Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Dat er de afgelopen zeventig jaar geen grensoorlogen zijn gevoerd in West-Europa is onzin, schrijft columnist Jarl van der Ploeg. De inzet van die oorlogen: de armleuningen in het vliegtuig, want wie heeft daar eigenlijk recht op? Verder in de Volkskrant Avond: een interview met de wereldberoemde dragqueen Bianca del Rio en hoe duizenden eieren besmet raakten met een verboden bestrijdingsmiddel.

Pluimveehouder Helmus Torsius. In de eieren van zijn twintigduizend biologische kippen is een te hoge waarde aan giftige stoffen vastgesteld. Beeld anp
Pluimveehouder Helmus Torsius. In de eieren van zijn twintigduizend biologische kippen is een te hoge waarde aan giftige stoffen vastgesteld.Beeld anp

Vandaag belangrijk

Teken van leven van in Turkije 'vermiste' vrouw uit Haaksbergen

De in Turkije vermiste Derya Breukers-Un (26) heeft telefonisch contact gehad met RTL Nieuws. In het opgenomen gesprek bevestigt de Nederlandse dat ze Derya is, maar hangt op zonder vragen over haar verblijfplaats te beantwoorden.

Nederlandse rechter weigert uitlevering aan België; gevangenissen zijn 'onmenselijk en vernederend'

Een Nederlandse rechter heeft dinsdag geweigerd om acht verdachten in een grote drugszaak aan België over te leveren, omdat er grote zorgen zijn over de omstandigheden in de Belgische gevangenissen. Een recent rapport van de Raad van Europa noemt de behandeling van gevangenen bij onze zuiderburen 'onmenselijk en vernederend'. Nederland schort de overlevering van gevangenen aan België voorlopig op.

Venezolaanse regering arresteert kopstukken oppositie: 'Het is een dictatuur'

Slechts een dag na de omstreden stemming die het bewind van de Venezolaanse president Nicolas Maduro vrijwel onbeperkte macht geeft, is de regering begonnen kopstukken van de oppositie op te pakken. Twee vooraanstaande oppositiefiguren werden in de nacht van maandag op dinsdag uit hun huis gehaald door leden van de veiligheidsdienst. De Amerikaanse regering noemde de arrestaties een nieuw bewijs van het autoritaire karakter van Maduro's bewind.

HBO gehackt: script Game of Thrones gestolen

HBO is slachtoffer geworden van een cyberaanval. Hackers zeggen 1,5 terabyte aan informatie gestolen te hebben, waaronder een script van de vierde aflevering van Game of Thrones.

De vrouw van de gearresteerde oppositieleider Antonio Ledezma. Beeld afp
De vrouw van de gearresteerde oppositieleider Antonio Ledezma.Beeld afp

Video van de dag

De antislipschool van wijlen Rob Slotemaker ging tijdens de crisis bijna ten onder. Sindsdien is de omzet weer verdubbeld, dankzij een samenwerking met BMW en de opkomst van Max Mania. Verslaggever Remco Andersen nam de proef op de som en ging driften.

Vanavond op tv

Met hulp van in levensechte dierenrobots verstopte camera's, komen de makers van natuurserie Spy in the Wild (NPO 1, 20.35 uur) dicht bij otters, struisvolgels, luiaards en orang-oetans. Om 22.45 uur ziet u op NPO 2 To Stay Alive: A Method, een documentaire over het gelijknamige essay van Michel Houellebecq, verteld door Iggy Pop. Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Waarom de dominee en een diaken van Kruiningen elkaar naar het leven staan

Een hoogoplopende ruzie, gevonden afluisterapparatuur en beschuldigingen van overspel met een nicht: een kleine gereformeerde gemeente in Zeeland is in rep roer (+). De politie moest zelfs surveilleren tijdens een kerkdienst. Wat is er aan de hand in Kruiningen?

Hoe de crisis in de eiersector zich in drie weken voltrok

Amper is de pluimveesector bekomen van de vogelgriep of de volgende crisis dient zich aan: kippen en eieren van tientallen bedrijven zijn besmet met een verboden bestrijdingsmiddel. Hoe de fipronil-ramp zich in drie weken voltrok (+).

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant proberen voor slechts vier euro per week.

Stop de zielige stemmingmakerij over de prostitutie

Agressieve klootzakken vind je overal. Veel klanten van prostituees zijn volkomen te goeder trouw, schrijft hoogleraar Ine Vanwesenbeeck, verbonden aan Rutgers Kenniscentrum Seksualiteit in een opinie-artikel.

Dragqueen Bianca del Rio: 'Het is gewoon werk: acteren en performen'

Sinds RuPaul's Drag Race is de dragqueen als entertainmentfenomeen weer helemaal terug. We vroegen voormalig Drag Race-winnaar Roy Haylock (42), met zijn komische alter ego Bianca Del Rio, naar de finesses van de brute humor en de harde zelfspot (+).

Peeskamer op de Amsterdamse Wallen. Beeld Joost van den Broek
Peeskamer op de Amsterdamse Wallen.Beeld Joost van den Broek

Ozark is een lekkere thriller met grandioos decor

De Volkskrant kijkt (nieuwe) series en bespreekt er elke week een. Deze week: Ozark. Een lekkere thriller, met soms sublieme boevenmonologen, veel droogkomische situaties en een grandioos decor. Lees de hele recensie hier.

De passagier in het midden heeft altijd recht op beide armleuningen

Columnist Jarl van der Ploeg is net op stoel 12E gaan zitten van een binnenlandse vlucht. Als zijn noodlot het toestel komt binnenwaggelen in de vorm van twee zwaarlijvige vrouwen die - uiteraard - op stoel 12D en 12F plaatsnemen. Wie bezit eigenlijk de armleuning van een vliegtuigstoel? (+)

Laura Linney en Jason Bateman in Ozark. Beeld Jackson Davis/Netflix
Laura Linney en Jason Bateman in Ozark.Beeld Jackson Davis/Netflix
Meer over