Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. GroenLinks en de PvdA in Rotterdam hebben de samenwerking met de islamitische partij Nida opgezegd. De samenwerking is stukgelopen op een omstreden tweet uit 2014. Onlangs tekenden de linkse partijen in de stad met Nida een verbond in de aanloop naar de komende gemeenteraadsverkiezingen. Verder in de Volkskrant Avond: ontwerper Hubert de Givenchy overleed afgelopen zaterdag. Hij was hofleverancier van Audrey Hepburn en Jackie Kennedy, de it-girls van de jaren vijftig. En een interview met ondernemer Olcay Gulsen: 'Ze zeggen dat blond verkoopt, maar daar trek ik me niks van aan.'

Beeld Annet Zuurveen

Vandaag belangrijk

Links verbond Rotterdam klapt uit elkaar: GroenLinks en PvdA zeggen samenwerking met Nida op
GroenLinks en PvdA in Rotterdam hebben maandag de samenwerking met de islamitische partij Nida opgezegd. De partijen vinden dat er geen plaats meer is voor Nida in een verbond met linkse partijen vanwege een omstreden tweet uit 2014 waarin het zionisme gelijk werd gesteld met Islamitische Staat (IS).

Theresa May: Kremlin moet voor woensdag uitleg geven over Russisch zenuwgas in Salisbury - anders volgen represailles
Het Kremlin moet voor woensdag laten weten hoe het kan dat een Russisch zenuwgas is gebruikt bij een moordaanval op een voormalig KGB-agent en diens dochter in Salisbury, ruim een week geleden. Dat ultimatum heeft Theresa May maandag gesteld in het Lagerhuis. Als de Russen niet met een deugdelijke verklaring komen dan gaat Londen ervan uit dat ze een chemische aanval op Brits grondgebied hebben uitgevoerd. Represailles zal de Britse premier woensdag bekend maken.

Astrid Holleeder als belangrijkste getuige aan het woord: 'Ik weet dat het voor hem gewoon klaar is'
Halverwege het verhoor van Astrid Holleeder ontploft figuurlijk een bommetje in de rechtszaal. 'Ik heb geheime opnames teruggevonden', zegt de vrouw die tegen haar broer Willem Holleeder getuigt. 'Daarop zegt Willem dat hij bang is dat Dino S. (tot levenslang veroordeeld in het liquidatieproces Passage, red.) over hem gaat verklaren.

Facebook, Twitter en Google tonen zich bereid afspraken te maken over tegengaan nepnieuws
Voor het eerst hebben internetplatforms als Facebook, Twitter en Google zich bereid verklaard samen te werken bij het beschermen van de Europese burgers tegen desinformatie en nepnieuws. Dat staat in een maandag gepubliceerd advies aan de Europese Commissie.

Video van de dag

Zijn glitterschoenen van Margiela kosten bijna 700 euro. Twee keer aangehad. En een winterjas van 2000 euro? Dat vindt Jianno (20) normaal. Wat anderen daarvan vinden? Ach, je moet wel een beetje stunten op de haters.

Vandaag op televisie

Bij Pauw (NPO 1, 23.00 uur) schuift rechtbankverslaggever Saskia Belleman aan om te praten over de zaak Holleeder. Eerder op de avond gaat Yvette van Boven in Koken met Van Boven (NPO 2, 20.25 uur) aan de slag met restvlees. En wielerfans opgelet: dramaserie De Ronde (Eén, 22.10 uur) speelt zich af tijdens wielerspektakel De Ronde van Vlaanderen. Meer tv-tips vindt u hier.

Yvette van BovenBeeld Valentina Vos

Morgen in de krant

De Givenchy (1927 - 2018): hofleverancier van Audrey Hepburn en Jackie Kennedy, de it-girls van de jaren vijftig
Hubert James Taffin de Givenchy is afgelopen zaterdag op 91-jarige leeftijd in zijn slaap overleden, in zijn woonhuis in Parijs. Hij was een van de grote ontwerpers van zijn tijd. Zijn merk bestaat nog steeds; de ontwerper verkocht zijn bedrijf in 1988 aan modeconcern LVMH en ging in 1995 met pensioen.

Multinationals betalen steeds minder belasting, terwijl burgers juist meer kwijt zijn
Terwijl burgers de afgelopen tien jaar meer belasting zijn gaan betalen, zijn multinationals steeds minder kwijt aan de fiscus. Dat blijkt uit onderzoek van de Financial Times.

Terwijl het Indonesische parlement aan een verbod op de verkoop van alcohol werkt, vieren thuisbrouwers het bier
Een verbod op de verkoop van alcohol dreigt in Indonesië. Thuis zelf bier brouwen mag nog wel, mits je het niet verkoopt. Thuisbrouwers genieten samen van het gerstenat. (+)

'Plus'-teken achter aan artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €2,50/week.

Kosmische straling steeds groter probleem voor astronauten, met dank aan de zon
Lekker dan. Maak je straks een ruimtereis naar Mars, ga je dood aan stralingsziekte of kanker. Een beetje stralingsrisico liep een astronaut altijd al, maar het probleem wordt de laatste jaren steeds groter. Dit blijkt uit nieuwe metingen, die onlangs werden gepubliceerd in vakblad Space Weather. Grote boosdoener: de zon.

Ondernemer Olcay Gulsen: 'De mode-industrie is racistisch, keihard en opportunistisch, net als de rest van de maatschappij'
Welke rol speelt afkomst in Nederland? Dat onderzoekt de Volkskrant in een reeks interviews. Ondernemer Olcay Gulsen (37) 'Diversiteit en female empowerment zouden al lang ingeburgerd moeten zijn.' (+)

Voor een paar rotcenten heeft ook René Froger zijn ziel aan een brillenwinkel verkocht en iedereen vindt het irritant
Paul Onkenhout speelde ooit een wedstrijdje voetbal tegen René Froger. De Amsterdamse zanger bleek een 'aardige, joviale kerel te zijn'. Nu is Froger de ster in een reclame voor brillenmerk Eyelove. 'Voor een paar rotcenten heeft ook René Froger zijn ziel verkocht.' (+)

Olcay GulsenBeeld Casper Kofi
Meer over