Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Exacte getallen werden niet genoemd, maar de Kamer is eensgezind: de gaswinning in Groningen moet de komende jaren verder worden teruggeschroefd. Verder in de Volkskrant Avond: franchisenemers van Intertoys zitten niet te wachten op nog meer Intertoys en een interview met regisseur en cast van T2, het vervolg op junkie-klassieker Trainspotting.

T2 Trainspotting: vier sterren volgens onze recensent. We spraken ook met de maker en crew. Beeld EPA/Berlinale
T2 Trainspotting: vier sterren volgens onze recensent. We spraken ook met de maker en crew.Beeld EPA/Berlinale

Vandaag belangrijk

De geur van Watergate begint zich steeds sterker op te dringen rond Trump
Nog geen dag nadat zijn nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn moest aftreden wegens leugens over zijn contacten met de Russische ambassadeur, melden CNN en The New York Times nu dat meerdere mensen uit team-Trump tijdens de verkiezingscampagne regelmatig contact hadden met leden van de Russische geheime dienst.

Onderzoekers VU: kunstgraskorrels mogelijk tóch schadelijk voor gezondheid
Rubberkorrels op kunstgrasvelden zijn mogelijk tóch schadelijk voor de gezondheid. Dit zeggen onderzoekers van de VU in Zembla, op basis van proeven met zebravissen.

Kamer eensgezind: gaswinning Groningen komende jaren verder omlaag
Zonder concreet te worden of exacte getallen te noemen, stuurt de voltallige Tweede Kamer aan op verdere vermindering van de gaswinning in Groningen.

Felle kritiek op reddingsoperatie Middellandse Zee: 'Missies zijn veerdienst geworden'
De stroom migranten vanuit Libië naar Italië zal dit jaar niet wezenlijk afnemen. Europa moet zich voorbereiden op net zo'n recordaantal als in 2016, zegt directeur Leggeri van het Europese grensagentschap Frontex.

De VU meent dat de rubberkorrels die op kunstgras gestrooid worden mogelijk schadelijker zijn dan het RIVM beweert. Beeld anp
De VU meent dat de rubberkorrels die op kunstgras gestrooid worden mogelijk schadelijker zijn dan het RIVM beweert.Beeld anp

Video van de dag

Zijn nieuwe film Silence draait nu in de bioscoop, filmmuseum Eye wijdt in mei een tentoonstelling aan het werk van Martin Scorsese. Van Robert De Niro tot New York: dit kenmerkt een Scorsese-film

Vanavond op tv

Is de criminele jeugd nog te redden? Bij Humberto Tan aan tafel praten voormalig rapper Abid Tounssi en programmamaker Nicole Buch hierover (RTL 4, 22.30 uur). De film Interstellar van Christopher Nolan ziet u om 22.25 uur op Film 1 premiere. In Dream School proberen BN'ers schoolverlaters te inspireren zich te ontwikkelen (NPO 3, 21.30 uur). Al onze tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Regisseur Boyle: 'Trainspotting is de Star Wars van Schotland'
Twintig jaar na junkie-klassieker Trainspotting pakken de originele castleden hun rollen weer op in T2. De Volkskrant interviewde de acteurs en regisseur Danny Boyle over de hereniging, die niet vanzelf sprak. (+)

Intertoys zit niet te wachten op nog een Intertoys
Speelgoedketen Bart Smit moet opgaan in Intertoys, maar een franchisenemer van Intertoys stapte met succes naar de rechter. De klant heeft intussen al lang zijn keuze gemaakt. Niet tussen Bart Smit of Intertoys, maar tussen winkelstraat en webwinkel. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Speciaal verkeerslicht moet smartphonejeugd waarschuwen
De gemeente Bodegraven experimenteert met een lichtlijn in de grond bij verkeerslichten, speciaal voor onoplettende smartphonegebruikers. Bodegravers zijn niet al te enthousiast over het experiment. 'Het lijkt nu alsof de gemeente het gebruik van mobiele telefoons in het verkeer goedkeurt.' (+)

Gezond eten? De voetballer wil graag pizza
Zeker een professionele sporter moet goed op zijn eten letten. Maar veel voetballers eten na de wedstrijd pizza. Of hamburgers. Of kipsaté. (+)

Het gesprek van de dag in Bodegraven: de verkeerslichten die smartphonegebruik zouden gedogen. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Het gesprek van de dag in Bodegraven: de verkeerslichten die smartphonegebruik zouden gedogen.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Is een 'sisverbod' de weg naar een veiliger gevoel?
Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch diende vandaag een initiatiefwet die af moet rekenen met verbale intimidatie op straat. Is er voldoende draagvlak voor zo'n verbod? En zo ja, kun je het eigenlijk wel handhaven? (+)

De eerste twee jaar was ik zeer ongelukkig, het derde jaar doorgaans stoned
Sylvia Witteman had een nostalgisch rendez-vous met Haarlem, de stad van haar jeugd. 'Ik belandde in de Morinnesteeg, door ons scholieren indertijd 'Morfinesteeg' genoemd; daar zetelde Japie, de dealer, met zijn brokjes 'Afghaan' in zilverfolie.' (+)

Meer over