Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. AkzoNobel hoeft niet om tafel te gaan zitten met PPG, de Amerikaanse concurrent die het verfconcern wil overnemen. Dat heeft de Ondernemingskamer van het Amsterdamse Gerechtshof vanavond besloten. En er zijn geluidsopnamen vrijgegeven van de bestorming van de gekaapte trein bij De Punt. Een marinier sprak van een 'genadeschot'. Twee kapers werden 'kapotgeschoten'.

Het met kogels doorzeefde treinstel waar Molukse gijzelnemers gijzelaars hielden. Beeld anp
Het met kogels doorzeefde treinstel waar Molukse gijzelnemers gijzelaars hielden.Beeld anp

Vandaag belangrijk

Geluidsopnamen treinkaping De Punt: mariniers spreken van 'genadeschot' en kapers die zijn 'kapotgeschoten'

Een marinier sprak van een 'genadeschot'. Twee kapers werden 'kapotgeschoten'. Dat zeiden mariniers terwijl ze in 1977 de door Molukkers gekaapte trein bij De Punt bevrijdden. De uitlatingen staan op originele geluidsopnamen uit en rond de trein, die de Nederlandse Staat altijd geheim heeft gehouden, maar nu op last van de rechtbank toch heeft vrijgegeven.

Akzo behaalt klinkende overwinning in overnamestrijd voor rechter

AkzoNobel hoeft niet om tafel te gaan zitten met PPG, de Amerikaanse concurrent die het verfconcern wil overnemen. Dat heeft de Ondernemingskamer van het Amsterdamse Gerechtshof vanavond besloten.

Willem Scholten (1944-2017): de man van Maasvlakte 2, de Betuwelijn en het 'havenschandaal'

Willem Scholten ijverde voor de Betuwelijn en Maasvlakte 2, maar de oud-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam kwam ten val door deals met Joep van den Nieuwenhuyzen.

EU-landen akkoord met strengere keuringseisen voor nieuwe auto's om gesjoemel tegen te gaan

Bijna twee jaar nadat dieselgate losbarstte gaan de EU-landen akkoord met strengere keuringseisen voor nieuwe auto's. De Europese Commissie krijgt het recht de vergunning op te schorten van nationale keuringsinstanties en boetes op te leggen aan autofabrikanten tot 30.000 euro per wagen.

Een dieselauto wordt onderworpen aan een reeks tests. Beeld epa
Een dieselauto wordt onderworpen aan een reeks tests.Beeld epa

Video van de dag

Europa moet zijn eigen boontjes voortaan doppen, zegt Angela Merkel. Na jaren van twijfel over Brussel lijkt het nu tijd voor herwaardering van de Europese Unie. Bekijk in deze video waarom de unie ooit is opgericht.

Vanavond op tv

Maarten van Rossem schuift aan bij - een vroeger geprogrammeerde - Pauw (NPO 1, 22.10 uur) en vertelt over zijn boek 'Een auto voor iedereen.' Direct daarna begint Paul de Leeuw met wat hij het leukste zomerbaantje ooit noemt: een dagelijkse latenightshow vanuit Artis. En 2doc is net begonnen, dit keer over de rol en het belang van dna-onderzoek in strafzaken. Bekijk hier de rest van onze tv-tips.

Zonder Amerika hebben de Europeanen elkaar nog harder nodig

Europa wordt op zichzelf teruggeworpen. Het kan niet meer volledig vertrouwen op Amerika en raakt Groot-Brittannië kwijt. Wij, Europeanen, moeten ons lot in eigen hand nemen en zelf vechten voor onze toekomst, zei Angela Merkel zondag na een paar dagen in het gezelschap te hebben verkeerd van Donald Trump.

Twee voetbalvelden vol bamboe voor Wu Wen en Xing Ya

Reuzenpanda's zijn moeilijke, wispelturige eters, weet bamboekweker Bennie Nielen. Gelukkig zijn panda's Wu Wen en Xing Ya, vanaf dinsdag te zien in Ouwehands Dierenpark in Rhenen, niet zulke grote lastpakken.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,-/week.

Waarom zou religie heiliger - of onschuldiger - zijn dan sport?

Tom Dumoulin wint de Giro, en wordt getrakteerd op drie kritische stukken: over doping, tactische fouten en hoe weinig de Giro voorstelt vergeleken bij de Tour. Allemaal terecht, want als iets belangrijk genoeg is om over te schrijven, is het belangrijk genoeg om dat scherp en kritisch te doen. Maar bij gedwongen huwelijken, ook zo'n grappige traditie, dáár trekken we de grens.

Hoe een dwangstoornis voelt

'Van zo'n interview word ik een beetje jankerig. Dan denk ik: wat leef ik toch op de toppen van mijn zenuwen.' Psychiater en dwangstoornispatiënt Menno Oosterhoff vertelt.

Bamboo Giant in Asten, de grootste bamboekweker van Nederland. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Bamboo Giant in Asten, de grootste bamboekweker van Nederland.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Hoe veilig is zwemmen in natuurwater, met al die jetski's en speedboten?

Burgemeester Henny van Kooten van Maasdriel gaat deze week in overleg met de brandweer om te kijken of extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn op de Maas na het dramatische ongeluk van afgelopen zaterdag. Daarbij is ter hoogte van het Gelderse dorpje Well een 14-jarige jongen uit Helmond om het leven gekomen nadat hij zou zijn overvaren door een waterscooter.

Elke nacht galmde Beethoven uit het café beneden

We gingen praten met die uitbaters, twee harde, coole jongens met dito kapsels. Of het 's nachts wat zachter kon. Maar ze lachten ons in ons gezicht uit. Ze vonden ons losers, en dat waren we ook. Ze zetten Beethoven voor straf nog wat harder.

Psychiater én dwangstoornispatiënt Menno Oosterhoff en zijn hond. Beeld Anouk van Kalmthout
Psychiater én dwangstoornispatiënt Menno Oosterhoff en zijn hond.Beeld Anouk van Kalmthout
Meer over