Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Extremisten hebben vrijdag in Egypte de bloedigste aanslag tot nog toe gepleegd op gelovigen die na het vrijdaggebed een moskee in Sinaï uitkwamen. Er kwamen 235 mensen om het leven, ongeveer 130 mensen raakten gewond. Verder in de Volkskrant Avond: Bernhard jr.: met een gouden lepel in de mond geboren, nu gezien als huisjesmelker. En wie is Joost van Doorn, oprichter van de verdwenen start-up Confido, en waar zijn de tonnen van investeerders?

SP-partijvoorzitter Ron Meyer. Beeld Sanne De Wilde
SP-partijvoorzitter Ron Meyer.Beeld Sanne De Wilde

Vandaag belangrijk

Bloedbad in Egypte: meer dan 230 doden bij aanslag op moskee in Sinaï
Extremisten hebben vrijdag de bloedigste aanslag tot nog toe gepleegd op burgers in Egypte. Ze vielen een volle moskee op het onrustige schiereiland Sinaï aan, brachten bommen tot ontploffing en vuurden kogelregens af. Meer dan 235 mensen kwamen om het leven, ongeveer 130 mensen raakten gewond.

SP-partijvoorzitter Ron Meyer over de VVD: 'Een partij uitsluiten doe je nooit voor de eeuwigheid'
De SP sluit de VVD niet permanent uit als potentiële landelijke coalitiepartner. Dat zegt partijvoorzitter Ron Meyer in een uitgebreid interview dat morgen in de Volkskrant verschijnt, waarin hij terugblikt op zijn eerste twee jaar. 'Een partij uitsluiten is nooit een principiële keuze voor de eeuwigheid. Dat is echt onzin.'

Justitie beschouwt mishandeling Arnhems homostel niet als homohaat
Justitie beschouwt de ernstige mishandeling van een homostel in Arnhem van begin april niet als uiting van homohaat. Het Openbaar Ministerie vervolgt vier minderjarige jongens wel voor mishandeling, maar niet voor discriminatie 'omdat uit onderzoek niet is gebleken dat er een vorm van discriminatie of homohaat als aanleiding of motief ten grondslag lag aan de mishandeling'.

Pro-Zwarte Piet-demonstranten dringen Utrechtse basisschool binnen en beledigen docenten
De Utrechtse basisschool De Cirkel in de wijk Zuilen kreeg donderdagmiddag onverwachts bezoek van ongeveer tien pro-Zwarte Piet-actievoerders. Die drongen het gebouw binnen, waar ze met pepernoten strooiden en stickers uitdeelden. Leerkrachten die de groep tegen probeerden te houden kregen racistische leuzen naar hun hoofd geslingerd. Het incident was een week na de blokkade van de A7, en het ongewenste bezoek bij het huis van Sylvana Simons.

Pieten bij een basisschool. Beeld anp
Pieten bij een basisschool.Beeld anp

Video van de dag

De band Nordmann werd al getipt voor Lowlands en North Sea Jazz, maar kwam eerst naar de redactievloer van de Volkskrant. Tussen de bureaus en de pantry speelden zij een paar nummers. Kijk mee!

Vanavond op televisie

Zet snel de tv aan als u alles wil weten over symmetrie. Natuurkundige Robbert Dijkgraaf legt in DWDD University uit wat de mens zo aantrekkelijk vindt aan dit principe (NPO 1, 20.35 uur). In College Tour wordt de beroemde Brits-Israëlische groentekok Yotam Ottolenghi geïnterviewd (NPO 2, 21.05 uur).

Zin in een film? Call Girl is een Zweedse thriller over het verdoezelde prostitutieschandaal dat het land in 1976 op zijn kop zette (NPO 3, 22.25 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Bestaat de kloof tussen de Randstad en het platteland wel? (+)
Groeiende verschillen tussen de Randstad en de gebieden daarbuiten, het gaat er de laatste jaren vaker over. De Telegraaf constateert ook een cultureel schisma. 'Thema's als genderneutrale toiletten, 'diversiteit' en vooral het debat over Zwarte Piet worden door een kleine culturele elite aan de rest van Nederland opgedrongen.' Maar wordt Nederland echt zo uiteengereten door een kloof?

Bernhard jr.: met een gouden lepel in de mond geboren, nu gezien als huisjesmelker (+)
Als lid van de koninklijke familie is Bernhard jr. kwetsbaar. Nu hij honderden woningen blijkt te bezitten, stelt de Amsterdamse gemeenteraad vragen. Maar wat heeft de prins dan misdaan?

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Wie is Joost van Doorn, oprichter van de verdwenen start-up Confido, en waar zijn de tonnen van investeerders? (+)
Slechts een week nadat financiële toezichthouders AFM en DNB waarschuwden voor oplichtingspraktijken met cryptobeursgangen, halen ze al hun gelijk. De Amerikaanse start-up Confido, opgericht door de (zelfverklaarde) Nederlander Joost van Doorn, beloofde beleggers die investeerden in zijn zelfbedachte cryptomunt gouden bergen.

Waarom slapen we eigenlijk op kussens? (+)
Zacht of hard, dik of dun, dons of schuim: zoveel mensen, zoveel kussens. Weinig is persoonlijker dan de voorkeur voor het kussen waarop 's nachts het hoofd te ruste kan worden gelegd. Kunnen we het kussen niet simpelweg achterwege laten?

null Beeld Daantje Bons / de Volkskrant
Beeld Daantje Bons / de Volkskrant

Masterclass voor de casual man: Arno Kantelberg over de beste feestkledij (+)
Stijlpastoor Arno Kantelberg ziet de Nederlandse man vaak voorbijkomen in foute feestkledij. Les één: kies blauw.

Volgens Esther Gerritsen is Coca-Cola een beetje dom geweest (+)
Het is duidelijk dat de frisdrankfabrikant geen ervaring heeft met de waarheid, schrijft de columniste. 'Coca-Cola heeft ervaring met fantasie. Ze moeten weer gewoon appelbomen beloven, sneeuwwitte duiven, honingbijen en perfecte harmonie.'

Meer over