Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. De Olympische Spelen gaan van start. We beschouwen uitgebreid voor en zoomen in op Dafne Schippers: vergaart zij, als blanke sprintdiva, wereldroem op de 100 meter? Verder in de Volkskrant Avond: op bezoek bij Fred Teeven op de camping en hoe onafhankelijk is online restaurantgids Iens.nl?

Redactie
null Beeld  Aurélie Geurts
Beeld Aurélie Geurts

Vandaag belangrijk

Turkse overheid ontslaat 167 wetenschappers

Turkije heeft 167 medewerkers van de Technologische Onderzoeks Raad (Tubitak) ontslagen. Dat meldt de Turkse omroep NTV vrijdag. Op woensdag deed de Turkse politie al een inval in kantoren van Tubitak.

Fysici teleurgesteld, opwindend deeltje lijkt toch niks

Teleurstelling alom vrijdag op de internationale conferentie voor deeltjesfysica in Chicago. Daar presenteerden twee teams van CERN nieuwe resultaten van de jacht op wat een totaal nieuw en onverwachte deeltje leek. Maar na een jaar intensief meten zijn de aanwijzingen niet stérker geworden, maar veel zwakker.

Decembermoordenproces tegen Bouterse opnieuw verdaagd

De Surinaamse krijgsraad heeft het proces tegen Desi Bouterse opnieuw verdaagd. Dat maakte rechter Cynthia Valstein-Montnor vandaag in Paramaribo bekend.

Dochter Obama heeft deze zomer 'gewoon' een bijbaantje

Geen jetsetvakanties in chique vakantieoorden voor de kinderen van de Amerikaanse president. Barack Obama's jongste dochter Sasha (15) heeft tijdens haar zomervakantie net als leeftijdsgenoten een vakantiebaantje. Ze staat achter de afhaalbalie van visrestaurant Nancy's op het eiland Martha's Vineyard in het noordoosten van de VS, blijkt uit beelden van de lokale krant The Boston Herald.

Desi Bouterse tijdens de parlementsverkiezingen in Suriname, december vorig jaar. Beeld anp
Desi Bouterse tijdens de parlementsverkiezingen in Suriname, december vorig jaar.Beeld anp

Sportzomer Live

Rio Live - Klokkenluider Stepanova legt zich neer bij uitsluiting van Rio

Joelia Stepanova heeft zich er dan toch bij neergelegd dat ze niet in actie komt in Rio. De Russische atlete geldt als de onthuller van het dopingsysteem in haar land.

Post uit Rio - Tafeltennismedaille zou succesvolle integratiebeleid Nederlandse topsport eren

De olympische droom van de tafeltennissters volg ik, Robèrt Misset, journalistiek op royale afstand en als echtgenoot van bondscoach Elena Timina van zeer dichtbij. Het blijft voor ons een vreemde gewaarwording, voor de derde keer samen op de Olympische Spelen en toch ook gescheiden. Zij met de ploeg in het olympisch dorp, ik in een hotel achter het strand van de Copacabana. We zullen elkaar weinig zien, het werk gaat voor.

Joelia Stepanova. Beeld anp
Joelia Stepanova.Beeld anp

Video van de dag

Je kunt lacherig doen over de moderne vijfkamp (dat pistool!), maar in deze video zie je waarom het misschien wel de ultieme olympische sport is.

Vanavond op tv

De Olympische Spelen gaan beginnen! Moet u wel laat opblijven, want pas om 01:00 uur (NPO 1) barst de openingsceremonie los. Wel nachtbraker, geen sportfan? Bekijk dan de smakelijke documentaire The Marvellous World of Roald Dahl (BBC 2, 00.35 uur), waarin u leert dat Dahl niet alleen klassiekers als Matilda en De GVR schreef, maar ook piloot, spion en uitvinder was. Kunt u voor die tijd nog Reizen Waes (NPO 3, 20.30 uur) meepakken, over Tom Waes die een Into The Wild-reis maakt. Meer tv-tips? Klik dan hier.

Morgen in de krant

Als beste beoordeeld door klant, toch onderaan bij Iens - Hoe onafhankelijk is Iens nog? (+)

Restaurantgids Iens dreigt te veranderen van een onafhankelijke beoordelingssite in een reserveringssite. Deelnemende en daarmee betalende restaurants krijgen een voorkeursbehandeling. Boze restauranthouders spreken van chantage en maffiapraktijken.

Voorbeschouwing - Glanzende prestaties moeten Rio redden (+)

De wereldsport verkeert, daar is geen woord gelogen aan, in een enorme crisis. Alleen de pure verrichting op veld, weg, baan dan wel in bad kan redding brengen. Als zaterdag in Rio de eerste van zestien dagen topsport in gang wordt geschoten, is het in een keer over met alle beschouwingen en berichtgeving over het vuil en het drek dat in de internationale sportbeweging is komen boven drijven.

Plusteken bij een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

'Ik ben denk ik de enige VVD'er die kampeert' (+)

De kunst van het vakantievieren volgens een bekendere Nederlander. VVD-Kamerlid Fred Teeven (57) is met zijn partner Yvonne in Toscane.

De snelste vrouw op aarde (+)

Twee kansen op goud heeft Dafne Schippers. Identiek eremetaal met een onmetelijk verschil in waarde. Wint ze de 200, of wordt ze de snelste vrouw op aarde? Een weging van haar kansen op de meest prestigieuze afstand: de 100 meter.

Dafne Schippers. Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant
Dafne Schippers.Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant

Hoelang kan het start-upfeest doorgaan? (+)

De waarderingen voor start-ups uit Silicon Valley gaan door het dak, terwijl ze vooralsnog geen winst maken. Is er een nieuwe internetzeepbel op komst, zoals eind jaren negentig, of is dit keer alles anders, zoals de ambitieuze ondernemers zelf beweren?

Ombudsvrouw Annieke Kranenberg - 'Dames' veroveren de wereld en dus de krant

Met Clinton, May en Merkel rukken vrouwen in de krant op, maar wordt er ook gelijkwaardig over hen bericht?

Hillary Clinton. Beeld epa
Hillary Clinton.Beeld epa
Meer over