Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Merkt u het ook: minder insecten op de autoruit, minder in de slaapkamer, minder in het gezicht bij het fietsen? Dat klopt. Het aantal insecten is dramatisch gedaald. Reden tot grote zorg, aldus biologen. Verder in de Volkskrant Avond: Politiemedewerkster dient klacht in tegen hoofddoekverbod en 'lieve opa' Jan Wolkers was een agressieve testosteronbom, blijkt uit de nieuwe biografie.

Politieagenten in operationeel uniform op straat Beeld anp
Politieagenten in operationeel uniform op straatBeeld anp

Vandaag belangrijk

Politiemedewerkster dient klacht in tegen hoofddoekverbod: 'Belemmert carrièremogelijkheden'
Een medewerkster van de Rotterdamse politie heeft een klacht ingediend over het hoofddoekverbod bij de Nationale Politie. De administratief medewerkster wil graag buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) worden, maar mag daarvoor geen uniform dragen in combinatie met haar hoofddoek. Volgens de medewerkster belemmert de huidige kledingscode haar carrièremogelijkheden binnen de politie.

Reden tot zorg: dramatische afname aantal insecten
Een Duits onderzoeksteam heeft aangetoond wat al intuïtief werd aangevoeld: het aantal insecten is dramatisch gedaald. Reden tot grote zorg, vinden biologen en ecologen. 'We hebben insecten knetterhard nodig.'

Buma/Stemra spreekt fraude nu opeens tegen: 'Dat is interpretatie geweest van journalisten'
Het werd afgelopen zomer met veel bombarie gepresenteerd. De nieuwe directeur Wim van Limpt van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra had een onderzoek laten instellen naar de vorige directie en de uitkomst was niet best. Jarenlang was er gerommeld met de boekhouding en bewust met miljoenen geschoven, om de kosten van de organisatie kunstmatig op het gewenste niveau te houden.

Storm van kritiek na Trumps bewering dat hij families gedode soldaten beter behandelt dan Obama
Gebruik de dood van militairen niet voor eigen gewin, zo luidt een gouden regel in de Amerikaanse politiek. Donald Trump is in een politieke storm terechtgekomen door zich daar helemaal niets van aan te trekken. Sinds de president maandag beweerde dat zijn voorganger Obama families van gesneuvelde soldaten nooit opbelde, zijn de rapen gaar in Washington.

Oorlogsdoden uit Irak komen aan in de VS Beeld afp
Oorlogsdoden uit Irak komen aan in de VSBeeld afp

Video van de dag

Dan Pearce, beter bekend als DJ Eats Everything, is één van de dj's die draaien op ADE. In deze video vertelt hij hoe hij doorbrak, waarom hij politieke uitspraken mixte in zijn dancenummers, en dat hij moet wennen aan de selfie-cultuur.

Vanavond op tv

Altijd al een kijkje willen nemen achter de schermen bij de nieuwste hotels van de familie Van der Valk? In Jonge valken (NPO 1, 22.15 uur) worden de achterkleinkinderen van de grondlegger gevolgd die een eigen vestiging openden. Bij Pauw (NPO 2, 23.00) vertelt Aaf Brandt Corstius over de voordelen van 40 worden. Dit weekend zei ze in de Volkskrant al: 'Die nare, zware dertigersdilemma's, daar ben je als 40-plusser dus vanaf.'

De volledige tv-selectie vindt u hier.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Morgen in de krant

Rutte III krijgt vorm; zes nieuwe namen zingen rond over het Binnenhof. Wie zijn ze?
Twee ministers van onderwijs, drie vicepremiers en aparte ministers voor Justitie en Veiligheid. Wie zijn de bewindslieden wiens namen rondzingen over het Binnenhof?

Wie springt in het vacuüm dat Islamitische Staat achterlaat?
Nu het gevaar van Islamitische Staat is bezworen, het kalifaat zo goed als verpulverd en de gemeenschappelijke vijand verslagen, borrelen ogenblikkelijk oude conflicten weer op.

Een lid van de Syrische Democratische Strijdkrachten kijkt uit op Raqqa Beeld afp
Een lid van de Syrische Democratische Strijdkrachten kijkt uit op RaqqaBeeld afp

'Lieve opa Wolkers' blijkt ook een agressieve testosteronbom
Donderdag is het precies 10 jaar geleden dat Jan Wolkers overleed. De Volkskrant viert de schrijver en beeldhouwer. Allereerst met Onno Blom, schrijver van Wolkers' biografie. 'Die lieve opa Wolkers' blijkt ook een agressieve testosteronbom. (+)

'Het stempel halal levert net als het stempel superfood of bio geld op'
In Nederland zijn tientallen bedrijven actief die zichzelf certificeerder van halalproducten noemen. Maar afspraken over wat halal is zijn er niet en een standaard gaat er vermoedelijk nooit komen. (+)

'Mensen zijn tegenwoordig gek op keurmerken', zegt Yamani Hitli, eigenaar van The Burgerhouse in Rotterdam Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
'Mensen zijn tegenwoordig gek op keurmerken', zegt Yamani Hitli, eigenaar van The Burgerhouse in RotterdamBeeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Nepaanbieding bij Albert Heijn? Crèmepaté voor dezelfde prijs als vorige week
De scharrelvariant van de Albert Heijn crèmepaté was vorige week in de bonusaanbieding: van 13,90 euro voor 10,00 euro per kilo. Dat lijkt een koopje, ware het niet dat diezelfde paté een week eerder, zonder bonuskorting, ook al tien euro kostte. Albert Heijn lijkt zich hiermee schuldig te maken aan een dubieuze verkooptactiek: op het etiket een te hoge 'oude' prijs vermelden, waardoor de 'korting' groter lijkt dan hij is.

Sylvia Witteman voelde in een propvolle trein een hand tegen haar bil - zulke dingen gebeuren
Ineens voelde Sylvia Witteman in de trein een hand tegen haar bil. ' Zolang het niet ontaardt in knijpen, graaien of hijgen stoort het me meestal niet. Soms hééft het zelfs wel iets.' (+)

Meer over