Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Van een slaperige provinciestad groeide Raqqa de afgelopen drie jaar uit tot de internationaal gevreesde hoofdstad van Islamitische Staat. Maar nu is de stad heroverd. Verder in de Volkskrant Avond: Hoe zuiniger treinen rijden, hoe punctueler. En zijn sleutelbedrijven de boosdoener van de Airbnb-explosie?

Jack Warner in 1946 met zijn vrouw Ann Page. Jack kreeg alle aandelen van de studio in handen, maar verkocht ze in 1966. Als onderdeel van Time Warner leeft de familienaam voort. Beeld getty
Jack Warner in 1946 met zijn vrouw Ann Page. Jack kreeg alle aandelen van de studio in handen, maar verkocht ze in 1966. Als onderdeel van Time Warner leeft de familienaam voort.Beeld getty

Vandaag belangrijk

Door VS gesteunde strijders claimen Raqqa volledig in handen te hebben
Door de VS gesteunde Syrische strijders claimen dat zij de rebellen van Islamitische Staat hebben verdreven uit Raqqa, hoofdstad van het door IS uitgeroepen kalifaat in Syrië en Irak. De stad moet nog wel worden ontdaan van landmijnen en zogeheten 'slapende' cellen van IS, aldus een commandant van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF).

Alsnog zwangerschapsuitkering voor ZZP'ers die tussen 2004 en 2008 zwanger waren
Vrouwelijke zzp'ers die tussen 2004 en 2008 zwanger waren, kunnen alsnog een zwangerschapsuitkering krijgen van 5.600 euro per persoon. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft een regeling getroffen voor deze groep vrouwen, meldt het UWV. Het gaat om circa 20 duizend vrouwen. (+)

CDA'ers Hugo de Jonge en Ank Bijleveld worden ministers van Zorg en Defensie
Het CDA heeft de Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge gevraagd om vicepremier te worden in het kabinet-Rutte III. Hij wordt minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Partijgenoot en commisaris van de koning in Overijssel Ank Bijleveld wordt minister van Defensie. Lees hier het hele artikel. (+)

Hugo de Jonge. Beeld anp
Hugo de Jonge.Beeld anp

Janine Abbrings Zomergasten-interview met Van der Laan wint prijs voor beste tv-interview
Vorige week won Zondag met Lubach, waarvan Janine Abbring eindredacteur is, de Gouden Televizier-Ring. Nu valt Abbring opnieuw in de prijzen. Als presentator van het VPRO-programma Zomergasten wordt zij onderscheiden met de Sonja Barend Award voor haar interview met de onlangs overleden burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan. (+)

Video van de dag

Aaf is als veertiger gelukkiger dan ooit
Zal ik een hond nemen, zal ik gaan voor een (vijfde) kind, zal ik mijn haar blijven verven of toch maar grijs laten worden? Allemaal veertigersdilemma's, aldus Aaf Brandt Corstius. Ze schrijft in haar boek 'Eindelijk 40' over de voor- en nadelen van het veertiger zijn. Bekijk hieronder de video.

Vanavond op tv

Dat regisseur Denis Villeneuve over lef en een bijzonder filmisch vermogen beschikt, blijkt uit zijn film Incendies (Viceland, 21.00 uur). Villeneuve regisseerde ook Blade Runner 2049, die nu in de bioscoop is. In Asperger's And me neemt bioloog Chris Packham de kijker mee in zijn eigen belevingswereld (BBC 2, 22.00 uur). En in Politie Paramaribo worden verschillende politieteams in de Surinaamse hoofdstad gevolgd (NPO 3, 23.00 uur). De volledige tv-selectie vindt u hier.

Morgen in de krant

#MeToo: een hype die voor polarisatie zorgt of een manier om seksueel geweld uit de taboesfeer te halen?
Met de hashtag #MeToo delen duizenden Nederlandse vrouwen hun ervaringen met seksueel misbruik en intimidatie op sociale media. De actie moet seksueel geweld uit de taboesfeer halen, en aantonen hoe wijdverbreid het is. Lees hier het hele artikel. (+)

Actrice Alyssa Milano begon met de hashtag #metoo op Twitter. Beeld anp
Actrice Alyssa Milano begon met de hashtag #metoo op Twitter.Beeld anp

Van provinciestad tot hoofdstad van het kalifaat: de opkomst en ondergang van Raqqa

Op de rotonde die in Raqqa het Plein van de Haat is gaan heten, staan nu feestende Koerdische strijders. De afgelopen drie jaar haalde dit plein het internationale nieuws als de plaats waar Islamitische Staat zijn tegenstanders onthoofde, kruisigde, aan palen ophing. Lees hier het hele artikel. (+)

Plankgas geven vreet doorgaans brandstof, bij een trein werkt dat anders
Plankgas geven met de auto vreet brandstof, bij treinen blijkt snel optrekken energie te besparen. Want zo kan de trein lang uitrollen zonder stroomverbruik. De NS doet een succesvolle proef met dit 'nieuwe rijden'. Op pad met een kampioen energiezuinig rijden. Lees hier het hele artikel. (+)

Van provinciestad tot hoofdstad van IS: de opkomst en ondergang van Raqqa
Op de rotonde die in Raqqa het Plein van de Haat is gaan heten, staan nu feestende Koerdische strijders. De afgelopen drie jaar haalde dit plein het internationale nieuws als de plaats waar Islamitische Staat zijn tegenstanders onthoofde, kruisigde, aan palen ophing. Lees hier hoe Raqqa opkwam en ten onder ging.

Warner Bros. schetst prachtig het ontstaan van het grote Hollywood, met de broedertwist al leitmotiv
Een nieuw boek over de filmbroers Warner schetst prachtig het ontstaan van het grote Hollywood - en ook hoe hun eigen ruzie daarin altijd een centraal thema is geweest. (+)

Deze sleutelbedrijven krijgen de schuld van de Airbnb-explosie. Is dat terecht?
De gemeente Amsterdam ziet zogeheten sleutelbedrijven als katalysator voor de Airbnb-explosie in de stad. Sinds deze maand geldt daarom een strenger regime. Lees hier het hele artikel. (+)

Column Aaf Brandt Corstius
'Hoewel mijn woonkamer aanhoudend gevuld is met de schelle stemmen van die pony's, die in een schier oneindige hoeveelheid Netflixafleveringen alsmaar doorlullen over vriendschap en harmonie, begrijp ik weinig tot niets van ze. Het lijkt een domme, pastelkleurige tekenfilmserie, maar het is een complexe fantasiewereld waar Tolkien een puntje aan kan zuigen', schrijft Aaf Brandt Corstius. (+)

Meer over