Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Een eendenkooi die in vlammen opgaat, handmatig opengesneden hooibalen. Meerdere boeren in het Land van Maas en Waal zijn al slachtoffer geworden van een nieuwe vorm van criminaliteit: agro-terreur. Verder in de Volkskrant Avond: schrijver Maarten 't Hart over vrouwen en man-zijn en de vraag die elke marathonrenner bezighoudt: wanneer ontlast je jezelf?

null Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant
Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant

Vandaag belangrijk

Zeker 230 doden bij bloedigste aanslag ooit in Somalië, artsen draaien overuren

Bij de bloedigste aanslag die Somalië ooit heeft meegemaakt zijn zaterdag zeker 230 doden gevallen en 275 mensen gewond geraakt. De autoriteiten geven de schuld aan extremistische groep Al Shabaab.

Landbouwterreur Gelderland: 'daders weten precies hoe ze maximale schade moeten aanrichten'

Het is een nieuwe vorm van criminaliteit, en meerdere boeren in het Land van Maas en Waal zijn er al het slachtoffer van geworden: agro-terreur of landbouwvandalisme.

Nijlpaardentanden lijken door falend toezicht plaatsvervanger olifantenivoor te worden

De tanden van nijlpaarden zijn een gewilde bron van ivoor. Nu de olifant in Afrika strenger wordt beschermd, lijkt de handel in nijlpaardentanden een ongecontroleerde vlucht te nemen. Een onlangs gehouden onderzoek wijst uit dat er in importplaats Hongkong meer nijlpaardentanden binnenkomen dan exportlanden Oeganda en Tanzania zeggen te verhandelen.

Na winst in Venlo zit PSV in luxe positie: vijf punten voorsprong op Ajax en Feyenoord

Het ging de koploper van de eredivisie een uurtje moeilijk af, in stadion De Koel waar de zomer in volle hevigheid was teruggekeerd. PSV boog de achterstand van 2-1 om in een ruime zege (2-5) en besliste de zaak nadat VVV was gereduceerd tot tien man. Op de zege was trouwens niets af te dingen.

null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

Video van de dag

Als u grof gebekt bent, van een pittig ontbijt houdt of graag naakt rondloopt is dat uw zaak. Maar met uw intelligentie heeft dat niets te maken. Maarten Keulemans legt uit hoe dat verhaal de wereld in kwam en wat eraan schort.

Vanavond op tv

In de documentaire KUYT wordt voetballer Dirk Kuyt gevolgd in de aanloop naar het seizoen 2016/17, dat eindigde met het kampioenschap van Feyenoord (NPO 1, 21.25 uur). Louis Theroux onderzoekt mensenhandel in de Texaanse stad Houston (BBC 2, 22.00 uur). In Tegenlicht kunt u kijken naar een portret van Jos de Blok, oprichter van een succesvolle thuiszorgorganisatie (NPO 2, 21.05 uur). Al onze tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Culturele Hoofdstad moet laten zien dat Nederland groter is dan de Randstad

In de Culturele Hoofdstad van Europa 2018 wordt alles uit de kast getrokken om toeristen te laten inzien dat Nederland groter is dan de Randstad. Over de Mata Hari-tentoonstelling in Leeuwarden zijn bezoekers in elk geval enthousiast (+).

Tienduizenden Fransen delen met 'verlink je varken'-actie hun verhalen over seksuele intimidatie

De affaire-Harvey Weinstein leidt ook in Frankrijk tot zelfonderzoek. De journaliste Sandra Muller riep vrouwen op mannen door wie ze seksueel waren lastig gevallen - of erger - via Twitter aan te geven.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

De marathonloper móét erover nadenken: wanneer gaat hij naar de wc?

De marathonloper móét erover nadenken, of hij nu topatleet is of recreant: wanneer ontlast hij zichzelf? Juist hardlopen stimuleert de darmen enorm. De keuze is dus: zorgen dat je leeg begint of even uitstappen? (+) Want láten lopen is een nachtmerrie.

Commentaar: Brexiteers, word wakker

Aan de rand van het Brexit-ravijn moeten de Britten realistischer worden en de Europeanen flexibeler, betoogt Bert Lanting.

null Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant
Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant

'Seksuele spanning tussen mannen en vrouwen gooit de zaak overhoop'

Wat betekent het om nu man te zijn? Maarten 't Hart over vrouwen en man-zijn: 'Ik was met vrouwen altijd op mijn moeder geënt.' (+)

Twee begrafenissen in twee dagen: de buurt en stad zullen nooit meer hetzelfde zijn

Na de begrafenis van haar 'buurtvrouw' bezocht Aaf Brandt Corstius de begrafenis van de stadsman (+): 'Twee begrafenissen in twee dagen, twee mensen die te jong gestorven waren, twee gezinnen, twee grote zalen vol huilende mensen, niet alleen hun vrienden en familieleden, maar hun stadsgenoten die rouwden omdat de stad niet hetzelfde is als zij er niet doorheen fietsen.'

Maarten 't Hart. Beeld Imke Panhuijzen
Maarten 't Hart.Beeld Imke Panhuijzen
Meer over