Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Een nieuw hoofdstuk in de formatie: Rutte en Klaver hebben vanmiddag formatiegesprekken gevoerd in het huis van informateur Tjeenk Willink. Verder in de Volkskrant Avond: drie sterren voor Wonder Woman en Sylvia Witteman op bezoek in een toeristenkaasfuik.

Premier Mark Rutte verlaat het huis van informateur Herman Tjeenk Willink waar zij hebben gesproken over de vastgelopen formatie. Beeld  Freek van den Bergh
Premier Mark Rutte verlaat het huis van informateur Herman Tjeenk Willink waar zij hebben gesproken over de vastgelopen formatie.Beeld Freek van den Bergh

Vandaag belangrijk

Ontmoeting Rutte en Klaver bij informateur thuis
VVD-leider Rutte en GroenLinks-leider Klaver hebben vanmiddag formatiegesprekken gevoerd in het huis van informateur Tjeenk Willink. Ze spraken over een mogelijke doorstart van onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks.

Iran: dat IS aanslagen Teheran opeist, bewijst dat Saoedi-Arabië erachter zit
De Iraanse Revolutionaire Garde houdt aartsrivaal Saoedi-Arabië verantwoordelijk voor de aanvallen in de Iraanse hoofdstad Teheran op het parlement en het Khomeini-mausoleum. Eerder op de dag eiste Islamitische Staat (IS) de aanslagen op, volgens Iran 'een bewijs' van Saoedische betrokkenheid.

Verrassing: oudste Homo sapiens ooit leefde in Marokko, niet Ethiopië
Alweer moeten archeologen de geschiedenis van de mensheid herschrijven. Net dachten we te weten dat onze soort Homo sapiens 200 duizend jaar geleden is ontstaan in Ethiopië - blijken er liefst 100 duizend jaar eerder ook al Homo sapiensen te hebben geleefd in Marokko.

NPO-presentatoren gaan aanzienlijk minder verdienen, Van Nieuwkerk blijft uitzondering
De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) versobert het beloningsbeleid voor presentatoren. Grootverdieners mogen hun lopende contract uitdienen, maar nieuwe uitzonderingen zijn niet langer mogelijk. Ook verlaagt de NPO het salarisplafond van 201.000 euro, inclusief pensioenpremie, naar 181.000 euro per jaar.

De schedel van de gevonden Homo sapiens lijkt veel op die van de moderne mens. De blauwe afdruk toont echter dat hij een groot, vrij primitief brein had. Beeld Philipp Gunz, MPI EVA Leipzig
De schedel van de gevonden Homo sapiens lijkt veel op die van de moderne mens. De blauwe afdruk toont echter dat hij een groot, vrij primitief brein had.Beeld Philipp Gunz, MPI EVA Leipzig

Video van de dag

Het is nogal belangrijk om in ieder geval in grote lijnen te weten wat blockchain is en wat je ermee kan doen. Daarom leggen we dat in deze video uit met hulp van een leuk robotje.

Vanavond op tv

Insecten als voedsel? In de documentaire Bugs (NPO 3, 22.25 uur) eet Andreas Johnsen honingmieren en wormentaco's. Meer zin in een film? Het vierde deel van Pirates of the Caribbean (On Stranger Tides) kunt u om 20.30 uur op Veronica bekijken. Al onze tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Hoeveel meer horeca kan Hilversum nog aan?
Door leegstaande winkelpanden om te bouwen tot koffiebars of lunchrooms proberen kleinere steden hun centrum nieuw leven in te blazen. In Hilversum is al een kwart van alle winkelpanden horeca. Wanneer is de grens bereikt? (+)

EU: naast markt en munt nu ook een militaire macht?
De EU wil meer zijn dan een markt en een munt, het wil ook een militaire macht worden. Die ambitie koestert de Europese Unie al langer, maar het schoot zo weinig op dat het was alsof men lag te kijken naar het groeien van gras. Dat is aan het veranderen, zegt EU-Commissaris Jyrki Katainen. 'In 6 maanden is er meer gebeurd dan in 60 jaar.' (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

Waarom basisschoolleraren gaan staken - en waarom dat (eerst) maar één uur is
Het basisonderwijs gaat op 27 juni één uur staken. Waarom? En is één uur niet wat kort? Plus nog vier andere vragen. (+)

Wierd Duk: 'Livestro beschuldigt me zonder bewijs, wil me framen als gevaarlijke oproerkraaier'
'Joshua Livestro lijkt het tot zijn opdracht te hebben gemaakt mij te framen als gevaarlijke oproerkraaier.' Wierd Duk reageert op het opiniestuk van Livestro.

Wonder Woman Beeld
Wonder WomanBeeld

Superheldenfilm Wonder Woman is revolutionair, maar mist af en toe diepgang (***)
Eindelijk een superheldenfilm met een vrouw in de hoofdrol, en nog een geslaagde ook. Wonder Woman wordt onthaald als feministisch meesterwerk. Terecht?

Sylvia Witteman keek nieuwsgierig rond in een Amsterdamse toeristenkaasfuik
'Het meisje achter de toonbak droeg een Frau Antje-kapje op het hoofd en legde juist aan een Amerikaanse dame op leeftijd uit dat geitenkaas beslist niet 'onhygiënisch' was. 'Goats are very clean animals', sprak ze. Is dat zo?' Lees hier de hele column van Sylvia Witteman. (+)

Meer over