Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Het nieuwe bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker zal leiden tot drie keer zo veel onterechte verwijzingen naar de gynaecoloog. Jaarlijks zullen zesduizend extra vrouwen zich voor niets laten onderzoeken. Verder in de Volkskrant Avond: 'Doutzen Kroes die afvalt dankzij borstvoeding? Onzin!' Ionica Smeets, hoogleraar en moeder van twee, fileert opvoedmythes in haar nieuwe boek en in opdracht van BNN werd een hond gekloond, wanneer is de mens aan de beurt?

'Zwarte Piet past niet meer in het huidige tijdsbeeld', vindt RTL, die per direct overstapt op 'Schoorsteen Piet' Beeld anp
'Zwarte Piet past niet meer in het huidige tijdsbeeld', vindt RTL, die per direct overstapt op 'Schoorsteen Piet'Beeld anp

Vandaag belangrijk

Wallonië ook na gesprek met premier Michel niet akkoord met CETA
Wallonië blijft de grenzen opzoeken in de onderhandelingen met de EU en Canada over CETA. Ook na een gesprek met de Belgische premier Charles Michel gaat Wallonië niet akkoord met het vrijhandelsakkoord. Het is volgens Michel, die maandag EU-president Donald Tusk officieel op de hoogte bracht van de vastgelopen gesprekken, te vroeg om het verdrag 'dood' te verklaren.

'Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker leidt tot onnodige verwijzingen'
Het nieuwe bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker, dat volgend jaar wordt ingevoerd, zal leiden tot drie keer zo veel onterechte verwijzingen voor vervolgonderzoek in het ziekenhuis. Jaarlijks zullen zesduizend extra vrouwen zich laten onderzoeken door een gynaecoloog terwijl achteraf blijkt dat er niets aan de hand is.

RTL vervangt Zwarte Piet door Piet met roetvegen, NTR wil niets zeggen
Bij RTL zijn voortaan geen Zwarte Pieten meer te zien, maar roetveegpieten. Of zoals ze zelf zeggen: de Schoorsteen Piet. Dit heeft de RTL-directie besloten, na veel gesprekken die zijn gevoerd met zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet. 'In onze visie past Zwarte Piet niet meer in het huidige tijdsbeeld.'

PvdA breekt in verkiezingsprogramma rigoureus met Rutte II
De PvdA breekt in het nieuwe verkiezingsprogramma op essentiële punten rigoureus met het kabinetsbeleid en met coalitiepartner VVD. De sociaal-democraten keren zich tegen marktwerking in de publieke sector en tegen het eigen risico in de zorg. Het asielbeleid moet juist gastvrijer, het integratiebeleid dwingender en het klimaatbeleid veel ambitieuzer.

Video van de dag

Je huisdier klonen? Dat is dichterbij dan je denkt. Van honden tot kamelen, er wordt al flink op los gekloond en Maarten Keulemans legt uit hoe.

Vanavond op televisie

Giel Beelen schuift vanavond aan bij RTL Late Night (RTL 4, 22.30 uur) om te vertellen over het einde van zijn ochtendshow op 3FM en zijn plannen voor de toekomst. Eerder op de avond gaan de jongens van Streetlab (NPO 3, 21.30 uur) de landsgrenzen over. In aflevering één van de nieuwe serie zijn ze in België. Of kijk de documentaire 3Doc: Addicted to my phone (NPO 3, 23.10 uur) over hoe makkelijk het is om via het gratis apps toegang tot privélevens te krijgen. Bekijk de rest van onze tv-tips.

Morgen in de krant

Calais is een puist op het gezicht van de Franse natie (+)
'Ik ben blij dat ik uit de jungle weg kan', zegt Mohammed (16) uit Soedan. 'Het is er gevaarlijk. 's Nachts zijn er vaak vechtpartijen en brandjes, ze proberen je geld en je telefoon te stelen.' En Mohammed is wel iets gewend: in zijn eentje doorkruiste hij de Sahara en stak hij de Middellandse Zee over.

CETA-verdrag is te redden, Europees geduld vereist (+)
België kan CETA, het vrijhandelsverdrag tussen Europa en Canada, niet ondertekenen. De dwarsliggende deelstaatregering van Wallonië zwichtte ook maandag niet voor de grote internationale druk. Voor donderdag staat in Brussel de ondertekenings-plechtigheid met de Canadese premier Justin Trudeau gepland, maar die gaat nu waarschijnlijk niet door.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Uitgerekend RTL neemt afscheid van Zwarte Piet (+)
Niet het Sinterklaasjournaal van de NTR, maar de commerciële omroep RTL stopt met Zwarte Piet. 'Hij past niet meer in het huidige tijdsbeeld', vindt de omroep, die per direct overstapt op 'Schoorsteen Piet'.

'Doutzen Kroes die afvalt dankzij borstvoeding? Onzin!' (+)
Van borstvoeding geven val je af. Van luiers wordt een kind niet zindelijk. Maar niet heus! Ionica Smeets, hoogleraar en moeder van twee, fileert opvoedmythes en bakerpraat in haar nieuwe boek.

Afvallen door borstvoeding te geven? Ionica ontkracht de mythe in haar nieuwe boek. Beeld epa
Afvallen door borstvoeding te geven? Ionica ontkracht de mythe in haar nieuwe boek.Beeld epa

BNN kloont hond, mens nog ver weg (+)
Voor het eerst loopt er in Nederland een gekloneerde hond rond. Dat zat eraan te komen, zeggen kenners - en nee, menselijke klonen zijn volstrekt niet aan de orde.

Mensen aten tijdens de oorlog gezonder dan ooit (+)
Als kind was ik gefascineerd door de Hongerwinter. Verhalen over suikerbietenpulp, schijngehakt, surrogaatkoffie en eipoeder wekten bij mij, afgezien van medelijden, vooral nieuwsgierigheid. Hoe had dat alles gesmaakt? Lees hier de volledige column van Sylvia Witteman.

Meer over