Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Het is de dag van Jaap van Zweden, die vandaag werd gepresenteerd als muzikaal leider van het New York Philharmonic. Lees ons interview met hem: 'Dit orkest is het centrum van de wereld.' Verder in de Volkskrant Avond: TNO en het ministerie vermoedden al jaren dat er met diesels wordt gesjoemeld. En we spraken regisseur González Iñárritu en hoofdrolspeler Leonardo DiCaprio van de veelgeprezen film The Revenant.

Dit overzicht elke avond in uw mailbox ontvangen? Klik hier.

Redactie
Jaap van Zweden na zijn persconferentie in New York vandaag. Beeld afp
Jaap van Zweden na zijn persconferentie in New York vandaag.Beeld afp

Vandaag belangrijk

TNO en ministerie vermoedden al jaren gesjoemel met diesels
Onderzoekers van TNO en het ministerie van Infrastructuur en Milieu houden er al jaren rekening mee dat fabrikanten emissietests voor dieselauto's manipuleren. Experts bij TNO zien geregeld onverklaarbare en 'tegenintuïtieve' resultaten bij de tests die ze in opdracht van het ministerie uitvoeren. In de praktijk stoten veel van de nieuwste 'schone' diesels daardoor een factor vijf tot tien meer NOx uit dan de limiet.

Europese Commissie: tijd van nieuwe grenscontroles Schengen nabij
Griekenland is 'zeer nalatig' in het naleven van de grenscontroles zoals afgesproken binnen de Schengenzone. Als het land niet binnen drie maanden orde op zaken stelt, is het moment nabij dat Schengenlanden weer grenscontroles met Griekenland kunnen invoeren.

Belagers noodopvang Woerden whatsappten: 'Dood aan de moslims'
De groep mannen die op 9 oktober een tijdelijke noodopvang voor vluchtelingen in Woerden bestormden planden alles in een WhatsApp-groep. Dat heeft de officier van justitie verklaard bij de rechtbank in Utrecht, waar woensdag en donderdag achttien vermoedelijke daders worden voorgeleid.

Ai Weiwei sluit Deense tentoonstelling uit protest tegen asielwet
De Chinese kunstenaar Ai Weiwei heeft uit protest tegen de aangescherpte Deense asielwet zijn tentoonstelling 'Ruptures' in Kopenhagen gesloten. De solotentoonstelling zou nog tot april bij de Faurschou Foundation te zien zijn.

Sportcentrum Snellerpoort in Woerden, dat in oktober vorig jaar door relschoppers werd belaagd. Beeld anp
Sportcentrum Snellerpoort in Woerden, dat in oktober vorig jaar door relschoppers werd belaagd.Beeld anp

Vanavond op televisie

In 6- voor de leraar onderzoekt Zembla (NPO 2, 21.15 uur) de hoge werkdruk onder leraren en de gevolgen daarvan voor het niveau van het onderwijs. In geen enkele beroepsgroep is het aantal burn-outs zo groot: één op de vijf leraren krijgt ermee te maken. Daarbij op NPO 3 om 22.30 Mr. Robot. In deze aflevering van de thriller moet de contactgestoorde hacker Elliot (Rami Malek), gaan kiezen: gaat hij bij E Corp werken of sluit hij zich aan bij hackerscollectief fsociety? Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Van Zweden: 'Ook voor mensen in Nederland is dit belangrijk' (+)
De Nederlandse dirigent Jaap van Zweden is benoemd tot muzikaal leider van het New York Philharmonic Orkest. Dat heeft het New York Philharmonic zojuist in New York bekend gemaakt. Van Zweden (55) zei tijdens de persconferentie dat zijn benoeming 'wat met hem doet.' 'Ook voor de mensen in Nederland is dit belangrijk.' De Volkskrant sprak Van Zweden direct na zijn benoeming in New York.

'We proberen je een ervaring te bieden in een wereld die niet meer bestaat' (+)
Interview Leonardo dicaprio en Alejandro González Iñárritu De gelauwerde regisseur Alejandro González Iñárritu en steracteur Leonardo DiCaprio trokken de woestenij in voor de met twaalf Oscarnominaties geëerde The Revenant. Samen met een beer die in alle opzichten baanbrekend is.

Plus-teken?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Thomas Friedman: Vrienden en vluchtelingen in nood (+)
President Obama is in zijn laatste jaar met zijn erfenis bezig. Hij heeft veel om trots op te zijn. Maar als hij zijn resultaten niet wil laten verpesten door buitenlands beleid, moet hij zijn inspanningen verdubbelen om de vluchtelingencrisis in het Midden-Oosten te beperken voor die van een reusachtig humanitair probleem verandert in een reusachtig geostrategisch probleem voor Amerika's belangrijkste bondgenoot: de Europese Unie.

Zo maak je grensoverschrijdende film (+)

andaag begint voor het publiek het filmfestival in Rotterdam. Met alle ruimte voor grensoverschrijdende cinema, bijvoorbeeld van Laurie Anderson en Apichatpong Weerasethakul. De Volkskrant sprak beide filmmakers.

Excentrieke hertog veroorzaakte Britse eekhoornplaag
Ze zien er schattig uit, de massa's grijze eekhoorns in de Londense parken. Hoe ze eten uit de handen van kinderen, hoe ze poseren met toeristen en hoe snel te rennen wanneer een hond ze opjaagt. Maar veel Engelsen zien deze 'Amerikaanse eekhoorns' als het kwaad, omdat ze de schuwe, autochtone soortgenoten verdrijven. Een studie van Imperial College heeft nu uitgevonden wie aan deze plaag te danken is. Het blijkt een excentrieke hertog te zijn.

Column Sylvia Witteman: Van de 'Blije Doos' tot de 'Laatste Doos' (+)
In de serie 'Goede doelen met even hilarische als gruwelijke gevolgen' vandaag: de Kikkeropfleurdoos. Een moeilijk woord. Het verandert maar al te makkelijk in 'flikker op, kleurdoos', of 'pleur op, flikkerdoos', maar toen het me uiteindelijk was gelukt het woord foutloos in te tikken op Google belandde ik wel degelijk op een vrolijk uitziende website.

Een rode eekhoorn in de bossen bij Wallington, Groot-Brittannië, op archiefbeeld. Beeld epa
Een rode eekhoorn in de bossen bij Wallington, Groot-Brittannië, op archiefbeeld.Beeld epa
Meer over