 van Bulgarije, maar ziet Zweden verder weglopen
Een tam, meestentijds inspiratieloos Nederlands elftal zag het WK 2018 weer wat verder aan de horizon verdwijnen. Ja, er werd gewonnen van Bulgarije, maar de marge viel tegen: 3-1. Voornaamste concurrent Zweden liep daardoor verder weg middels een 0-4 zege tegen Wit-Rusland.

Davy Pröpper in extase na zijn 1-0 tegen Bulgarije. Beeld Foto: Guus Dubbelman / de Volkskrant
Davy Pröpper in extase na zijn 1-0 tegen Bulgarije.Beeld Foto: Guus Dubbelman / de Volkskrant

Kamerlid van Macrons partij slaat socialistische politicus het ziekenhuis in
Een Kamerlid van Macrons partij La République En Marche is aangeklaagd omdat hij een socialistische politicus met zijn scooterhelm het ziekenhuis heeft ingeslagen. De socialist raakte in coma, moest worden geopereerd en heeft nog altijd moeite met praten, aldus zijn advocaat.

COR-baas Frank G. krijgt ontslagaanzegging wegens 'moedwillig frauderen'
Dit was het grootste lijk dat uit de kast kwam. Kort nadat Erik Akerboom aantrad als korpschef bij de nationale politie ontdekte hij dat Frank G., de voorzitter van de ondernemingsraad (COR), zichzelf rijkelijk trakteerde op feestjes, reisjes en dure diners. Op kosten van de politie, in een tijd dat agenten demonstreerden voor een beter salaris.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Video van de dag

'We zijn allemaal van sterren gemaakt'. Amerikaanse en Britse wetenschappers beweren dat de helft van ons lichaam bestaat uit atomen van buiten de Melkweg. Klopt dit wel?

Vanavond op televisie

Nu kunt u op RTL 7 genieten van waarschijnlijk de beste Bond-film ooit: Skyfall. Sam Mendes debuteerde ermee als Bondregisseur en herdefinieerde het genre, dat met al te intense actie wel wat aan inflatie onderhevig was geworden. In de eerste aflevering van een nieuw seizoen kijkt Tegenlicht bij het Broodfonds. Steeds meer zelfstandigen verenigen zich in broodfondsen, waarbij ze elkaar financieel ondersteunen bij langdurige ziekte of een ongeval (NPO 2, 21.05 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

In Seoul gaat het leven na de nucleaire tests gewoon door, alsof er niets gebeurd is (+)
Het is slechts enkele uren nadat Noord-Korea voor de zesde keer een nucleaire test heeft uitgevoerd, maar in de populaire winkelstraat Gyeongridan in het centrum van Seoul is daar niks van te merken. In het barbecuerestaurant 'Welbevinden' roosteren de klanten hun varkensvlees alsof er niets gebeurd is.

Chips, salades, brood, vleeswaren? Alles is op bij Albert Heijn in Berghem (+)
Franchisenemer Gerrit van Noort zou hoge schulden hebben bij Albert Heijn. Dus levert het concern niet meer, en is de AH-winkel in Berghem Oostblok-leeg.

Portret van de Zuid-Koreaanse Kim Okhee (82) en haar kleinzoon Jeon Yongwon (29) op het dak van hun appartement aan de Han rivier in Seoul, Zuid-Korea. Beeld Jun Michael Park
Portret van de Zuid-Koreaanse Kim Okhee (82) en haar kleinzoon Jeon Yongwon (29) op het dak van hun appartement aan de Han rivier in Seoul, Zuid-Korea.Beeld Jun Michael Park

André wacht op Comic Con zes uur voor een foto met Pamela Anderson (+)
Lachen, klik, klaar. En toch is een foto met Pamela Anderson zes uur wachten waard. Er is in de tussentijd genoeg te doen op entertainmentbeurs Comic Con in de RAI.

Natuurkundige Robbert Dijkgraaf: 'De academische vrijheid staat onder druk'
In tijden van nepnieuws en alternatieve feiten moet de wetenschap niet in haar schulp kruipen maar juist voor het offensief kiezen. Dat zegt natuurkundige Robbert Dijkgraaf, universiteitshoogleraar aan de UvA en directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton, in een interview dat maandag in de Volkskrant verschijnt.

Natuurkundige Robbert Dijkgraaf, universiteitshoogleraar aan de UvA en directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton. Beeld Foto: Aurélie Geurts
Natuurkundige Robbert Dijkgraaf, universiteitshoogleraar aan de UvA en directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton.Beeld Foto: Aurélie Geurts

Is dit het jaar voor de doorbraak van het vrouwenvoetbal? (+)
Na de zomer die het Nederlands elftal de Europese titel bracht, begon ook bij de vrouwen dit weekeinde de competitie weer. Hoe klinkt het succes door op de Nederlandse velden? Is de basis inmiddels stevig genoeg voor een echte doorbraak?

Gelukkig bestaat er zelfs al vrouwenvoetbalkleedkamerhumor (+)
Aaf Brandt Corstius nam haar dochter zaterdag mee naar een middag in het Olympisch Stadion in Amsterdam die helemaal om vrouwenvoetbal draaide. Zij in haar Marokkotenue, ik met mijn allerfeministischte beentje voor. 'Kijk Rif, een speelster van Ajax. Wil je haar highfiven?' Mijn dochter keek me vernietigend aan - dat ging ze dus niet doen - , wat ik dan weer heel feministisch van háár vond.

Meer over