Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Onder burgemeester Van der Laan was het onbespreekbaar, maar Amsterdam gaat het toch doen: betonblokken plaatsen op drukke plekken om te voorkomen dat iemand met een auto op menigten in kan rijden. En iets heel anders: in Duitsland krijgen mensen de mogelijkheid een 'derde geslacht' in de geboorteakte op te laten nemen. Ook in deze avondnieuwsbrief: het megalomane, gigantische Louvre Abu Dhabi gaat zaterdag open. Wij mochten vast gaan kijken.

Louvre Abu Dhabi Museum Beeld afp
Louvre Abu Dhabi MuseumBeeld afp

Vandaag belangrijk

Verandering in veiligheidsbeleid: Amsterdam gaat betonblokken plaatsen op drukke plaatsen
Deze week begint de gemeente Amsterdam met het plaatsen van betonblokken op drukke plaatsen in de stad zoals de Dam en het Leidseplein. De obstakels moeten het daar onmogelijk maken met een auto of vrachtwagen op menigten in te rijden.

Duitsers krijgen naast man/vrouw nu ook een 'Dritte Option'
Geen vrouw of man, maar 'inter' of 'divers'. In Duitse geboorteaktes zal deze classificatie binnenkort opduiken, of een andere benaming voor het derde geslacht - mensen die niet eenduidig mannelijk of vrouwelijk zijn.

Oud-piloot KLM mag niet spreken over het syndroom dat hij over zou hebben gehouden aan zijn werk
Oud-piloot Willem Felderhof moet KLM 300 duizend euro betalen als hij spreekt over het syndroom dat hij naar eigen zeggen aan zijn werk heeft overgehouden. Dat onthulde onderzoeksprogramma Zembla woensdag. Het betreft het zogenoemde 'aerotoxisch syndroom', een niet erkende aandoening die zou worden veroorzaakt door giftige dampen in het vliegtuig.

7-jarige jongen met erfelijke huidziekte gered door hem volledig nieuwe kweekhuid te geven
Een jongetje dat in acuut levensgevaar verkeerde doordat een groot deel van zijn opperhuid was verdwenen, is succesvol behandeld met een genetische techniek. Hij leed aan een zeldzame erfelijke huidziekte.

Betonblokken rond de Dam, Amsterdam. Beeld anp
Betonblokken rond de Dam, Amsterdam.Beeld anp

Video van de dag

Porno, Le Guess Who? en Damien Hirst. Wat zou je nou nog meer willen in een V-Vlog? Precies. Bekijk aflevering acht hier.

Vandaag op televisie

Een avond voor de buis zou u kunnen beginnen met Cyborgs Among Us, een documentaire over huis-tuin-en-keukenuitvinders die gestaag werken aan de samensmelting van mens en machine. (NPO 2, 22.55 uur). Louis Theroux maakte een documentaire over de Scientology, die op BBC 2 om 00.15 uur wordt herhaald. Veel meer tips, ook voor fijne films, zijn hier te vinden.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Morgen in de krant

Wanneer en hoe komen de Democraten in Amerika er weer bovenop?
Tijdens verkiezingen dinsdag hebben de Democraten een paar klinkende overwinningen behaald. De opluchting bij de Democraten is groot, na vier verloren congresraces eerder dit jaar. Maar de open botbreuken binnen de Democratische partij zijn daarmee nog niet geheeld. (+)

Het is gigantisch, het is gedurfd, het is megalomaan: Louvre Abu Dhabi
Als een luchtspiegel verrijst het gebouw uit de dorre woestijngrond, half zichtbaar tussen de palmbomen, aan het einde van een brede oprijlaan die naar het parkeerterrein leidt. Louvre Abu Dhabi. Het museum, dat komende zaterdag voor het publiek open gaat, is de nieuwste attractie van de Arabische Golfstaat. De Volkskrant ging vast kijken. (+)

Is de weg naar 'Parijs' het milieuvriendelijkst in een diesel of elektrische auto?
Milieu-organisaties vinden dat de elektrische auto ruim baan moet krijgen om 'Parijs' te halen. De autofabrikantenvereniging ACEA zegt dat de efficiëntere dieselmotor daarvoor onontbeerlijk is. Wie heeft er gelijk? (+)

'Apen tonen ons wat er van ons overblijft als we cultuur wegstrepen: instinct, behoeften, geen schaamte'
De Zweedse regisseur Ruben Östlund (Turist) maakte met zijn Gouden Palmwinnaar The Square opnieuw een film over typisch mensengedrag, dit keer aan de hand van een stel apen in de kunstwereld. Lees het interview met de regisseur hier. (+)

Chefkok Antonio Carluccio - de man die de Italiaanse keuken verspreidde door Europa - op 80-jarige leeftijd overleden
Toen Antonio Carluccio in 1981 manager werd in een Londens restaurant kon niemand vermoeden dat de goedlachse chef een stevig Italiaans stempel zou drukken op de Europese manier van koken. Carluccio's kookboeken vonden hun weg naar vele buitenlandse keukens, waaronder de Nederlandse, in een tijd dat pasta nog niet overal op het menu stond. Dinsdag overleed hij op tachtigjarige leeftijd. (+)

In een 'organische' babywinkel kwam Sylvia tot het besef: voor kleinkinderen is het nog véél te vroeg
Sylvia Witteman heeft al jaren weinig met baby's te maken, want 'mensen van mijn leeftijd krijgen ze niet meer, en voor kleinkinderen is het nog te vroeg, althans, dat vindt mijn dochter'. Tijdens haar zoektocht naar een cadeau voor een pasgeboren baby, kwam ze erachter dat haar dochter gelijk heeft, schrijft ze in deze column. (+)

Ruben Östlund Beeld afp
Ruben ÖstlundBeeld afp
Meer over