Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Wint het populisme in Europa? Het was de vraag waarmee het continent vanmorgen wakker werd. In Oostenrijk is het inmiddels duidelijk: de linkse Van der Bellen heeft er de presidentsverkiezingen gewonnen. Over de uitslag van het Italiaanse referendum over een herziening van de grondwet is het te vroeg om iets te zeggen. Wel spraken we kiezers over hun motivering. Verder in de Volkskrant Avond: China geeft Trump het voordeel van de twijfel en de Sint komt bij Tsjechische gezinnen met een duivel en engel.

Van der Bellen wint de presidentsverkiezingen in Oostenrijk. Beeld epa
Van der Bellen wint de presidentsverkiezingen in Oostenrijk.Beeld epa

Vandaag belangrijk

Linkse Van der Bellen wint presidentsverkiezingen Oostenrijk
De onafhankelijke linkse presidentskandidaat en ex-leider van de Groenen, Alexander Van der Bellen, heeft de presidentsverkiezingen in Oostenrijk gewonnen. In de eerste resultaten heeft Van der Bellen een voorsprong genomen die zijn rechts-populistische rivaal Norbert Hofer (FPÖ) niet meer kan inhalen.

Wat en waarom stemmen de Italianen?
Italië stemt vandaag over een grondwetswijziging waarmee premier Matteo Renzi in één klap de meeste weeffouten uit het politieke systeem hoopt te halen. Al gaat het om een technische wijziging, de meeste partijen en kiezers zien de stemming als een reguliere campagne. De Volkskrant sprak met elf willekeurige stemmers over het referendum.

Chinees wensdenken: Trump is te 'gewiekst' om zich in crisis te storten (+)
Via een inhoudelijk weinigzeggend maar schokkend ongebruikelijk telefoongesprek met de Taiwanese president Tsai Ing-wen is de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump zaterdagochtend een diplomatiek mijnenveld ingebanjerd.

Politicus en twee journalisten doodgeschoten in Finland
Zaterdagnacht zijn in het centrum van de Finse stad Imatra drie mensen doodgeschoten. Het gaat om drie vrouwen: een lokale politicus en twee journalisten. Een 23-jarige mannelijke verdachte is aangehouden, meldt de Finse politie.

Video van de dag

Het neemt hand over hand toe, vooral in marketing en dienstverlening: de joviale benadering van de klant. Een zorgelijke ontwikkeling, vertelt Julien Althuisius. Lees ook zijn stuk uit de zaterdagkrant.

Tv-tips

Kijk om 21.00 uur naar de film Le mépris op TV 5. Een klassieke satire over de worsteling van een filmproducent die Homerus' Odyssee wil verfilmen. Om 21.50 uur ziet u op NPO 3 een speciale Sinterklaas-aflevering van Toren C. In de kantoortoren van comediennes Maike Meijer en Margôt Ros komt de goedheiligman langs. Hier leest u meer tv-tips.

Uit de krant van morgen

Oostenrijkers willen rust na slepende 'verkiezingsnachtmerrie' (+)
'Ik hoop natuurlijk dat Hofer het wordt. Maar ik kan ook wel leven met Van der Bellen hoor, die is ook niet slecht.' Fokke Obbema ging op reportage in Oostenrijk tijdens de presidentsverkiezingen. Lees hier het verhaal.

Hoe Gods woord niet groen werd (+)
De pas verschenen Groene Bijbel blijkt door 'interne fraude' op gloednieuw papier te zijn gedrukt en niet op oud bijbelpapier. Meer dan honderdduizend daarvoor ingezamelde bijbels verdwenen in de shredder. Wat ging er mis?

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Stoute kinderen krijgen steenkolen uit de hel (+)
De tradities van het Sinterklaasfeest zijn anders in Tjechië. Hier vindt Sint Mikulas een engel en duivel in zijn gevolg. Die laatste heeft zwarte vegen in zijn gezicht, vanwege het steenkool in de hel. Charlotte Bouwman ging op reportage bij een Tsjechisch gezin in Amsterdam.

Meiden van halal zijn terug als milde moeders (+)
Met de serie Mama's van halal zijn ze terug op tv. Goedgebekt, hoogopgeleid en gehoofddoekt: de zusjes Alariachi. Lees hier het volledige interview met Esmaa, Jihad en Hajar Alariachi.

Wat doet een lawaaiige weg met je gezondheid? (+)
Langs een drukke weg wonen is geen pretje. Verkeerslawaai kan irritant zijn. Vooral als het geluid onregelmatig is, als auto's remmen en optrekken. Irritant, maar is het ook schadelijk voor de gezondheid? En zo ja, hoe ernstig zijn de effecten?

Kerstsfeer is Jamie in een kersttrui met een kalkoen (+)
Je weet dat je ver bent in je relatie als je elkaar keihard dingen gaat verbieden. Dan durf je je echt te uiten. Door bijvoorbeeld tegen de ander te zeggen: 'Jij mag nooit meer een kookboek kopen.' Aaf leert ons dat een kookboek meer is dan een verzameling recepten. Neem nou zo'n foto van Jamie met een bodywarmer en een vleesvork...

Kerstsfeer op en top: Jamie worstelend met pluimvee. Beeld
Kerstsfeer op en top: Jamie worstelend met pluimvee.Beeld
Meer over