Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. De 23-jarige Naved B., die werd opgepakt na de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn, is vrijgelaten. Volgens de politie is er niet genoeg bewijs om de Pakistaan langer vast te houden, dit betekent dat de echte dader nog op vrije voeten is. Verder in de Volkskrant Avond: het RIVM blijft erbij: sporten op kunstgras is veilig en extra beveiligen op de kerstmarkt, heeft dat zin?

Redactie
Afzetting van de politie na de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn. Beeld anp
Afzetting van de politie na de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn.Beeld anp

Vandaag belangrijk

Pakistaanse verdachte aanslag Berlijn vrijgelaten
De 23-jarige Naved B., die gisteravond werd opgepakt na de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn, is weer vrijgelaten. Volgens de politie is er niet genoeg bewijs om hem langer vast te houden. De chauffeur van de vrachtwagen die gisteren op de menigte inreed is nog op vrije voeten. Bij de aanslag kwamen twaalf mensen om het leven, 25 mensen liggen nog in het ziekenhuis.

Fotograaf moord Russische ambassadeur: ook al ga ik dood, ik ben journalist
De Turkse fotograaf Burhan Ozbilici was maandagavond in de Turkse hoofdstad Ankara aanwezig bij de aanslag op de Russische ambassadeur. Wat een routineklus had moeten worden voor de fotograaf van persbureau AP werd een fotoreeks van schutter en slachtoffer die viraal is gegaan. Tegenover AP vertelde Ozbilici hoe hij de koelbloedige moord op de Russische gezant Andrei Karlov heeft beleefd.

CU en 50Plus wijzen Oekraïneverdrag af, Rutte rest nog één ontsnappingsroute
De ChristenUnie (CU) en 50Plus zullen beide tegen de Oekraïnedeal stemmen die premier Mark Rutte afgelopen donderdag met veel moeite wist te sluiten met de 28 EU-regeringsleiders. Na het eerdere 'nee' van de SGP, rest Rutte nu nog één ontsnappingsroute om het Oekraïneverdrag te redden: steun van de CDA-senaatsfractie.

Treitervlogger Woord van het Jaar
Het Van Dale Woord van het Jaar 2016 is treitervlogger. Het woord blijft met ruim eenderde van de honderdduizend stemmen pokémonterreur en trumpisme net voor. Het publiek kon stemmen op tien woorden die Van Dale eind november nomineerde voor de verkiezing.

'Treitervlogger' Ismail Ilgun. Beeld Ivo van der Bent
'Treitervlogger' Ismail Ilgun.Beeld Ivo van der Bent

TV-tips

In Brandpunt (NPO 2, 21.10 uur) onderzoekt Sacha de Boer de schaduwzijde van de Nederlandse missie in Uruzgan. Later op de avond volgt filmmaker John Albert Jansen in 2Doc: Remco Campert, de 87-jarige schrijver en dichter. En in de laatste Pauw (NPO 1, 23.00 uur) van het jaar wordt teruggeblikt op het mooiste van 2016. Aan tafel onder meer columnist Sheila Sitalsing, turnkampioen Sanne Wevers en musicalproducent Albert Verlinde. Bekijk hier de rest van onze tv-tips.

Video van de dag

Met zijn zwaartekrachttheorie verblufte fysicus Erik Verlinde de wetenschap. Hoe kwam hij tot zijn alternatieve uitleg voor het heelal? Striptekenaar Erik Kriek maakte voor de Volkskrant een graphic novel over Verlindes theorie.

Aanraders van redactie

Extra beveiliging op de kerstmarkt, heeft dat zin? (+)
Op het Amsterdamse Museumplein komen extra betonblokken voor de kerstmarkt. Breda plaatste extra hekken in de buurt van het Glazen Huis om de dj's van 3FM Serious Request en hun publiek nog beter te beschermen. Net als in buurlanden nemen organisatoren van evenementen - in samenspraak met politie en gemeenten - na de aanslag in Berlijn extra veiligheidsmaatregelen.

RIVM blijft erbij dat sporten op kunstgras veilig is (+)
Kunstgras is veilig, suste het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in oktober na een alarmerende uitzending van het tv-programma Zembla. Kunstgras is veilig, herhaalde het RIVM dinsdag na de publicatie van het eigen onderzoeksrapport.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

AfD: 'Schuld aanslag geheel bij bondskanselier Merkel' (+)
De partijleider van de populistisch rechtse AfD, Frauke Petry, legt de schuld voor de aanslag volledig bij bondskanselier Merkel. Zij is verantwoordelijk voor de 'gevaarlijke immigratiechaos' waardoor Duitsland 'niet meer veilig' is. In haar ogen staan 'Merkel en co.', voor 'grenzeloze vrijheid', waar 'veel criminelen en ook terroristen dankbaar van gebruikmaken'.

Lesbische boerin en alfamannetje vrienden voor het leven (+)
Morgen is de finale van Expeditie Robinson. Maar misschien zijn de echte winnaars al wel bekend: die lesbische boerin uit Zeeland en dat testosteronbommetje met een hang naar roem. Kroniek van een unieke vriendschap.

Bertie Steur tijdens de persdag van Expeditie Robinson 2016. Beeld anp
Bertie Steur tijdens de persdag van Expeditie Robinson 2016.Beeld anp

Na de aanslag bevindt Merkel zich in een lastig parket
Terreurdaad in Duitse hoofdstad maakt bondskanselier Merkel kwetsbaar op rechts. Lees hier het hele commentaar.

Pas geleden lag die boulevard in Nice nog vol met lijken (+)
Deze zomer was ik met mijn gezin in Nice en aten we crêpes op een terras op de Avenue de Californie, de straat recht achter de Promenade des Anglais. Ik vertelde mijn kinderen niet dat op die promenade een maand eerder een vrachtwagen op de mensenmenigte was ingereden, want mijn zoon is al bang genoeg voor oorlog. Lees hier de hele column van Aaf Brandt Corstius.

Bondskanselier Angela Merkel bekijkt de bloemenzee in de buurt van de plek waar een vrachtwagen inreed op een kerstmarkt in Berlijn Beeld anp
Bondskanselier Angela Merkel bekijkt de bloemenzee in de buurt van de plek waar een vrachtwagen inreed op een kerstmarkt in BerlijnBeeld anp
Meer over