Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Na de aanslag in Quebec doen de grootste Nederlandse moskeeën hun deuren op slot tijdens het gebed: 'De aanslag was de druppel, deze actie tegen moslims staat niet op zich.' Verder in de Volkskrant Avond: vier vragen over de juridische gevolgen van Trumps inreisverbod en het paleodieet: is eten als een jager-verzamelaar gezond of kwakzalverij?

Twee Canadese politieagenten op patrouille na de aanslag op de moskee in Quebec. Beeld AFP
Twee Canadese politieagenten op patrouille na de aanslag op de moskee in Quebec.Beeld AFP

Vandaag belangrijk

De Surinaamse president Desi Bouterse heeft voor de tweede keer een gevoelige nederlaag geleden in zijn pogingen zijn berechting voor de Decembermoorden te stoppen. De krijgsraad besloot maandag dat de rechtszaak gewoon moet doorgaan.

De aanslag zondag op het Islamitisch Cultureel Centrum in de Canadese stad Quebec was 'de druppel', zegt bestuursvoorzitter Albdelhamid Taheri van de salafistische Haagse As Soennah moskee. 'Die actie tegen moslims staat niet op zich. Ook in Nederland zijn er voortdurend incidenten. Moslims moeten zonder angst veilig kunnen bidden.'

Exterieur van de As-Soennah Moskee in Den Haag. Beeld ANP
Exterieur van de As-Soennah Moskee in Den Haag.Beeld ANP

Meerdere Nederlandse bedrijven en ngo's lijden onder het tijdelijke inreisverbod dat president Donald Trump heeft afgekondigd. Bij vestigingen van chipmachinefabrikant ASML werken wereldwijd 46 mensen die wegens hun nationaliteit last kunnen krijgen van het Amerikaanse decreet.

Een ecosysteem leeft spectaculair op als je het ontdoet van niet-inheemse planten, blijkt uit een studie op de Seychellen. Vraag is alleen: hoe houd je het gebied vrij van indringers?

Video van de dag

Vught heeft lege kerken en een verdeelde samenleving. Typisch Nederland, vindt Olaf Tempelman. Daarom trekt hij de maand voor de verkiezingen naar het Brabantse plaatsje. In deze eerste video legt hij uit wat de invloed van de scheiding tussen arm en rijk is op het stemgedrag.

Vanavond op tv

Bij RTL Late Night (RTL 4, 22.30 uur) schuiven oud-politica Femke Halsema en blogster Anna Nooshin aan, ze praten over de wereldwijde kritiek op de 'Muslim Ban'. Zin in iets lichters? De bevriende cabaretiers Patrick Stoof en Kasper van Kooten zoeken in Leven in de Brouwerij (NPO 2, 20.25 uur) naar het perfecte biertje. Of kijk de film Young Adult (RTL 8, 20.30 uur), een schurende, romantische komedie met onconventionele humor. Van de makers van Juno. Bekijk de andere tv-tips hier.

Morgen in de krant

Het inreisverbod dat de Amerikaanse president Trump heeft uitgevaardigd voor inwoners van zeven landen en voor vluchtelingen, is een 'flagrante inbreuk op het internationale recht', aldus Helen Duffy, hoogleraar internationaal humanitair recht aan de Universiteit Leiden. Lees hier vier vragen over de juridische gevolgen van Trumps inreisverbod. (+)

Veel hogescholen hebben incomplete archieven. Dat kan tot vervelende situaties leiden, ervoer Theo Dersjant toen hij zijn diploma niet meer kon vinden op zolder. (+)

Vrijdag overleed de laatste vertrouweling van Hitler en Goebbels, Brunhilde Pomsel, op 106-jarige leeftijd in München. Op vijf jaar krijgsgevangenschap na, was Pomsel tot haar pensioen secretaresse. Van 1942 tot 1945 was ze een van de persoonlijke assistenten van propagandaminister Joseph Goebbels. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

De Amerikaanse president Donald Trump. Beeld AFP
De Amerikaanse president Donald Trump.Beeld AFP

Het Wenzhouhua geldt als de moeilijkste variant op het Chinees. Er is één Nederlander die het dialect vloeiend spreekt: Jan Meulenberg ( 52 ). Zijn liefde voor de taal had grote gevolgen. (+)

Is blootstelling aan de jager-verzamelaarleefstijl van onze voorouders gezond? Volgens Gronings promotieonderzoek wel, maar andere wetenschappers reageren sceptisch. (+)

'Je went aan alles, ook aan de ergste dingen', schrijft Sylvia Witteman in haar column. 'Als je iets onbegrijpelijks tegenkomt, iets dat ook na uitgebreide beschouwing geen praktisch nut blijkt te hebben, dan kun je ervan uitgaan dat het kunst is', zeg ik altijd tegen mijn kinderen, want ik voed ze heus wel op. Het 'zwembad' is niet alleen nutteloos, maar ook ontzettend lelijk. (+)

Jan Meulenberg. Beeld Daniel Cohen
Jan Meulenberg.Beeld Daniel Cohen
null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock
Meer over