Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Nederland pleit in de Mensenrechtenraad van de VN voor onderzoek naar oorlogsmisdrijven en andere mensenrechtenschendingen in Jemen, en dat is tegen het zere been van Saoedi-Arabië. De regering waarschuwt dat het aannemen van de resolutie de handel en diplomatieke banden 'negatief kan beïnvloeden'. Verder in de Volkskrant Avond: is een lagere zorgpremie realistisch of een pr-stunt van verzekeraar DSW?

De operatiekamer in het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Goes wordt in gereedheid gebracht. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
De operatiekamer in het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Goes wordt in gereedheid gebracht.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Vandaag belangrijk

Is een verlaging van de zorgpremie realistisch of een PR-stunt?
Volgens de overheid rijzen de zorgkosten de pan uit en moeten burgers linksom of rechtsom meer geld gaan betalen. Het was dan ook tegen alle verwachtingen in dat zorgverzekeraar DSW dinsdagochtend de zorgpremie juist verlaagde. Is het een reële berekening van DSW of vooral een PR-stunt om zoveel mogelijk nieuwe klanten binnen te halen?

Groot onderzoek naar weeënremmers: is het kind wel beter af?
Nederlandse gynaecologen beginnen met een groot, internationaal onderzoek naar de daadwerkelijke gezondheidswinst van weeënremmers. Zwangere vrouwen die te vroeg dreigen te bevallen, krijgen nu medicijnen om tijd te winnen. Daarbij is het devies: hoe langer de ongeboren baby in de buik van de moeder blijft, hoe beter. Dat klinkt logisch, maar opmerkelijk genoeg blijkt er helemaal geen bewijs voor te bestaan. Lees hier het hele artikel.

PvdA-senatoren keren zich tegen wetsvoorstel uit eigen regeerakkoord
De Eerste Kamerfractie van de PvdA is tegen verlenging van de termijn voor het verkrijgen van het Nederlanderschap van vijf naar zeven jaar. Daardoor is het onzeker of de wetswijziging doorgaat. In de Tweede Kamer stemde de PvdA met tegenzin voor, want het betrof een afspraak in het regeerakkoord. Nu het kabinet demissionair is, kiest de coalitiepartij in de Eerste Kamer voor de oppositie. Lees hier het hele artikel. (+)

Russisch kannibalenechtpaar zou 30 mensen gedood en opgegeten hebben
Een echtpaar dat in de Russische stad Krasnodar is gearresteerd op verdenking van moord en kannibalisme, heeft mogelijk zeker dertig personen gedood en deels opgegeten. Lees hier het hele artikel. (+)

Video van de dag

Een beetje Star Trek-fan heeft alle afleveringen uit de legendarische sciencefictionreeks nu wel gezien - hoe opwindend is het dan dat er na twaalf jaar weer eens nieuwe afleveringen zijn? Netflix heeft voor Nederland de rechten van Star Trek: Discovery. Nog voor hij de eerste afleveringen kon zien, blikten wij vast vooruit met een hardcore 'trekkie'.

Vanavond op tv

In Belga Sport (CANVAS, 21.15 uur) een terugblik op het leven van bokser Jean-Marc-Renard. In de jaren tachtig was hij een van de sterksten van Europa en werd hij bijna wereldkampioen. Om 22.55 ziet u op NPO 2 de documentaire Mijn Bovenburen. Filmmaker Colette Teurlings volgt vier jaar lang haar stokoude bovenburen, meneer en mevrouw Schoevaart. Hij gaf altijd alles voor Ajax. Zij cijferde zichzelf weg voor haar man en zijn club en kijkt daar verbitterd op terug. Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Saoedi's dreigen Nederland met 'negatieve gevolgen' voor handel om VN-resolutie over Jemen
Een door Nederland geïnitieerde resolutie over Jemen is deze week onderwerp van een hoog oplopend en principieel debat in de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in Genève. Volgens Nederland moet er een internationaal onderzoek komen naar oorlogsmisdrijven en andere mensenrechtenschendingen in het door burgeroorlog geteisterde land. Arabische landen, onder aanvoering van Saoedi-Arabië, zijn daar fel op tegen. (+)

Plus-teken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

'Benelux effent weg voor Europa'
Nu de EU het moeilijk heeft, treedt de Benelux meer op de voorgrond. De drie premiers bezochten onlangs samen Oost-Europa. 'De Brexit en het aftakelen van de Europese geest zet de Benelux in de verf', stelt Thomas Antoine, secretaris-generaal van de Benelux. (+)

Thomas Antoine: 'De Benelux is nog steeds de voortrekker van de Europese eenwording'. Beeld Aurélie Geurts.
Thomas Antoine: 'De Benelux is nog steeds de voortrekker van de Europese eenwording'.Beeld Aurélie Geurts.

Of Griet Op de Beeck zo werkelijk verlichting vindt, is maar de vraag
Griet Op de Beeck is door haar vader misbruikt, vertelde ze gisteren bij DWDD. Zelf heeft zij daar geen directe herinnering aan, maar het is haar geopenbaard na intensieve gesprekken met twee therapeuten. Psychologen beschouwen de hervonden herinnering echter als een volkomen onbetrouwbare methode om incest en ander misbruik op te sporen. Max Pam vraagt zich daarom af of haar coming out tot werkelijke verlichting zal voeren, schrijft Max Pam. (+)

BoJack Horseman lijkt soms geanimeerde Ingmar Bergman
Als je er eenmaal aan gewend bent dat de hoofdpersoon een pratend paard is, die leeft in een animatieversie van Hollywood (hier 'Hollywoo'), waarbij mens en dier door elkaar en met elkaar leven, dan moeten we nu vaststellen dat het vierde seizoen van BoJack Horseman een van de beste televisiedrama's van het jaar is. Lees hier de recensie.

De lowtech-indiegames: de opkomst van een subcultuur?
Op het beeldscherm zie je een rood vierkant rennen. Het stelt een bloedend jongetje voor. Sinds zijn zoon idolaat is van lowtech-indiegames, ziet redacteur Robert van Gijssel de opkomst van een subcultuur. (+)

Uit: Super Meat Boy. Beeld
Uit: Super Meat Boy.Beeld

Bent u een vrouw en moet u onderweg wel eens heel nodig plassen? Dan heeft Aaf een gouden tip
'Omdat ik vermoed dat het wildplasdebat zomaar net zo lang zou kunnen gaan duren als het zwartepietendebat, dus gevoelsmatig twee hele eeuwen, heb ik een gratis tip die vrouwen enorm kan helpen bij het wildplassen. Ik kreeg hem ooit van een wijze vriendin en ik wil hem graag doorgeven om iedereen een lichtere blaas te geven en tegelijkertijd te vechten tegen het patriarchaat', schrijft Aaf Brandt Corstius. (+)

Meer over