Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Een nieuwe wending in het conflict tussen de VS en Noord-Korea: de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken dreigde vandaag Amerikaanse bommenwerpers neer te halen. Verder in de Volkskrant Avond: economen en psychologen plegen vaak zelfplagiaat; vooral prominente wetenschappers maken zich hieraan schuldig. En het is verstandig spaargeld over de grens te stallen, maar waarom durven zo weinig mensen dit aan?

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Vandaag belangrijk

'Mislukt Kamerlid' Ybeltje Berckmoes schrijft meedogenloos boek over VVD
Als Kamerlid heeft Ybeltje Berckmoes bijna zes jaar lang gezwegen. Maar nadat de wegen van Kamerfractie en Berckmoes - ongetwijfeld tot beider grote opluchting - zich scheidden, lucht ze haar hart. Haar boek, dat de wonderschone titel 'Voorlichting loopt met u mee tot het ravijn' meekreeg, is de afrekening met een partijcultuur waarin voorlichting veelal het laatste woord heeft.

Marinier treinkaping De Punt: 'Absolute onzin' dat geen enkele kaper het mocht overleven
Voor het eerste getuigen Nederlandse mariniers over het beëindigen van de treinkaping bij De Punt in 1977. De eerste noemt het 'een farce' dat hij zich na 40 jaar moet verdedigen in een rechtszaak die is aangespannen door nabestaanden van de kapers. 'Wij deden gewoon ons werk.'

Noord-Korea dreigt met neerhalen bommenwerpers VS in internationaal luchtruim
De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong Ho zegt dat Pyongyang vanaf nu het recht heeft om Amerikaanse bommenwerpers neer te halen vanwege de dreigende taal van president Trump. Volgens Ri kunnen de langeafstandsbommenwerpers, zoals de B-1 Lancer en de B-52, zelfs worden neergeschoten als ze zich in Zuid-Korea of boven zee bevinden.

Kim Jong-un viert een succesvolle raketlancering. Beeld afp
Kim Jong-un viert een succesvolle raketlancering.Beeld afp

Nederlandse economen en psychologen plegen vaak zelfplagiaat; vooral prominente wetenschappers
Ze recyclen eerder werk van zichzelf, zonder erbij te melden dat het oud is. Bij de top van de Nederlandse economen is zelfs 1 op de 5 artikelen voor meer dan 10 procent gekopieerd uit eerder eigen werk. Een vorm van wangedrag, want zo houden de wetenschappers de schijn op dat ze harder werken dan ze eigenlijk doen. Dat kan integere collega's op achterstand zetten.

Linkse politici hanteren zero-tolerancebeleid voor opruiende slogans Duitse populisten van AfD
Midden tot links stemmende Duitsers vrezen dat een terugkeer naar de zwartste bladzijden uit de Duitse geschiedenis dichterbij is dan ooit, nu de rechts-populistische AfD zetels in het parlement heeft behaald. Linkse politici van die Grünen presenteren alvast een zero-tolerancebeleid voor opruiende slogans van de AfD. 'Niet in het parlement, niet in de kantine en ook nergens anders.' (+)

Angela Merkel en Grünen-lijsttrekker Katrin Göring-Eckhardt schudden elkaar de hand. Beeld afp
Angela Merkel en Grünen-lijsttrekker Katrin Göring-Eckhardt schudden elkaar de hand.Beeld afp

Video van de dag

Vandaag brachten de Koerden hun stem uit over de onafhankelijkheid van hun regio. Beri Shalmashi sprak met twee Koerden, opgegroeid in Nederland en Engeland en teruggekeerd om een toekomst op te bouwen in Koerdistan. 'Het is mijn droom dat mijn kinderen ooit in een atlas kunnen aanwijzen: daar ligt Koerdistan.'

Vanavond op tv

Kijk vanavond 2Doc: Vergeef me mijn schulden (NPO 2, 20.55 uur), waarin de makers mensen volgen die door de schuldsanering drie jaar van een minimum moeten leven. Zin in spanning? Kijk Van God los (NPO 3, 21.20 uur) of kijk de film Moordwijven (RTL 8, 20.30 uur), waarin regisseur Dick Maas flink de moppentrommel opentrekt. Bekijk hier de rest van de tv-tips.

Morgen in de krant

Bij dit diner voor eenzamen voelt niemand zich alleen
Er is niks geks aan eenzaamheid, weten ze in Lochem. (+) Veel gescheiden mensen, maar ook alleenstaande jongeren hebben er last van: 'Ik had wel wat vrienden, maar ja, daar kon ik geen 2 keer per week terecht. Het voelde ook ongemakkelijk, zo van 'daar heb je haar weer.''

Plus-teken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Van John Mayer tot Stevie Wonder: iedereen knielt uit protest tegen Trump
Opnieuw hebben Amerikaanse sterren zich uitgesproken tegen president Donald Trump. Na eerdere boosheid van de celebs over zijn plannen voor een muur met Mexico, een inreisverbod voor reizigers uit moslimlanden, zijn 'grab 'em by the pussy' en het goedpraten van racistisch geweld in Charlottesville, richten zij zich nu tegen Trumps aanval op American-footballspelers die weigeren op te staan voor de vlag en het volkslied.

Spelers van de Buffalo Bills knielen tijdens het volkslied. Beeld afp
Spelers van de Buffalo Bills knielen tijdens het volkslied.Beeld afp

Het is verstandig om je spaargeld over de grens aan te laten sterken
Een groeiend aantal bemiddelingssites helpt Nederlands spaargeld de grens over, waar de rente hoger ligt. Maar waarom durven zo weinig mensen het aan hun geld op een buitenlandse spaarrekening te zetten? (+)

Bij de Obstacle Run in Biddinghuizen overheerst het gevoel van saamhorigheid
Snel populair geworden: de obstacle run, oftewel de stormbaan van weleer. Deelnemers doen mee, zeggen ze, om er een beter mens van te worden. En meer dan dat. (+)

null Beeld afp
Beeld afp

Activist Roos Vonk: 'Wie getuige is van onrecht en niets doet, maakt zich medeplichtig aan dat onrecht'
Wie getuige is van onrecht en niets doet - de inactivist -, maakt zich medeplichtig aan dat onrecht, betoogt activist Roos Vonk. Zwijgen over dierenleed betekent het in stand houden ervan.

Amsterdammers zijn in staat Van der Laan levend op een sokkel op de Dam te zetten
Sylvia Witteman zag een groep zwangere vrouwen in een Amsterdams park bezig met bevallingsoefeningen. Ze hadden het over burgemeester Eberhard van der Laan: 'O, God, ik ga 'm zó missen!' (+)

Meer over