Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Het dopinggebruik van Russische atleten is jarenlang door de staat gefaciliteerd, blijkt uit een rapport van antidopingagentschap WADA. Het agentschap adviseert het Internationaal Olympisch Comité alle Russische atleten te schorsen voor de Olympische Spelen in Rio. Ook maakte het Turkse staatspersbureau vandaag bekend wie er volgens de autoriteiten achter de mislukte staatsgreep van vorige week zat. Het zou gaan om het voormalige hoofd van de Turkse luchtmacht, Akin Öztürk. Verder in Volkskrant Avond: de opkomst van Black Twitter en hoe vergaat het Nederlanders in Antalya?

Nederlandse vakantiegangers in de Turkse badplaats Antalya. Carin (rechts op bankje) en Jan Debey (rechts in invalidewagen) met hun dochter Shirley en schoonzoon Taoufik. Zitten op een bankje te roken en te praten over wat ze zojuist hebben gekocht aan T-shirts en kleding. Beeld Cigdem Yuksel
Nederlandse vakantiegangers in de Turkse badplaats Antalya. Carin (rechts op bankje) en Jan Debey (rechts in invalidewagen) met hun dochter Shirley en schoonzoon Taoufik. Zitten op een bankje te roken en te praten over wat ze zojuist hebben gekocht aan T-shirts en kleding.Beeld Cigdem Yuksel

Vandaag belangrijk

WADA adviseert IOC alle Russische atleten te schorsen

Het wereldantidopingagentschap WADA heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en het Internationale Paralympische Comité maandag geadviseerd om te overwegen alle Russische atleten te schorsen bij de Olympische Spelen van Rio. De Russische overheid steunde een dopingprogramma tijdens de Spelen in Sotsji, bleek vandaag uit een rapport van WADA. President Poetin liet maandag weten dat medewerkers wier naam in het rapport worden genoemd, worden geschorst.

Turkije: ex-chef luchtmacht zat achter de coup

Het voormalige hoofd van de Turkse luchtmacht, Akin Öztürk, zat achter de mislukte staatsgreep van vorige week. Dat heeft Öztürk volgens de Turkse regering bekend. De bekentenis werd maandag gemeld door staatspersbureau Anadolu.

Premier Valls uitgejouwd voorafgaand aan minuut stilte voor slachtoffers Nice

De Franse premier Manuel Valls is maandagochtend bij aankomst van een herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers van de terroristische aanval in Nice uitgejouwd. Voordat een minuut stilte in acht werd genomen voor de 84 slachtoffers, riepen omstanders in de Zuid-Franse badplaats om zijn aftreden.

'Pokémon Go krijgt jongeren met autisme de deur uit'

Voor wie zich dezer dagen groen en geel ergert aan de hordes die op de meest bizarre locaties virtuele monstertjes menen te zien: Pokémon Go heeft ook z'n zonnige kanten. Zo blijkt het razend populaire spel een uitkomst voor mensen met autisme. Ggz-instelling Parnassia Groep is enthousiast, net als de spelers en hun naasten.

De Franse premier Manuel Valls (midden) bij de herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers van de terroristische aanval in Nice. Beeld epa
De Franse premier Manuel Valls (midden) bij de herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers van de terroristische aanval in Nice.Beeld epa

Sportzomer

Derde ritzege Peter Sagan in Tour de France

Peter Sagan heeft maandag de zestiende etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen. Het was een rit over 209 kilometer van Moirans-en-Montagne naar Bern in Zwitserland.

Sportzomer Live - Duitse voetballer heeft geen zin in Turkse club na staatsgreep

Oranje onder 19 verloor begin deze middag met harde cijfers van Frankrijk (5-1) en is uitgeschakeld op het jeugd-EK in Duitsland. Ondertussen koerst het peloton richting het Zwitserse Bern. Een ode aan Fabian Cancellara. Op het eerste oog is de etappe misschien één voor de sprinters, maar in de laatste kilometers ligt een venijnig kasseienklimmetje. Alles behalve saai dus.

