Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Onverwachts en met de kleinst mogelijke meerderheid stemde de Tweede Kamer in met een initiatiefwet van D66-Kamerlid Pia Dijkstra voor een verandering in het orgaandonatiestelsel. Lees in deze nieuwsbrief een interview met haar. Verder in de Volkskrant Avond: Poetins kandidaten zijn vier dagen voor de verkiezingen in Rusland onzichtbaar, en hoe maak je een écht levensechte filmleeuw?

Redactie
D66-Kamerlid Pia Dijkstra wordt gefeliciteerd door fractievoorzitter Alexander Pechtold na aanname van haar wetsvoorstel tot wijziging van de Wet op de orgaandonatie in de Tweede Kamer. Beeld anp
D66-Kamerlid Pia Dijkstra wordt gefeliciteerd door fractievoorzitter Alexander Pechtold na aanname van haar wetsvoorstel tot wijziging van de Wet op de orgaandonatie in de Tweede Kamer.Beeld anp

Vandaag belangrijk

Tweede Kamer: iedereen donor tenzij bezwaar aangetekend
Met de kleinst mogelijke meerderheid, 75 tegen 74 stemmen, heeft de Tweede Kamer ingestemd met verandering van de orgaandonatie. In principe wordt iedereen nu orgaandonor, tenzij men aangeeft dat niet te willen. De Eerste Kamer moet nog instemmen met het voorstel van D66 voordat het nieuwe systeem van kracht wordt.

Aanstaand UEFA-voorzitter doet aangifte na 'Nederlandse' hack
Aleksander Ceferin, die woensdag vrijwel zeker wordt gekozen als voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA, heeft deze week aangifte bij de politie gedaan nadat een hacker met een Nederlands IP-adres probeerde in te breken in zijn e-mail. Dat bevestigt de Sloveen aan de Volkskrant.

Live - Wat kan PSV tegen Atlético?
PSV speelt vanavond zijn eerste wedstrijd in de Champions League tegen Atlético Madrid, de club die vorig seizoen het einde van het Eindhovense avontuur in Europa bezegelde. De Spanjaarden zijn opnieuw grote favoriet, maar kan PSV stunten? Volg de wedstrijd en al het nieuws eromheen in dit liveblog.

Nog nooit was het zo warm op 13 september
Vandaag is de warmste 13 september sinds de officiële metingen in 1901 begonnen. Om 13.50 uur steeg de temperatuur in De Bilt naar 29,9 graden, een dagrecord. Het vorige record dateert van 1919 toen het in De Bilt 29,6 graden werd.

Mensen genieten van het tropische zomerweer op het strand nabij de Brouwersdam. Beeld anp
Mensen genieten van het tropische zomerweer op het strand nabij de Brouwersdam.Beeld anp

Filmpje van de dag

Is de Mark Rutte die we zien de echte, of is er meer? Volkskrant-columniste Sheila Sitalsing schreef een boek over de premier en weet het antwoord.

Vanavond op TV

Mocht je niet zoveel zin hebben in het voetbal vanavond (PSV - Atlético, 20.45 op Veronica), dan is er nu op NPO 3 de EO-serie Love me gender te zien, waarin transgenders worden gevolgd tijdens hun zoektocht naar liefde. Liever een film? Hij is een beetje zoet en makkelijk, maar wel lekker bij deze temperaturen: Chasing Mavericks is om 20.30 uur begonnen op RTL 8. Over de surflegende Jay Moriarty, die op 22-jarige leeftijd verdronk in 2001. Meer televisietips zijn hier te vinden.

Morgen in de krant

Pia Dijkstra: 'Er moest echt iets veranderen' (+)
Nog ietwat overrompeld en beduusd is Pia Dijkstra kort na de stemming over haar initiatiefwetsvoorstel over orgaandonatie. 'Het was spannend tot de laatste stem.'

'Een Rus gelooft in een tsaar, niet in het parlement' (+)
Nog vier dagen tot de Russische parlementsverkiezingen en de campagne van Poetins partij is onvindbaar. Oké, er fietsen wat jongeren met vlaggen van Verenigd Rusland door het Gorki Park in Moskou. En er hangt een A4tje aan supermarkt Semja: 'Stem voor de partij van onze president'. Maar waar zijn de kandidaten?

Russische parlementskandidaat Pjotr Tolstoj van Verenigd Rusland op bezoek bij inwoners van Moskou. Beeld X
Russische parlementskandidaat Pjotr Tolstoj van Verenigd Rusland op bezoek bij inwoners van Moskou.Beeld X

Eindelijk bijval voor Kaepernicks sit-in (+)
Maandagavond was Colin Kaepernick, een gekleurde American footballspeler van de 49-ers uit San Francisco, niet meer alleen. Toen het volkslied werd gespeeld, zoals voor elke sportwedstrijd in Amerika, zat naast hem ook teamgenoot Eric Reid in protest op één knie. Bij de tegenstanders, de Rams, hieven twee zwarte mannen een gebalde vuist. Een dag eerder hadden vier spelers van de Miami Dolphins zijn voorbeeld al gevolgd, en bij andere wedstrijden waren nog zes vuisten de lucht in gegaan.

Hoe Dick Maas aan een levensechte leeuw kwam (+)
Hoe - in vredesnaam hoe - creëer je een levensechte, op filmdoek overtuigende leeuw? Filmmaker Dick Maas, die er een nodig had voor zijn nieuwe thriller, vanaf volgende maand te zien, weet het inmiddels. En hij leerde weer veel bij over filmen in Amsterdam.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Baanzoeker, zo speel je jezelf in de kijker (+)
Op banenjacht? Smokkelen met je cv helpt niet. Alles uit de kast trekken voor een sollicitatie gesprek is wel aan te bevelen. Mocht dat toch geen droombaan opleveren, ga dan hosselen.

We kunnen wel een beetje klasse van Pim gebruiken (+)
Lieve Pim, Ik moest aan je denken vanwege de 'onfortuynlijke' dood van je broer. Ik weet nog als de dag van gisteren wat er 6 mei 2002 gebeurde. Lees hier de hele column van Stella Bergsma.

Regisseur Dick Maas. Beeld Daniel Cohen
Regisseur Dick Maas.Beeld Daniel Cohen
Meer over