Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

In Berlijn is een vrachtwagen op een kerstmarkt ingereden. Minstens één persoon is om het leven gekomen en er zou sprake zijn van meerdere gewonden. Het is onduidelijk of het om een ongeluk of een bewuste actie gaat. Verder in de Volkskrant Avond: tijdens een aanslag in Ankara is de Russische ambassadeur om het leven gekomen en we namen de Top 2000 onder de loep.

null Beeld
Beeld

Vandaag belangrijk

Vrachtwagen rijdt in op kerstmarkt in Berlijn, één dode en meerdere gewonden
Een vrachtwagen is vanavond ingereden op een kerstmarkt in Berlijn. De politie heeft dit bevestigd. Zeker één persoon is daarbij om het leven gekomen, aldus de politie. Er zijn meerdere gewonden gevallen. Het is nog onduidelijk of het incident op de Breitscheidsplatz in de wijk Charlottenburg een verkeersongeval is of een terroristische aanslag.

Russische ambassadeur Turkije overlijdt na aanslag in Ankara
De Russische ambassadeur in Turkije, Andrej Karlov, is maandag overleden aan zijn verwondingen na te zijn neergeschoten tijdens een tentoonstelling in Ankara. Volgens veiligheidsbronnen is de dader een lid van de oproerpolitie die wilde protesteren tegen de Russische interventie in Syrië. De ambassadeur verkeerde in kritieke toestand na de aanslag. Hij overleed in het ziekenhuis.

Ondernemingskamer schorst ADO-eigenaar Wang
De Chinees Wang Hui is geschorst als voorzitter van de raad van commissarissen van ADO Den Haag. De aandelen in de voetbalclub van het Chinese bedrijf United Vansen Sports (UVS) zijn tijdelijk ondergebracht bij een onafhankelijke partij. Dat heeft de Ondernemingskamer maandag besloten. Ook moet er een onderzoek komen naar de gang van zaken bij ADO sinds de overname door UVS in januari 2015.

China en Noorwegen leggen ruzie bij over Nobelprijs: hebben elkaar nodig in Trump-tijdperk
Noorwegen en China hebben hun zes jaar oude ruzie over het uitreiken van de Nobelprijs voor de Vrede aan de Chinese dissident Liu Xiaobo bijgelegd. De Noren wilden om economische redenen al langer toenadering, maar China hield dat tot dusver af. Dat de Chinese leiders nu toch bereid zijn het conflict uit de wereld te helpen, valt niet los te zien van de verkiezing van Trump, zo stellen Noorse kenners van de bilaterale relatie.

Brein zwangere vrouw krimpt en verandert blijvend

Vrouwen die voor het eerst zwanger zijn, ondergaan onder invloed van zwangerschapshormonen sterke hersenveranderingen, die hen klaar lijken te stomen voor het moederschap. Delen van het brein krimpen daarbij blijvend, schrijven Spaanse en Nederlandse onderzoekers in vakblad Nature Neuroscience.

Ado-eigenaar Wang Hui. Beeld anp
Ado-eigenaar Wang Hui.Beeld anp

Video van de dag

Als de vrachtwagen hoger is dan de tunnel, past hij er niet doorheen. Simpel, zou je zeggen. In deze video zie je dat het toch vaak misgaat en welke maatregelen het moeten voorkomen.

Tv-tips

Nederland heeft de afgelopen weken meegeleefd met de inwoners van de Amsterdamse Vogelbuurt. In de documentairereeks Schuldig worden een aantal bewoners van deze wijk gevolgd die kampen met schulden. De Volkskrant maakte een special over het programma. In Pauw (NPO1, 23.00 uur) praten de buurtbewoners na over de serie en schuldenproblematiek. Meer tv-tips? Kijk hier.

Aanraders van redactie

Koningin van het luchtruim bruut afgeknald (+)
In een Fries natuurgebied werd onlangs een dode zeearend aangetroffen. Van dichtbij neergeschoten met een schot hagel. Wie doet zoiets?

Nieuw wapen in de strijd om aandacht voor Aleppo: de selfievideo (+)
Nu Aleppo is gevallen, gebruiken activisten een nieuw wapen in de strijd om aandacht: de selfievideo. 'Een laatste schreeuw.'

Videoblogger Salah al-Ashkar. Beeld
Videoblogger Salah al-Ashkar.Beeld

Klopt dit wel: is twee uur houtvuur stoken te vergelijken met tien uur autorijden? (+)
Twee uur hout stoken zorgt levert net zo veel fijnstof op als met je auto naar Milaan rijden. Dat zei Hendrien Witte, directeur van de Longfonds patiëntenvereniging, vorige week woensdag op NPO Radio 1.

Top 2000: popdoden van 2016 schieten omhoog in hitlijst (+)
Een getroffen artiest heeft er natuurlijk nog maar weinig aan, maar bij de bekendmaking van de Top 2000 mag het toch best eens worden geconstateerd: overlijden doet de positionering in onze 'lijst-der-lijsten' bepaald geen kwaad. De grote popdoden van 2016 schieten allen omhoog in de radiohitlijst van de eeuwigheid, van Prince tot Leonard Cohen en zelfs Lemmy van Motörhead, die op de valreep van 2015 overleed.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

'Het is de hoogste tijd dat de heiligheid van kunst af gaat' (+)
2016 was het jaar van de kunstvervalsingen. V sprak met meestervervalser Geert Jan Jansen over trucs, kwatsch en cheques.

Een vleesloos kerstdiner: ze eten niet eens káás
(+)
Ondanks het zachte weer was het rustig in de speeltuin. Terwijl hun kindertjes het begrip 'ravotten' in kaart brachten zaten twee jonge vaders naast elkaar op stilstaande schommels en bespraken het naderend kerstdiner. Lees hier de hele column van Sylvia Witteman.

Kunstschilder en ooit meestervervalser: Geert Jan Jansen. Beeld Daniel Cohen
Kunstschilder en ooit meestervervalser: Geert Jan Jansen.Beeld Daniel Cohen
Meer over