Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Twee dagen nadat Trump zijn intrek nam in het Witte Huis is het wel duidelijk: zijn presidentschap gaat een permanente verkiezingscampagne worden, een strijd op leven en dood met de Democraten, de pers en, als het nodig is, de werkelijkheid. Hoofdredacteur Philippe Remarque schrijft in het commentaar: 'Zijn soort retoriek hoort historisch gezien bij de dictaturen waartegen Amerika de vrijheid heeft verdedigd.' Verder in de Volkskrant Avond: een afscheidsfeest voor de 18-jarige cafékat Poekie en de grote pindakaastest.

Redactie
Adele Bloemendaal krijgt de Blijvend Applaus Prijs 2006 overhandigd in de Kleine Komedie in Amsterdam. Beeld anp
Adele Bloemendaal krijgt de Blijvend Applaus Prijs 2006 overhandigd in de Kleine Komedie in Amsterdam.Beeld anp

Vandaag belangrijk

Overleden actrice Adèle Bloemendaal (84) bleef altijd dat onafhankelijke meisje

Haar grootste angst was te sterven op weg naar Winschoten. Er moest toch meer uit het leven te halen zijn dan snelwegen die naar theaterkleedkamers leiden.

Trumps presidentschap wordt permanente verkiezingscampagne

Wanneer houdt voor Donald Trump de verkiezingscampagne op?, vroegen veel Amerikanen zich af toen hij na zijn verkiezingszege doorging met zijn aanvallen op zijn Democratische rivalen. Twee dagen nadat Trump zijn intrek nam in het Witte Huis is het wel duidelijk: zijn presidentschap gaat een permanente verkiezingscampagne worden, een strijd op leven en dood met de Democraten, de pers en, als het nodig is, de werkelijkheid.

Marije Joling wint NK allround: 'Voor ons team een mooie opsteker'

Al een aantal maanden prijkt op de borst van Marije Joling trots het logo van haar ploeg: Team Victorie. Van victorie was deze winter geen sprake bij de formatie waar ook Michel Mulder deel van uitmaakt, tot dit weekend. Joling won het NK allround in Thialf. 'Voor ons team is dit een mooie opsteker, zeker omdat we nog geen sponsor hebben.'

null Beeld anp
Beeld anp

Trumps aanval op de politiek is onjuist en verontrustend

Voor degenen die hoopten dat Donald Trump in het Witte Huis zijn toon zou matigen, is het begin van zijn presidentschap een schok. Met gebalde vuist verklaarde Trump de oorlog aan de hele politiek, inclusief de Congresleden en ex-presidenten van beide partijen op het bordes naast hem.

Video van de dag

Om fossielen te vinden hoef je niet diep te graven of een enge grot in te klimmen. In een stad als Utrecht zijn genoeg prachtige exemplaren te vinden. Wetenschapsredacteur Maarten Keulemans neemt je mee op jacht.

Vanavond op tv

Met de Tweede Kamerverkiezingen in aantocht is Arjen Lubach precies op tijd terug voor een nieuwe reeks van Zondag met Lubach (NPO 3, 21.25 uur). Om 22.15 is op NPO 1 Andere Tijden Sport te zien over de bontmuts van Kees Verkerk. Het was de muts die zijn moeder droeg tijdens de enige keer dat zij haar zoon zag zegevieren: de zilveren Olympische race in Innsbruck in 1964. De nacht na de huldiging overleed moeder in haar slaap. Sindsdien droeg hij de muts bij iedere huldiging. Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Royale uitnodiging om handel te bedrijven

Het Royal Yaght was ooit het vlaggenschip van de Britse koninklijke familie, maar het ligt sinds 1997 aan wal in Edinburgh. Nu gaan in conservatieve kringen stemmen op om het schip weer in gebruik te nemen of na te bouwen om zo symbolisch de handel met de rest van de wereld te bevorderen. 'Er is toch geen beter uithangbord voor een zeevarende natie?' (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

De 18-jarige cafékat Poekie is niet hygiënisch, dus moet-ie weg

Na lokale beroemdheden als Smokey en wijlen Hannes moet ook kroegpoes Poekie het veld ruimen na een bezoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De 18-jarige lapjeskat kan in haar bruine café, De Gaeper aan de Amsterdamse Staalstraat, in de keuken komen en dat is tegen de hygiëneregels (+).

'Het volk' opent de jacht op de Islam, EU en Merkel

'De geboorte van de nieuwe wereld', zo omschrijven de rechts-populisten hun bijeenkomst gisteren in Koblenz. De bijeenkomst is niet vanzelfsprekend. Afkeer van de Islam, de EU en mevrouw Merkel verbindt de partijen, maar waar zijn ze nu eigenlijk gezamenlijk vóór? Israël blijkt een heet onderwerp.

null Beeld ap
Beeld ap

Het strategisch midden tussen zoet en zout en vloeibaar en droog

Wat is de lekkerste pindakaas mét stukjes pinda? Het Volkskrant-panel proefde negen potjes, van bio- tot fabriekspasta. Opvallend: natuurlijk blijkt niet altijd smakelijk (+).

Helpt de sauna tegen de griep?

De bewering duikt wel eens op in advertenties van wellnesscentra: een bezoek aan de sauna helpt verkoudheid te voorkomen. Het klinkt plausibel. Door heet en koud af te wisselen wordt de weerstand van je lichaam verhoogd en daarmee verminder je de kans om verkouden te worden. Maar klopt het ook? (+)

Ik ben niet alleen een feminist, ik ben een ouderwetse feminist

Laatst vroeg iemand me of ik een feminist was. 'Natuurlijk ben ik dat', zei ik. Ik vind het altijd zo'n oelige vraag; als je een vrouw bent, ben je toch voor vrouwen? (+) Of zou je ook tegen ze kunnen zijn? Het lijkt me een lastige positie om in te nemen.

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over