Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Als de luchtvaart door mag groeien zoals die nu doet, verbruikt de reissector rond 2070 in zijn eentje alle 'CO2-ruimte' voor de hele wereld. Zo gaan we de klimaatdoelen van Parijs nooit halen, waarschuwt deze onderzoeker. Verder in de Volkskrant Avond: Voor het eerst een veroordeling in de Zwarte Pietendiscussie: een man krijgt tot 40 uur werkstraf voor groepsbelediging. En het vaste contract beleeft een voorzichtige revival (in de ICT tenminste).

De luchtvaart dreigt een ontembaar CO2-monster te worden.Beeld anp

Vandaag belangrijk

Eerste veroordeling in de Zwarte Pietendiscussie: man veroordeeld voor belediging Anti-Zwarte Piet-betogers
Een 31-jarige man uit Lelystad is maandagmiddag vanwege groepsbelediging tot 40 uur werkstraf veroordeeld, waarvan 20 uur voorwaardelijk. Hij plaatste een racistische reactie onder een selfie van anti-Zwarte Piet-betogers op Facebook. Het is voor zover bekend de eerste veroordeling in de Zwarte Piet-discussie.

Aantrekkende economie zorgt voor voorzichtige comeback van vast contract (vooral in de ICT-branche)
Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) meldde onlangs dat er in het derde kwartaal van 2017 zo'n 57 duizend vaste banen meer waren dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het is de grootste stijging sinds begin 2009.

NPO moet van minister Slob weer bezuinigen, budget gaat 60 miljoen omlaag
De publieke omroep moet in 2019 nog eens 60 miljoen euro bezuinigen. Minister Arie Slob (Media) is niet van plan meer geld uit te trekken voor de NPO nu de inkomsten uit Ster-reclames tegen blijken te vallen. In een debat met de Tweede Kamer maandag hield hij voet bij stuk. 'Dit geld komt niet uit mijn begroting. Hier ligt een opgave voor de NPO om alle creativiteit te gebruiken.'

EU-compromis: omstreden onkruidverdelger RoundUp blijft voorlopig toch verkrijgbaar
De omstreden onkruidverdelger RoundUp blijft voorlopig in de handel. De Europese vergunning voor glyfosaat, hoofdbestanddeel van het bestrijdingsmiddel, wordt met vijf jaar verlengd. Dat hebben de EU-landen maandag besloten.

Chipmachinefabrikant ASML gaat honderden tijdelijke werknemers een vast contract aanbieden.Beeld anp

Video van de dag

Dit is Frank Kalshoven. En Frank Kalshoven heeft altijd gelijk. Vandaag vertelt hij waarom we toch altijd zo overdrijven bij economische voorspellingen, zoals die over de crisis van 2012 (die uiteindelijk wel meeviel, volgens Frank).

Morgen in de krant

De luchtvaart is de nagel aan de doodskist van het klimaat
De luchtvaart is hard op weg het CO2-budget van de hele wereld erdoorheen te jagen. Zelfopgelegde maatregelen lijken niet genoeg om de huidige klimaatdoelen te halen. (+)

Op deze drugsboot lopen nu studenten rond
Dit schip is in beslag genomen tijdens een witwasonderzoek. Normaliter worden goederen die justitie heeft 'geplukt' bij criminelen verkocht via een veiling. Maar het is beter om de boot te schenken aan een maatschappelijke organisatie, vindt Officier van justitie Nanet Oosterveld. Nu is het schip een drijvend klaslokaal van de zeevaartschool. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier vindt u al een Volkskrant-abonnement vanaf €3,50 per week.

Waarom kent niemand Eduard Meijers?
De historische betekenis van professor Cleveringa in het verzet tegen de Jodenvervolging is bekend. Maar waarom is men het lot van diens leermeester Eduard Meijers vergeten? Speelt daarin zijn Joods-zijn een rol? (+)

Vorig jaar stapten moeder, dochter en 5 honden voor de trein. Van Casteren schreef een boek over de tragedie
Journalist Joris van Casteren reconstrueerde de tragedie en schreef er Een botsing op het spoor over. Dit is het hoofdstuk waarin de botsing plaatsvindt. (+)

Een bekende actrice, Amerikaans en gescheiden: dit is Prins Harry's verloofde
Ze is een bekende actrice, een Amerikaanse, gescheiden en van Afro-Amerikaanse afkomst. Met Meghan Markle, de toekomstige vrouw van de Britse prins Harry, krijgen de Windsors nieuwe glamour in het koninklijk huis. (+)

Na die ene ervaring durfde Sylvia Witteman nooit meer in dat Surinaamse winkeltje te komen
Sylvia Witteman ging naar een Surinaams winkeltje om kruiden, kousenband en overheerlijke sambal te kopen. Per toeval was ze de enige niet-Surinamer onder de klandizie. Ze zag dat een bejaarde vrouw naar buiten liep met een volle tas boodschappen, zonder af te rekenen. Niemand anders zag het, wat moest Sylvia nu doen? (+)

De aanstaande vrouw van prins Harry, Meghan Markle.Beeld epa

Vanavond op tv

Zembla volgde twee maanden de ontwikkelingen op het door orkaan Irma getroffen eiland Sint Maarten (NPO 2, 20.55 uur). In Strafpleiters vertellen acht gerenommeerde Belgische advocaten hoe het is om terreurverdachten bij te staan. Zoals Sven Mary, de raadsman van Salah Abdeslam (Canvas, 21.15 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Meer over