Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Wéér zou er een waarneming zijn geweest van zwaartekrachtgolven, een ontdekking die het hardste bewijs zou zijn voor de relativiteitstheorie van Einstein. Verder in deze avondnieuwsbrief: hoe onze niet te stillen dorst van het proseccogebied in Italië een 'hel' hebben gemaakt - volgens de mensen die er wonen. En wat we kunnen leren van muzikale dieren. Fijn weekend!

Politie voor het Centraal Station nadat een 45-jarige Amsterdammer begin juni met zijn auto op hoge snelheid over het plein voor Centraal Station reed en daarbij zeven mensen ernstig verwondde Beeld anp
Politie voor het Centraal Station nadat een 45-jarige Amsterdammer begin juni met zijn auto op hoge snelheid over het plein voor Centraal Station reed en daarbij zeven mensen ernstig verwonddeBeeld anp

Vandaag belangrijk

Medewerker Amsterdamse politie verdacht van lekken informatie over aanrijding Centraal Station naar GeenStijl
De Amsterdamse politie heeft een van haar medewerkers aangehouden die ervan wordt verdacht informatie te hebben gelekt naar weblog GeenStijl.

Mogelijke kosmische botsing: opnieuw geruchten over waargenomen ruimtetrillingen
De betrokkenen willen er niets over zeggen, maar op internet zoemen momenteel wereldwijd geruchten over een nieuwe spectaculaire waarneming van zwaartekrachtgolven. Het zou gaan om de ruimtetrillingen van twee botsende neutronensterren. De trillingen zouden vorige week zijn opgepikt door de LIGO-zwaartekrachtgolfdetector in de VS, mogelijk in samenwerking met de Virgo-detector in Italië, die sinds vorige maand met de Amerikanen meekijkt.

Den Haag sleept islamitische stichting voor de rechter na verboden gebedsdienst: 'De maat is vol'
Het Haagse stadsbestuur spant een kort geding aan tegen de omstreden islamitische stichting Qanitoen. Volgens de gemeente werd vrijdag in het pand van de stichting een gebedsdienst gehouden, terwijl het gebouw alleen mag worden gebruikt als bedrijfsruimte. Imam Fawaz Jneid, die een gebiedsverbod heeft gekregen, was volgens de gemeente niet aanwezig in het pand.

Tropische tijgermug duikt nu ook op in Gelders dorpje
Na Weert kampt nu ook Aalten met de tijgermug. Bewoners zagen gekke gestreepte muggen rondvliegen en stuurden foto's van het beestje naar de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Die sloeg alarm en stuurde omwonenden in een straal van 500 meter een brief om te waarschuwen voor de tropische mug.

De tijgermug Beeld anp
De tijgermugBeeld anp

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Video van de dag

Het Instituut voor Briljante mislukkingen verzamelt veelgemaakte fouten. Paul Iske is CFO (Chief Failure Officer). Hij vindt dat we opener moeten zijn over onze fouten. Waarom, en welke fouten we áltijd maar weer maken, zie je in deze video.

Vanavond op tv

Sportliefhebbers zappen nog even snel naar NPO 3, waar de halve finale van het Europees Kampioenschap hockey bezig is tussen Nederland en Engeland. Om 21.10 uur is op NPO 2 de opening van het culturele seizoen te zien, als vanuit Amsterdam de Uitmarkt begint. Liever een film? Het doorbraakmeesterwerk Boogie Nights van Paul Thomas Anderson is om 22.15 uur te zien op Canvas. Veel meer televisietips staan hier.

Morgen in de krant

De verwoestende impact van de proseccohype: 'Dat was bos. Nu is het wijn'
In de Italiaanse regio Veneto nemen proseccowijngaarden het gebied over. De populariteit van de bubbelwijn heeft een enorme invloed op de regio - en op de wijn zelf. (+)

Ziekenhuizen willen vereenvoudigd eigen risico: wat houdt het voorstel in?
Het eigen risico voor de zorg moet niet worden afgeschaft, maar eenvoudiger worden gemaakt. Patiënten weten dan sneller waar ze aan toe zijn en financiële tegenvallers na een ziekenhuisbezoek worden daarmee voorkomen. Dat voorstel doet Yvonne van Rooy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), vandaag in het Nederlands Dagblad aan de formatiepartijen. Vier vragen over het voorstel. (+)

Prosecco wijngaard in de Valdobbiadene regio Beeld Nicola Zolin
Prosecco wijngaard in de Valdobbiadene regioBeeld Nicola Zolin

Veroordeling topman is opnieuw een enorme dreun voor het imago van Samsung
De Zuid-Koreaanse topman van Samsung, Lee Jae-yong, is wegens omkoping veroordeeld tot vijf jaar cel. Het is een van de hoogste straffen die een topman ooit in Zuid-Korea is opgelegd en een flinke dreun voor het imago van het elektronicaconcern.

Duif houdt componisten uit elkaar, geelkuifkaketoe heeft maatgevoel en spreeuw herkent toonladders
Om te achterhalen waar onze muzikaliteit vandaan komt, hebben onderzoekers zich op het dierenrijk gestort. Ze vinden meer en meer dieren met muzikale trekjes. (+)

Kaketoe Beeld getty
KaketoeBeeld getty

Opinie: Toerist, laat je niet bang maken: blijf reizen
Moeten we nog wel op reis, nu moslimextremisten toeristen doodrijden en in populaire bestemmingen wordt geklaagd over overlast? Reisredacteur Noël van Bemmel vindt van wel. Reizen is goed voor ons, sterker: we kunnen niet zonder. Maar doe het slimmer. (+)

De jacht op giftige paddenstoelen is geopend: 'Als je deze eet, ga je dood'
Door de natte zomer is het paddenstoelenseizoen dit jaar al vroeg begonnen. Zo zijn er al 129 meldingen van paddenstoelenvergiftiging binnengekomen bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). De gemeente Gooise Meren is daarom begonnen mensen te waarschuwen: 'Als je deze paddenstoel eet, ga je dood.' (+)

Op zoek naar paddenstoelen Beeld
Op zoek naar paddenstoelenBeeld
Meer over