Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. De Algemene Beschouwingen zijn nog in volle gang. Wij brengen u de duiding, debatrecensies én een liveblog. Ook nemen we u mee met de politiepatrouille door Molenbeek. Verder in uw avondnieuwsbrief: Camiel Eurlings wordt vervolgd voor mishandeling en waarom gaan de huizenprijzen sky high?

Een avond op patrouille met de Belgische politie in Molenbeek, Brussel. Beeld An-Sofie Kesteleyn / de Volkskrant
Een avond op patrouille met de Belgische politie in Molenbeek, Brussel.Beeld An-Sofie Kesteleyn / de Volkskrant

Vandaag belangrijk

Live APB - Zijlstra tegen Wilders: 'Dat heet dictatuur'
Nog één keer moet Mark Rutte als leider van zijn tweede kabinet de regeringsplannen voor volgend jaar verdedigen tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Nog één keer mag de oppositie de coalitie van VVD en PvdA onder vuur nemen. Ja, dit debat gaat over de begroting van 2017, maar bovenal over de verkiezingen van maart. De Volkskrant doet live verslag.

Oud-minister Eurlings 'in bemiddeling' wegens mishandeling ex
Het Openbaar Ministerie gaat Camiel Eurlings vervolgen voor 'eenvoudige mishandeling'. Het OM in Haarlem wil dat Eurlings en zijn ex voor de zitting een bemiddelingstraject volgen.

Poolse regering: vijf jaar cel voor abortus
Abortus in Polen moet in bijna alle gevallen strafbaar worden, vindt de regering in Warschau. Vanavond debatteert het Poolse parlement over een verregaand wetsvoorstel van de rechts-conservatieve regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS).

Vanaf juni 2017: mobiel bellen en surfen binnen EU zonder extra roamingkosten
Burgers kunnen vanaf volgend jaar juni onbeperkt mobiel bellen en surfen in het buitenland zonder extra roamingkosten. Om telecombedrijven te beschermen tegen grote financiële verliezen van de nieuwe 'roam like at home'-regel, presenteert de Europese Commissie een serie waarborgen om misbruik te voorkomen.

De aanklacht van smaad en afpersing die Eurlings tegen zijn ex-vriendin deed wordt ook door het OM ter zijde geschoven wegens onvoldoende bewijs. Beeld anp
De aanklacht van smaad en afpersing die Eurlings tegen zijn ex-vriendin deed wordt ook door het OM ter zijde geschoven wegens onvoldoende bewijs.Beeld anp

Video van de dag

In zijn zoektocht naar manieren om zijn eigen plasticberg te verkleinen vraagt Bahram Sadeghi zich af: hoe veel kunnen we nou echt vervangen door papier?

Vanavond op tv

Zembla (NPO2, 21.15 uur) portretteert vanavond Judith Stoker, pleegmoeder van drie kinderen. Ze is stomverbaasd als jeugdorganisatie Horizon zegt dat de zorg voor de pleegkinderen te duur is geworden. Of schakel om 22.30 uur in op RTL7, waar Robert De Niro zijn psychopatenblik richt op Wesley Snipes in The Fan. Onze overige tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

'We brengen de regels terug' (+)
We zijn op patrouille in Sint-Jans-Molenbeek, wereldwijd bekend als draaischijf voor terrorisme. Bij de grote Europese aanslagen van de afgelopen jaren, inclusief Parijs, was er een link met Molenbeek. Ook aan de terreur op vliegveld Zaventem en in metrostation Maalbeek, morgen precies een half jaar geleden, deed een Molenbekenaar mee. Lees hier de reportage.

Geen reden tot paniek over spermakwaliteit (+)
Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: de spermakwaliteit van westerse mannen holt achteruit.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

'Engerd zit vaak naast je op de bank' (+)
Nederland telt jaarlijks honderdduizenden slachtoffers van geweld door een bekende dader, van wie ze vaak ook afhankelijk zijn. Criminoloog Janine Janssen doet er onderzoek naar.

'Mijn vader zei altijd: bek houden en prestaties leveren' (+)
Welke rol speelt afkomst in Nederland? Dat onderzoekt de Volkskrant in een reeks interviews. Deze keer in Land van afkomst: schrijfster Griselda Molemans (55).

Griselda Molemans: 'Omroepen beweren dat ze diversiteit willen, maar dat is niet zo' Beeld Robin de Puy
Griselda Molemans: 'Omroepen beweren dat ze diversiteit willen, maar dat is niet zo'Beeld Robin de Puy

Einde van torenhoge huizenprijzen in zicht (+)
De prijsstijging van 6 procent in augustus is de sterkste in veertien jaar. Maar het einde lijkt in zicht.

Sylvia Witteman: We leven in efficiënte tijden, maar romantiek ho maar (+)
Ik was net een beetje aan Whatsapp gewend en nu is er wéér een nieuwe berichtendienst: Allo. Mijn eerste associatie was niet best: in de jaren tachtig had je een comedyserie, 'Allo 'Allo!, waarin Britse acteurs deden alsof ze Fransen waren tijdens de Tweede Wereldoorlog, met hilarisch bedoelde Gestapo-agenten die dus in het Engels moesten spelen dat ze Fransen waren met een Duits accent. Gooi het maar in mijn pet. Lees hier de column.

Meer over