Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Gülenaanhangers in Nederland vrezen een 'geweldsgolf' als Turkse-Nederlanders terugkeren van de zomervakantie: 'Zijn docenten voldoende voorbereid om effectief om te gaan met de conflicten die eraan zitten te komen?' Verder in de Volkskrant Avond: Formule 1-legende Niki Lauda prijst Max Verstappen en een huiveringwekkende reconstructie van de teloorgang van 'modelverpleeghuis' de Hofstee in Rotterdam.

De 1.365 meter hoge Halti-piek op de Hálditšohkka-berg. Beeld ap
De 1.365 meter hoge Halti-piek op de Hálditšohkka-berg.Beeld ap

Vandaag belangrijk

Gülenaanhangers vrezen geweldsgolf in Nederland

Aanhangers van de Gülenbeweging in Nederland vrezen een 'geweldsgolf' als Turkse-Nederlanders die nu zomervakantie vieren in Turkije over enkele weken terugkeren naar Nederland. Daarvoor waarschuwden ze vrijdag op een persconferentie.

Twee doden bij bombardement op Syrische kraamkliniek

In de Syrische provincie Idlib is vrijdag een kraamkliniek gebombardeerd. Dit heeft de kinderrechtenorganisatie Save the Children, die de kliniek steunt, bekendgemaakt. Er zijn zeker twee doden en drie gewonden gevallen. Het gebouw raakte zwaar beschadigd.

Eerste gevallen van besmetting zika-virus in VS

Drie mannen en een vrouw uit Florida hebben in hun eigen staat het zika-virus opgelopen door muggenbeten. Ze zijn het land niet uit geweest en hebben de besmetting niet door seksueel contact opgelopen. Ze zouden besmet zijn geraakt in de regio van Dade en Broward County, nabij Miami. Het zijn de eerste gevallen van Zika-besmetting op het Amerikaanse vasteland.

Joodse actiegroep doet aangifte tegen VPRO: Abou Jahjah in Zomergasten 'gevaarlijk'

De Joodse actiegroep TOF (Tradition is Our Future) heeft aangifte gedaan tegen Dyab Abou Jahjah en omroep VPRO omdat Abou Jahjah geselecteerd is als één van de gasten in het tv-programma Zomergasten. Ze noemen hem 'gevaarlijk', 'militant' en 'antisemitisch' en beschuldigen de VPRO van het 'verspreiden van haat en ondersteunen van terrorisme.'

Zika-onderzoek in Wisconsin. Beeld afp
Zika-onderzoek in Wisconsin.Beeld afp

Sportzomer Live

Mien Schopman-Klaver, de oudste nog levende olympiër ter wereld

Ze kwam als lid van de estafetteploeg kilo's aan door het eten op de boot en in de trein naar Los Angeles zag ze indianen en cowboys. De Spelen van 1932 waren een onvergetelijk avontuur voor de 105-jarige Mien Schopman-Klaver. Nog steeds volgt ze de sport intensief. 'Ik kijk zelfs naar voetballen.' (+)

Sportzomer Live - Russische gewichtheffers geweerd van Olympische Spelen

Nog een weekje wachten tot het begin van de Olympische Spelen. De meeste Nederlandse olympiërs zijn inmiddels naar Rio vertrokken om zich voor te bereiden. Daarnaast presenteert Ajax vandaag de nieuwe selectie op de jaarlijkse open dag en rijdt Max Verstappen de eerste twee vrije trainingen voor de GP van Duitsland. Volg hier de laatste sportontwikkelingen.

Mien Schopman-Klaver: 'We moesten op de kaart kijken waar Los Angeles lag.' Beeld Rolf Bos
Mien Schopman-Klaver: 'We moesten op de kaart kijken waar Los Angeles lag.'Beeld Rolf Bos

Video van de dag

Hans Aarsman kijkt naar de begrafenis van Brad Garafola, de Amerikaanse agent die werd doodgeschoten in Baton Rouge. Bekijk ook alle afleveringen van de Aarsman collectie op Volkskrant.nl/aarsman.

Vanavond op televisie

Om 21.10 begint op NPO 2 de interviewserie Kijken in de ziel: wetenschap van Coen Verbraak. Dit seizoen spreekt hij onder meer met wiskundige Ionica Smeets en kankeronderzoeker Hans Clevers. Filmliefhebbers stemmen om 22.40 af op NPO 2 voor de Woody Allenklassieker Annie Hall. Paul Verhoeven beweerde in zijn Volkskrant-serie over filmklassiekers dat de film de romantische komedie herdefinieerde. Meer tv-tips vindt u hier.

Diane Keaton en Woody Allen in Annie Hall. Beeld
Diane Keaton en Woody Allen in Annie Hall.Beeld

Morgen in de krant

Niki Lauda, de man die niet achterom kijkt

Nog elke dag ziet Niki Lauda dat hij veertig jaar geleden bijna verongelukte op de Nürburgring. Maar val hem er niet mee lastig. Max Verstappen, Mercedes, de Formule 1 anno 2016 is veel belangrijker. 'Er is er maar een in de honderd jaar die kan wat Max Verstappen kan' (+)

Boek & Breakfast in het Komrijk

Er moet brood op de plank komen bij de weduwnaar van schrijver en dichter Gerrit Komrij. Dus staat een deel van diens huis, met de immense bibliotheek, sinds kort op Airbnb. Rob Gollin wist niet hoe snel hij moest gaan kijken. De scatologieverzameling! (+)

Google-alert: misschien heeft u wel kanker

Vroegtijdig kanker opsporen op basis van zoekgedrag op internet: onder-zoekers van Microsoft zeggen dat kunstje te hebben geflikt. Is de techniek al zo ver? En: wat zijn de valkuilen? (+)

Niki Lauda in 1987, elf jaar na zijn ongeluk op de Nürburgring. Beeld Bryn Colton / Getty Images
Niki Lauda in 1987, elf jaar na zijn ongeluk op de Nürburgring.Beeld Bryn Colton / Getty Images

Noorwegen wil Finland berg cadeau doen

De hoogste bergtop van Finland is volgend jaar waarschijnlijk 41 meter hoger. Dit geologische wonder is een cadeautje van buurland Noorwegen voor de viering van de honderdjarige onafhankelijkheid van Rusland volgend jaar.

De teloorgang van 'modelverpleeghuis' de Hofstee

Ooit was de Hofstee een modelverpleeghuis; deze week werd de zorginstelling onder verscherpt toezicht geplaatst. Over hoe bewoners cliënten werden. (+)

Aleid Truijens: Laatste keren vermommen zich als zoveelste keren

De laatste keer, dat is natuurlijk wel iets. Het geniepige aan laatste keren is dat ze zich vermommen als zoveelste keren. Laatste keren heb ik vaker meegemaakt in mijn bange fantasie dan in het echt.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Meer over