Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Al 28 jaar staat de maand juli voor fotograaf Klaas van der Weij in het teken van de Tour de France. Hij weet elk jaar weer de meest bijzondere foto's te schieten. Hij dook voor een online special in zijn archief en vertelt hoe een aantal beelden tot stand zijn gekomen. Verder in de Volkskrant Avond: Spoorloos-cameraman Eugenio Follender doet zijn verhaal en de Betrouwbare Mannetjes over te veel verdiende bankiers en te weinig verdiende leraren

Redactie
Een aantal asielzoekers in Ter Apel Beeld Harry Cock
Een aantal asielzoekers in Ter ApelBeeld Harry Cock

Vandaag belangrijk

'Schokkend beeld' of 'onzinnige stemmingmakerij'? Vijf vragen over criminaliteit onder asielzoekers
Van januari tot en met oktober 2016 zijn 707 misdrijven door asielzoekers gepleegd, blijkt uit cijfers van de politie. Hoe schokkend is dit?

Eerste vakantiegangers moeten oppassen: extreme hitte in Turkije en Griekenland
Vakantiegangers die dit eerste vakantieweekeinde vertrekken naar Griekenland en Turkije, moeten rekening houden met extreme hitte. Verwacht wordt dat de temperatuur in Zuidoost-Europa zal oplopen naar ruim 40 graden.

Haatbericht niet op tijd verwijderd? Techbedrijf in Duitsland riskeert boete van 50 miljoen euro
Facebook, Twitter, YouTube en andere socialemediabedrijven in Duitsland riskeren een boete tot 50 miljoen euro als ze haatzaaiende berichtgeving niet binnen 24 uur na melding verwijderen. De Duitse Bondsdag stemde vrijdag in met een omstreden wetsvoorstel hierover. De internetbranche is kritisch omdat de vrijheid van meningsuiting in het geding zou zijn.

Simone Veil (1927-2017): politica, Holocaustoverlevende en de vrouw die abortus legaliseerde
Hoewel Simone Veil al jaren niet meer in het openbaar verscheen, bleef ze populair. In december 2016 hield de Journal du Dimanche een opiniepeiling naar de populairste Fransman of Française. Veil werd tweede achter acteur Omar Sy, hoofdrolspeler in Intouchables.

Simone Veil Beeld afp
Simone VeilBeeld afp

Video van de dag

Epo: een van de beruchtste middelen op de dopinglijst. Maar is epo wel het supermiddel dat wielrenners beter laat presteren? Leidse onderzoekers trekken het in twijfel.

TV-tips

Hoe is Nederland op vier wielen? Michiel van Erp neemt in Dit zijn wij (NPO 2, 21.10 uur) een kijkje op een oldtimerfestival, hij is aanwezig bij een rallyrace en ontmoet een Iraanse auto-ontwerper, die in Nederland opnieuw zijn rijbewijs moet halen. Om 21.15 uur ziet u op Canvas Melancholia van Lars von Trier. Een meesterlijke, beklemmende, hopeloos tragische, licht surreële film over depressie, hoop en doodsverlangen. Meer tv-tips? Kijk dan hier.

Morgen in de krant

Doodsbang, moe, onzeker: dagenlang ontvoerd in de jungle van Colombia
Derk Bolt en Eugenio Follender zijn wel wat gewend na 25 jaar Spoorloos. Maar ineens is daar die nerveuze jongen met een pistool. Ze kunnen geen kant meer op.

Marc Peeperkorn: 'Politici hebben het beter begrepen dan journalisten'
Deze week ontving Volkskrant-correspondent Marc Peeperkorn de Anne Vondelingprijs voor 'heldere politieke journalistiek'. Bijgaand de toespraak die hij ter ere van deze gelegenheid hield.

Het Spoorloos-duo wordt vrijgelaten door de guerrillo's Beeld ap
Het Spoorloos-duo wordt vrijgelaten door de guerrillo'sBeeld ap

Nederland telt meer intolerante christenen dan intolerante moslims - klopt dit wel?
Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Deze week: Ons land telt meer intolerante christenen dan intolerante moslims.

Nieuwe attractie Symbolica in de Efteling: het paleis van angsten en verlangens
300 ton staal, 8 torens, 1 tuin. Dit is de nieuwe Eftelingattractie Symbolica. De hoofdontwerper en de componist leggen uit. (+)

Symbolica Beeld anp
SymbolicaBeeld anp

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4/week.

De Tour door de lens van Klaas Jan van der Weij
De Tour de France kan oersaai zijn, maar Klaas Jan van der Weij maakt er altijd geweldige foto's. Hij dook voor ons in zijn archief en koos zijn favoriete beelden uit. Bekijk ze in deze fotospecial, en hoor hem vertellen hoe ze tot stand kwamen.

Waarom bankiers niet nog tien of twintig jaar de schuld geven van de crisis?
Te veel verdienende bankiers en te weinig verdienende leraren: niet te veel over zeuren. Lees hier de volledige column van de betrouwbare mannetjes. (+)

Gert-Jan Theunisse en Steven Rooks in 1989 Beeld Klaas Jan van der Weij
Gert-Jan Theunisse en Steven Rooks in 1989Beeld Klaas Jan van der Weij
Meer over