Peter Sagan met zijn groene trui op het podium na de zestiende etappe van de Tour de France tussen Moirans-en-Montagne en Bern. Beeld anp
Peter Sagan met zijn groene trui op het podium na de zestiende etappe van de Tour de France tussen Moirans-en-Montagne en Bern.Beeld anp

Video van de dag

Wie zit erachter? Waarom? En wat gaat er nu gebeuren? Een paar dagen na de mislukte coup in Turkije zijn er nog veel onbeantwoorde vragen.

Vanavond op televisie

Burgemeester Ahmed Aboutaleb vertelt bij RTL Late Night (RTL 4, 22.30 uur) over de onrust in Rotterdam naar aanleiding van de couppoging in Turkije. Tegelijkertijd kunt u kijken naar de laatste aflevering van het drieluik Kanker: biografie van een sluipmoordenaar (NPO 2, 22.40 uur), waarin aandacht wordt besteed aan de toekomst van het kankeronderzoek. Zin in iets lichters? Kijk dan We zijn er bijna! (NPO 1, 21.25 uur) MAX' verslag van een caravanreis door Spanje en Portugal is met 2,1 miljoen kijkers de tv-verrassing van deze zomer. Hier vindt u de rest van onze tv-tips.

Morgen in de krant

Hoe vergaat het de Nederlander in Antalya? (+)

De muren van het all inclusive hotel Grand Park Lara in Antalya houden het ware Turkije efficiënt buiten de deur. Buiten mocht er vrijdagavond een poging tot een militaire coup bezig zijn, binnen werden er aan het buffet geen gamba en geen fruittaartje minder om gegeten. De familie Hultermans uit Waalwijk had app-berichtjes van familieleden in Nederland nodig om überhaupt te ontdekken dat er iets gaande was.

Tourcolumn Lidewey van Noord: Naderend afscheid maakt alles intenser

De etappe van Moirans-en-Montagne naar Bern leek speciaal uitgetekend voor Fabian Cancellara. De rit voerde naar de plaats waar hij opgroeide, en bovendien deed het profiel van de etappe aan een klassieker denken.

Plusteken achter een artikel?


Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Gavin Long presenteerde zich als vrijheidsstrijder op internet (+)

'Je moet terugvechten. Dat is de enige manier om een bullebak te stoppen.' Dit op sociale media geplaatste strijdmotto verklaart mogelijk het motief van de 29-jarige Afro-Amerikaanse ex-marinier Gavin Long die zondagmorgen het vuur opende op de politie in Baton Rouge, waarbij drie agenten om het leven kwamen en drie anderen gewond raakten.

Black Twitter: platform voor protest én troost (+)

Toen begin deze maand de zwarte Amerikanen Alton Sterling en Philando Castle daags na elkaar omkwamen door politiekogels, lazen we het weer overal op T-shirts en spandoeken: 'Black lives matter'. De slogan gaat samen met de opkomst van Black Twitter. Wat is dat precies?

Gavin Long. Beeld afp
Gavin Long.Beeld afp

'Van de Surinaamse cultuur heb ik niets meegekregen' (+)

Welke rol speelt afkomst in Nederland? Dat onderzoekt Robert Vuijsje in een reeks interviews. Schrijfster Hermine Landvreugd (48): 'Ik voel geen verbondenheid met mensen die eruitzien zoals ik.'

Column Sylvia Witteman: De deurbel die alles zag (+)

Je leest de laatste tijd allerlei onaangenaams in de krant, maar om dat ding nu elke morgen ongelezen uit het raam te smijten is, hoe aanlokkelijk ook, toch een beetje zonde van al die journalistieke vlijt.

Hermine Landvreugd. Beeld Robin de Puy
Hermine Landvreugd.Beeld Robin de Puy
Meer over