Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Het NOC*NSF hoeft niet terug te komen op de beslissing om Yuri van Gelder niet meer te laten deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat betekent definitief het einde van de Spelen voor Van Gelder. Maar wat gebeurde er die avond nou echt? Verder in de Volkskrant Avond: een rondgang door Lille, waar Frankrijks grootste braderie is afgelast en een tijdje zonder smartphone, kan dat?

Yuri van Gelder en zijn advoaat Cor Hellingman verlaten de rechtbank van Arnhem na afloop van het kort geding. Beeld anp
Yuri van Gelder en zijn advoaat Cor Hellingman verlaten de rechtbank van Arnhem na afloop van het kort geding.Beeld anp

Vandaag belangrijk

Van Gelder verliest kort geding en mag niet terug naar Rio

Het NOC*NSF hoeft niet terug te komen op de beslissing om Yuri van Gelder niet meer te laten deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat heeft de rechtbank in Arnhem vrijdag bepaald. Van Gelder werd maandag weggestuurd nadat hij alcohol had genuttigd buiten het olympisch dorp. Volgens zijn advocaat was deze straf buitenproportioneel, omdat de 33-jarige turner slechts 'vier tot vijf' biertjes zou hebben gedronken.

Franse vrouw die gewelddadige echtgenoot doodschoot blijft toch vastzitten

Ze groeide in Frankrijk uit tot symbool van alle slachtoffers van huiselijk geweld. Jacqueline Sauvage (68) schoot na jarenlange mishandeling haar gewelddadige echtgenoot dood, werd daarvoor veroordeeld en kreeg vervolgens gratie van president Hollande. Toch moet ze in de cel blijven. Rechters hielden vrijdag haar vrijlating tegen.

'Gevechten in Aleppo gaan door ondanks humanitaire wapenstilstand'

In de Syrische stad Aleppo zijn nog steeds hevige gevechten gaande. Er is niets te merken van de door Rusland aangekondigde wapenstilstand, die als doel heeft humanitaire hulp door te laten, meldt Al Jazeera op badis van lokale bronnen. Hulpkonvooien kunnen het het belegerde deel van de stad niet bereiken.

Trump kwetsbaar na slechte peilingen: 'We hebben een probleem'

In een zeldzame uiting van nederigheid heeft de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump gezegd dat hij door eigen toedoen de strijd om het Witte Huis kan verliezen. 'We hebben een probleem', erkende de Republikein deze week in Florida, een van de staten waar winst allesbehalve zeker is.

Jacqueline Sauvage. Beeld
Jacqueline Sauvage.Beeld

Video van de dag

Ongeveer 38 kilometer per uur haalt ze, Dafne Schippers: favoriet voor olympisch goud op de 100 en 200 meter sprint. Hoe snel is dat eigenlijk?

Tv-tips

In de elfde reeks van Kijken in de ziel (NPO 2, 21.15 uur) gaat interviewer Coen Verbraak in gesprek met wetenschappers. Of kijk De fractie (NPO 2, 22.40 uur) zien, een dramaserie over de fictieve politieke partij VPN. En blijf wakker voor Amour (NPO 2, 23.20), het verpletterende en veelbekroonde drama over een bejaard echtpaar. Een meesterwerk over ouderdom, aftakeling en de consequenties van liefde. Meer tv-tips vindt u hier.

Sportzomer

Hier moet u vannacht voor opblijven

Er was vandaag op dag 7 in Rio direct goud voor de lichte dubbeltwee met Maaike Head en Ilse Paulis op het Lagoa Rodrigo de Freitas. En er was een uitspraak in het kort geding dat Yuri van Gelder had aangespannen: NOC*NSF stuurde hem terecht naar huis, zo oordeelde de rechtbank. Vannacht nog meer sport, hier een overzicht.

Roeisters Head en Paulis veroveren goud op lichte dubbeltwee

Roeisters Maaike Head en Ilse Paulis hebben de tweede Nederlandse gouden plak veroverd. Ze waren in het water van Rio de snelste op de lichte dubbeltwee. Het koppel zegevierde na een goed opgebouwde race in een tijd van 7.04,73. Canada eindigde als tweede (7.05,88), het brons was voor China (7.06,49).

Ilse Paulis en Maaike Head behalen goud tijdens de finale van de lichte dubbeltwee in het Lagoa stadion tijdens de Olympische Spelen van Rio. Beeld anp
Ilse Paulis en Maaike Head behalen goud tijdens de finale van de lichte dubbeltwee in het Lagoa stadion tijdens de Olympische Spelen van Rio.Beeld anp

Morgen in de krant

Reconstructie: Wat gebeurde er nu echt in Rio? (+)

De rechtbank in Arnhem maakte vanmiddag een definitief einde aan de Olympische droom van Yuri van Gelder. Wat gebeurde er in de nacht nadat Van Gelder de finale haalde en in de dagen daarna?

Column Arjan Peters: Dat de besten winnen vinden we moeilijk (+)
Een Hollandse curiositeit: als er wordt verloren is dat dikwijls niet van een tegenstander. Allerhande andere elementen liggen dwars: een berm, greppel, insect of pols. Femke Heemskerk voerde 'een oververhitte motor' aan, terwijl ze zwemster is. Antwoord van de baanwielrenners op de vraag waarom het langzaam ging: 'We reden niet hard genoeg.'

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Een braderie, dat kan niet meer in Frankrijk (+)

Evenementen lijden onder de aanhoudende terreurdreiging. Een rondgang door Lille, waar Frankrijks grootste braderie- 2 miljoen bezoekers - is afgelast.

Hormonen de vrije loop op festival Hockeyloverz (+)

Hockeyfeesten hebben een naam hoog te houden op het gebied van drank en seks. Nu ze zijn uitgegroeid tot festivals voor 16 duizend tieners is dat niet minder geworden. Kijk maar rond op HockeyLoverz in Zoetermeer. 'Knuffelen kun je ook met je moeder.'

De braderie in Lille. Beeld Hollandse Hoogte
De braderie in Lille.Beeld Hollandse Hoogte

Kan het ook een tijdje zónder die smartphone? (+)

De smartphone ligt eeuwig onder handbereik, we zijn altijd bereikbaar én nieuwsgierig. Kan het ook een tijdje zónder? Ja dat kan.

Eerst beloven je mond te houden, dan pas een seizoenkaart

Voor voetbalsupporters zijn sociale media als Facebook en Twitter als relatietherapie. Zeker in zware tijden van degradatienood wordt er veel gefoeterd. Als het aan de Engelse tweededivisieclub Charlton Athletic ligt, komt daar nu een einde aan. Een supporter van de Londense club krijgt alleen een seizoenkaart als hij belooft zich niet meer al te negatief uit te laten over de club.

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over