Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Het Iraakse leger rukt gestaag op richting Mosul op de derde dag van het offensief om terreurgroep Islamitische Staat uit de stad te verdrijven. Duizenden burgers zijn de hevige gevechten in en om de stad inmiddels ontvlucht. Verder in uw avondnieuwsbrief: uw voornaam kunt u niet zomaar veranderen en waarom aapjes die stenen kapotslaan een belangrijke wetenschappelijke ontdekking zijn.

Een kapucijnaapje in het Braziliaanse natuurpark Serra da Capivara slaat een kei kapot op een andere steen. Beeld M. Haslam
Een kapucijnaapje in het Braziliaanse natuurpark Serra da Capivara slaat een kei kapot op een andere steen.Beeld M. Haslam

Vandaag belangrijk

Iraaks leger rukt op richting Mosul, duizenden burgers vluchten stad uit
Het Iraakse leger rukt gestaag op richting Mosul op de derde dag van het offensief om terreurgroep Islamitische Staat uit de stad te verdrijven. Duizenden burgers zijn de hevige gevechten in en om de stad inmiddels ontvlucht en naar verwachting zullen meer vluchtelingen volgen.

Live - Gaat PSV voor een stunt zorgen in München?
Een belangrijke wedstrijd voor PSV, dat een moeizame periode kent in de eredivisie. Uit bij Bayern München hopen de Eindhovenaren in de Champions League op een stunt. Volg de wedstrijd in ons liveblog.

Nog geen levensteken van Marslander Schiaparelli
Marslander Schiaparelli die vanmiddag op Mars moest landen, heeft zich niet gemeld. Na tien tergend lange minuten doodse stilte bleef een levensteken uit in de controleruimte in het Duitse Darmstadt. Volgens planning had de lander even voor vier uur moeten neerstrijken. Het duurde daarna tien minuten voor het signaal de aarde had bereikt.

PvdA in actie tegen spaaractie 'Heineken Biertegoed'
Meer dan tweeduizend cafés over het hele land waarmee de bierbouwer contracten heeft afgesloten doen er aan mee: 'Heineken Biertegoed', een nieuwe, vorige maand gepresenteerde spaaractie van de brouwer. Als het aan PvdA-Tweede Kamerlid Marith Volp ligt is het snel gedaan met die innovatieve actie waarmee Heineken activiteiten in winkels en in de horeca verbindt.

Video van de dag

Aapjes die stenen kapotslaan, dat zijn gewoon beesten die zich vervelen. Toch? Nee, zeggen wetenschappers: dit is een belangrijke ontdekking.

Vanavond op televisie

In DNA onbekend ontrafelt Caroline Tensen vanaf vanavond weer familiegeheimen (NPO 1, 20.30 uur). Op NPO2 kunt u om 21.15 terecht voor de Franse documentaire De propagandamachine van IS. De terreurgroep gebruikt westerse beeldcultuur voor video's die nieuwe jihadisten moeten aantrekken. Er wordt ook gevoetbald: PSV gaat op bezoek bij de sterren van Bayern München voor de derde groepswedstrijd in de Champions League (Veronica, 20.45 uur). Onze overige tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

De mensen dachten dat het wel mee zou vallen (+)
Vijf dagen lang volgde de Volkskrant een hulpverlener van Artsen Zonder Grenzen die op stel en sprong naar Haïti vertrok. In het zuiden van het land heeft orkaan Matthew flink huisgehouden: er vielen 546 doden en tienduizenden huizen zijn vernield. Nu vreest men de cholera.

'Isis, dat is toch de naam van die terroristische organisatie?' (+)
'Isis, Isis', roepen Dorinda Jansen-Spierings (40) en haar echtgenoot op een zomerdag in 2015 in paniek. Ze zijn hun dochtertje kwijtgeraakt bij de uitgang van het Duitse pretpark Phantasialand. De onrust over hun verdwenen dochter van vier slaat na enkele minuten ook om in angst, als ze de andere bezoekers verschrikt naar hen zien kijken. Isis, dat is toch de naam van die terroristische organisatie?

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Ook apen hebben steentijd: ze maken stenen werktuigen
De kapucijnaapjes van het Braziliaanse natuurpark Serra de Capivara hebben een bijzondere gewoonte: ze maken stenen werktuigen. Onbedoeld, zo lijkt het - al weet niemand precies wat de diertjes dan wél bezielt om stenen aan stukken te slaan.

'Beatlesfilms kijk je voor de muziek' (+)

Bij het verschijnen van een nieuwe Beatles-docu staat de Volkskrant stil bij de filmcarrière van de 'fab four'. Die kon beter. Maar gelukkig was er cultster Ringo.

De Beatle Ringo als magiër in Son of Dracula. Beeld
De Beatle Ringo als magiër in Son of Dracula.Beeld

Het 'antisemitische antizionisme' van Corbyn
Trump wil alleen macht, maar achter Corbyns antisemitische antizionisme zit een ideologie. Lees hier het opiniestuk.

Sylvia Witteman: Dat legenestsyndroom is een smerige leugen (+)
Kinderen en vakantie zijn prima te combineren als je ze gewoon in bed laat liggen, maar ik kan zoiets niet aanzien. Daarom had ik ze naar een Zuid-Limburgs bungalowpark vervoerd, waar ze óók in bed bleven liggen.

Meer over