Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Ze mochten nog wel naar de Olympische Spelen, maar aan de Paralympics mogen geen Russische atleten meedoen. In Thailand is een nieuwe grondwet aangenomen die nog meer macht aan de militaire machthebbers geeft. Verder in de Volkskrant Avond: de zomerse tonen van Nicole Bus en als uw kiezen u lief zijn, kunt u in Engeland beter niet naar de tandarts gaan.

Honderdduizenden Turken betuigen hun steun aan de Turkse president Erdogan. Beeld afp
Honderdduizenden Turken betuigen hun steun aan de Turkse president Erdogan.Beeld afp

Vandaag belangrijk

Rusland uitgesloten van Paralympische Spelen

Het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) heeft de Russische sporters uitgesloten van de Paralympische Spelen. Over de Russische valide sport werd eerder ondanks het omvangrijke Russische dopingschandaal geen collectieve schorsing afgeroepen.

80 procent stemmen Thais referendum geteld: grondwet aangenomen

Nu 80 procent van de stemmen zijn geteld lijkt het erop dat de omstreden nieuwe grondwet van Thailand is aangenomen waarmee militaire machthebbers meer zeggenschap krijgen. Volgens hen zal het referendum een grote stap richting volledige democratie zijn, maar de oppositie vreest juist dat het leger met de nieuwe grondwet nog meer macht naar zich toetrekt.

'IS claimt machete-aanval Charleroi'

De man die zaterdag in Charleroi met een machete twee agentes verwondde was een 'soldaat' van Islamitische Staat. Dit heeft Amaq, een persbureau gelieerd aan de terreurgroep, laten weten volgens kennisinstituut SITE, dat de onlineactiviteiten van moslimextremisten volgt.

Erdogan bij protestactie tegen coup: 'Ik ben voor doodstraf als parlement dat is'

Meer dan een miljoen Turken hebben zich zondagmiddag op verzoek van president Recep Tayyip Erdogan in Istanbul verzameld om hun verontwaardiging over de couppoging te onderstrepen. Velen betuigden hun aanhankelijkheid aan de president, die op spandoeken 'een godsgeschenk' werd genoemd. Erdogan zei tijdens de betoging dat hij de herinvoering van de doodstraf zou goedkeuren indien het parlement vóór stemt.

Politieagenten houden de wacht in Charleroi. Beeld afp
Politieagenten houden de wacht in Charleroi.Beeld afp

Sportzomer live

Rio Live - Beachvolleyballers Nummerdor/Varenhorst winnen eenvoudig

Dag twee van de Olympische Spelen. Er is kans op Nederlands succes bij de wielrensters. Verder is er voor het eerst sinds 1992 weer een Nederlandse bokser actief in de olympische ring. Voor Peter Müllenberg begint vandaag zijn toernooi. Het roeiprogramma is door de hevige wind afgelast.

Onrustig Ajax verpest terugkeer Sparta en wint op het Kasteel

Sparta na zes jaar terug in de eredivisie, Ajax besluit een mooie aanval met een echte spitsengoal. Het was zondag een middag van hunkering op Het Kasteel in Rotterdam.

Ajax-aanwinst Mateo Cassierra (rechts) scoort de 1-3 tegen Sparta en viert dat met Davy Klaassen. Beeld anp
Ajax-aanwinst Mateo Cassierra (rechts) scoort de 1-3 tegen Sparta en viert dat met Davy Klaassen.Beeld anp

Video van de dag

Tot nu toe scoorden spelers uit 99 verschillende landen in de eredivisie. Welk land maakt de honderdste? Dit weekend kwamen al een paar kanshebbers in actie.

Vanavond op televisie

U kunt nog snel even zappen naar NPO 2, waar om 20.20 uur Zomergasten begon, deze week met cabaretier, schrijver en tv-maker Arjen Lubach. Na de uitzending, vanaf 23.25 uur, kunt u op hetzelfde net naar Falkenberg Farewell kijken. Op het Belgische Eén ziet u om 22.25 uur de documentaire Slow train through Africa. Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Deze Groningse burgers nemen heft in eigen handen (+)

Tienduizenden Groningse huizen zouden aardbevingsbestendig gemaakt moeten worden. Maar voorlopig staat de teller op 150. De opgave is onderschat en de risico's kleiner gedacht, zeggen instanties. Groningers zijn er niet gerust op. 'Een klap van 5 op de schaal van Richter dreigt nog steeds.'

Extra beveiligde Canal Parade evenaart bezoekersrecord

De 21e editie van de Canal Parade heeft zaterdagmiddag enkele honderdduizenden toeschouwers naar Amsterdam gelokt. Volgens de gemeente Amsterdam was het dit jaar net zo druk als vorig jaar, toen sprake was van een recordtoeloop op de botenparade.

Plusteken bij een artikel?


Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Britse tandartsen trekken nodeloos duizenden tanden en kiezen

Tandenbeul. In Nederland is het een uiterst beledigende term voor een tandarts, maar in Groot-Brittannië zou het in veel gevallen een adequate omschrijving zijn.

Interview Nicole Bus: 'Ik schreef Zonnestralen omdat ik wil dat mensen stoppen met zeiken' (+)

Gaat het regenen vandaag? Met de zomersingle Zonnestralen van Nicole Bus kan je dat echt niet deren. De Volkskrant spreekt de vrouw die het leven het liefst opvrolijkt.

Nicole Bus. Beeld Daniel Cohen
Nicole Bus.Beeld Daniel Cohen

Opinie: Expositie stalinistische kunst verhult historie Opinie opinie

Sovjetpropaganda Joods Historisch Museum verzwijgt de gruwelijke context van tentoongestelde stalinistische kunst.

Column Sander Donkers: Een crime passionel! Dacht ik (+)

Vanwege al het rumoer had ik pas laat in de gaten dat er aan de overkant een politieauto was gestopt. Een struise, blonde agente verschafte zich toegang tot een van de vierkante arbeidershuisjes en kwam even later tevoorschijn met een vrouw die ze onder zachte dwang naar de wagen begeleidde. De arrestante had hoogpolig kroeshaar en leek sprekend op Beppie Melissen in de rol van José, de geliefde van Jiskefets Oboema. Ze schudde haar hoofd in radeloos onbegrip.

Sportparade op het Rode Plein, 1936, Alexander Rodchenko. Te zien in de tentoonstelling 'The power of pictures.' Beeld Estate of Alexander Rodchenko
Sportparade op het Rode Plein, 1936, Alexander Rodchenko. Te zien in de tentoonstelling 'The power of pictures.'Beeld Estate of Alexander Rodchenko
Meer over