Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. De Turkse hoofdstad Ankara werd vanavond opgeschrikt door een bloedige aanslag, waarbij zeker 27 doden vielen. We blikken in de Volkskrant Avond verder terug op het leven van schrijver en biograaf Cees Fasseur, en antwoord op de vraag: waarom is een op de drie Turkse kinderen te zwaar?

Redactie
Turkse families bespreken de eetgewoontes die leiden tot relatief veel gewichtsproblemen in de Turkse cultuur. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Turkse families bespreken de eetgewoontes die leiden tot relatief veel gewichtsproblemen in de Turkse cultuur.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

'Zeker 27 doden' bij grote explosie in Ankara

Bij een explosie in de Turkse hoofdstad Ankara zijn zondagmiddag zeker 27 doden en 75 gewonden gevallen. Dat zegt de lokale gouverneur tegen Hürriyet Daily News. De Turkse official zegt dat alles er op wijst dat er een zelfmoordaanslag met een auto is gepleegd. Deze is nog door niemand opgeëist.

Grootste deel ziekmeldingen op werk heeft niets met ziek zijn te maken

Uitval wegens ziekte heeft in de meeste gevallen geen medische oorzaak. 70 tot 90 procent van alle ziekmeldingen komt voort uit iets anders, bijvoorbeeld problemen thuis of op het werk. Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB). De beroepsvereniging van bedrijfsartsen trekt aan de bel omdat er volgens haar steeds minder oog is voor preventie.

Exit-polls: CDU-partij van Merkel krijgt flinke tik

De CDU-partij van bondskanselier Angela Merkel lijkt de gaan verliezen bij de Duitse regionale verkiezingen. Volgens de eerste exitpolls van de Duitse tv-zender ZDF is het CDU alleen in Saksen-Anhalt de grootste partij gebleven, al krijgt de anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland juist in die deelstaat flink voet aan de grond. Die partij kreeg liefst 21,5 procent van de stemmen.

Lethargisch Ajax verzuimt koppositie over te nemen na gelijkspel tegen NEC

Ajax heeft vanmiddag verzuimd zich naar de pole position te manouvreren richting de kraker tegen kampioen PSV, die over een week plaatsvindt in Eindhoven. Tegenover de 1-1 van PSV in eigen huis tegen SC Heerenveen gisteravond zette Ajax een 2-2 remise versus NEC in de Arena.

+ achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Ajaxspeler Lasse Schöne kopt de bal. Beeld anp
Ajaxspeler Lasse Schöne kopt de bal.Beeld anp

Vanavond op televisie

Vanavond op televisie: Om 21.50 op NPO 3: Missie aarde. De incapabele bemanning van ruimtevaartschip Tasman is terug voor een tweede seizoen sciencefictioncomedy. Liever een film? Probeer My Atomic Aunt, de film van Kyoko Miyake die na tien jaar buiten Japan te hebben gewoond terugkeerde naar de stad die door de kernramp van Fukushima vijf jaar geleden veranderde in een spookstad. Om 21.40 uur op Canvas. Veel meer televisietips staan hier.

(Artikel gaat verder onder de video)

Morgen in de krant

Postuum: Cees Fasseur was inventief en behept met een vlugge geest (+)

Hij had chemicus willen worden. Maar omdat Cees Fasseur bij de aanvang van zijn studie 'zoveel glaswerk brak dat de glasblazers er niet tegenop konden blazen', werd hij jurist en historicus. En in beide hoedanigheden excelleerde hij, zij het dat hij bij het grote publiek vooral bekendheid genoot als historicus

Reiziger moet verplicht stilstaan op roltrap Londens metrostation

Links inhalen. Dat is een ongeschreven verkeersregel op de roltrappen van de Londense ondergrondse. Wie tijd heeft staat ter rechterzijde stil, wie haast heeft kan links doorlopen. Maar hoe lang zal deze traditie nog voortduren? Op de drukke halte Holborn krijgen passagiers vanaf 18 april een half jaar lang te horen dat ze tijdens de spits niet meer lopend mogen klimmen of afdalen.

In Turkije zijn dikke kinderen gezond (+)

Vraag een Nederlands kind een plaatje te maken van een ontbijt en je krijgt een tekening van een boterham met pindakaas of hagelslag. Vraag hetzelfde aan een Turks kind en dat schildert een tafel vol lekkers: vers witbrood, potten honing, jam, kaas, worst, fruit, paprika, komkommers.

Cees Fasseur. Beeld Jiri Buller / de Volkskrant
Cees Fasseur.Beeld Jiri Buller / de Volkskrant

Kinderen op school een warme lunch: goed idee? (+)

Kinderen moeten een warme lunch krijgen op school. Deze oproep doet Alexander Rinnooy Kan. Rinnooy Kan: 'In veel omringende landen bieden scholen dit al aan. Een warme lunch op school kent vele voordelen: het levert een bijdrage aan de gezondheid van kinderen en drukke ouders kunnen er ook van profiteren.'

Hidde Jurjus, doelman én vrijwilliger: ''Ik voelde me nutteloos' (+)

Een keer per week doet Hidde Jurjus vrijwilligerswerk. Dat geeft hem kracht. Alle dagen alleen bezig zijn met voetbal biedt de keeper van De Graafschap te weinig voldoening.

Column Aaf: Moestuintjes maken iets in je los (+)

Moestuintjes stelen doe ik op klaarlichte dag, met allemaal Albert Heijn-personeel om me heen. Dat vind ik eerlijker, en eigenlijk ook dapperder. Mijn beleid is dat ik net zo veel moestuintjes pak als ik er volgens de richtlijnen mag, en dan steel ik er nog eentje.

In Oxford krijgen kinderen al warme lunch op school. Beeld Joost van den Broek / de Volkskrant
In Oxford krijgen kinderen al warme lunch op school.Beeld Joost van den Broek / de Volkskrant
Hidde Jurjus (22) en meneer Olijslager (81) op pad in Lichtenvoorde. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Hidde Jurjus (22) en meneer Olijslager (81) op pad in Lichtenvoorde.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Meer over