Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. De lawine in de Franse Alpen van dinsdag heeft in ieder geval een 22-jarige Nederlandse student het leven gekost. Een tweede lichaam dat is gevonden is nog niet geïdentificeerd, maar is vermoedelijk een van de twee vermiste Nederlanders van 21 en 25 jaar oud. Verder in de Volkskrant Avond: hoe raakte GeenPeils glorieuze revolutie zo snel in het slop? Wie waren de zwarte vrouwen die in de jaren vijftig ingewikkelde berekeningen maakten bij NASA? En neem een kijkje in de schatkamer van de NS - het gevonden voorwerpendepot: van sneeuwkettingen tot een kinderrolstoel met infuusstandaard tot een peperdure hoedendoos.

Mary Jackson bij Nasa in de jaren zestig. Beeld Nasa
Mary Jackson bij Nasa in de jaren zestig.Beeld Nasa

Belangrijk vandaag

Tweede slachtoffer van lawine in Alpen gevonden, nog niet geïdentificeerd

De lawine in de Franse Alpen van dinsdag heeft in ieder geval een 22-jarige Nederlandse student het leven gekost. Een tweede lichaam dat is gevonden is nog niet geïdentificeerd, zegt de Franse politie. Vermoedelijk gaat het om een van de twee vermiste Nederlanders, van 21 en 25 jaar oud. De drie zijn dinsdag in de problemen gekomen nadat zij offpiste gingen snowboarden in de streek van Seuil, ongeveer 60 kilometer ten oosten van Grenoble.

Oud-korpschef Bouman: lid onderzoekscommissie is vooringenomen

Voormalig korpschef Gerard Bouman beschuldigt een lid van de onafhankelijke onderzoekscommissie-Ruys ervan vooringenomen te zijn en stelt dat hij geen vertrouwen meer heeft in de uitkomst van het onderzoek. Dat zei hij woensdag in een interview met persbureau ANP.

Voormalig korpschef Gerard Bouman beschuldigt een lid van de onafhankelijke onderzoekscommissie-Ruys ervan vooringenomen te zijn en stelt dat hij geen vertrouwen meer heeft in de uitkomst van het onderzoek. Beeld anp
Voormalig korpschef Gerard Bouman beschuldigt een lid van de onafhankelijke onderzoekscommissie-Ruys ervan vooringenomen te zijn en stelt dat hij geen vertrouwen meer heeft in de uitkomst van het onderzoek.Beeld anp

Trumps verwijten richting Obama vallen niet in goede aarde

Sinds president Donald Trump zijn voorganger Obama van afluisterpraktijken betichtte, kan hij rekenen op kritiek vanuit het Obama-kamp. Obama's oud-woordvoerder bekritiseerde woensdag het Witte Huis omdat het niet met bewijzen komt dat de Trump Tower werd afgeluisterd. Trump weet van geen wijken en haalde op Twitter opnieuw uit naar de oud-president.

'Nederlandse ambassadeur hielp zoon Kim Jong-nam onderduiken'

Drie familieleden van de vorige maand in Maleisië vermoorde Noord-Koreaan Kim Jong-nam zijn met hulp van de Nederlandse ambassadeur in Seoul ondergedoken in een onbekend land. Dat stelt de organisatie Cheollima Civil Defense (CCD), die woensdag een videoboodschap online zette van een man die zegt de zoon te zijn van Kim Jong-nam.

Kim Han-sol in een video uitgegeven door Cheollima Civil Defense. Beeld epa
Kim Han-sol in een video uitgegeven door Cheollima Civil Defense.Beeld epa

Video van de dag

In Volkel liggen naar verluidt kernkoppen opgeslagen. Vroeger stonden daar dagelijks demonstranten bij de hekken, maar dat zijn vervlogen tijden. Verslaggever Toine Heijmans bezoekt de basis met Theo, de laatste anti-kernwapendemonstrant.

Vanavond op tv

In de persoonlijke documentaire My fucking problem onderzoekt Anne van Campenhout haar vaginisme, een kwaal waarbij penetratie zo veel pijn doet dat het onmogelijk is (NPO 3, 20.30). Voor een fraaie vormgegeven strijd tussen goed en kwaad zapt u naar superheldenfilm X-Men, met onze eigen Famke Janssen (RTL7, 20.30). En in het kader van internationale vrouwendag ziet u in de Chinese documentaire Hooligan Sparrow vrouwenrechtenactivist Ye Haiyan die provocerend aandacht vraagt voor het tragische lot van sekswerkers (NPO 2, 23.10). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Een kijkje in het gevonden voorwerpendepot van de NS: longboards, sneeuwkettingen en een peperdure viool

Het vreemdste ding dat vorig jaar verweesd in een NS-trein achterbleef, was een kinderrolstoel met infuusstandaard. Hoe een treinreiziger zoiets kan 'vergeten', de bemanning van het Centraal Bureau Gevonden Voorwerpen is het een raadsel. 'Misschien had de trein waarin de rolstoel werd gevonden wel zoveel vertraging opgelopen dat het kind in de rolstoel in de tussentijd genezen was', grapt de leidinggevende van het NS-depot in Utrecht (+).

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

GeenPeils campagne stokt: waar gaat het mis?

'Geenpeil gaat de democratie terugveroveren op de beroepspolitici.' Met die woorden verklaarde Jan Dijkgraaf op 5 december 2016 de oorlog aan het Binnenhof. In de oude Prodent-fabriek in Amersfoort presenteerde de journalist zich als lijsttrekker van GeenPeil, de nieuwe politieke partij van weblog GeenStijl die het vermolmde Den Haag van binnenuit wilde renoveren (+).

Deze zwarte vrouwen hielpen NASA getallen te kraken

De onbekende geschiedenis van de ruimtevaartorganisatie artikelDe film Hidden Figures is een ode aan de vrouwen, van wie velen zwart, die eind jaren vijftig ingewikkelde berekeningen maakten bij Nasa. Wie waren zij in werkelijkheid? (+)

Verwelkomende houding Canadezen in het nauw

De verwelkomende houding van de Canadese premier Justin Trudeau jegens migranten komt steeds meer in het nauw door het hardere beleid van de Amerikaanse president Trump (+). Deze week boog het Canadese kabinet zich over een klein, maar mogelijk groeiend probleem: de instroom van asielzoekers vanuit de VS. Honderden Syriërs, Somaliërs, Afghanen en andere migranten zijn sinds het begin van dit jaar over besneeuwde bospaden naar Canada gekomen.

null Beeld afp
Beeld afp

Buddy Sören helpt vluchteling Zakariya met inburgeren

Europese landen worstelen ermee: hoe laat je mannelijke vluchtelingen uit het Midden-Oosten de westerse waarden en normen omarmen? Duitsland zoekt de oplossing in een buddysysteem: koppel een mannelijke migrant aan een Duitse man (+).

Onverwachts schuilen in de verlaten steegjes van het verleden

Omdat het opeens héél hard regende liep Sylvia Witteman op goed geluk een winkel op de Overtoom binnen die 'De boezemvriend' heette (+). Ik kon me uit een grijs verleden een film met die titel herinneren.

Meer over