Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

800 duizend kinderen wier ouders illegaal de VS binnenkwamen zijn hun bescherming kwijt. Door Donald Trump verkeren deze 'dreamers' nu in onzekerheid. Verder in de Volkskrant Avond: Assads leger breekt door omsingeling rond de 'alternatieve hoofdstad van IS' en columnist Aaf duidt het nieuwe kapsel van Matthijs van Nieuwkerk.

Redactie
Een lid van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) in Deir al-Zor. SDF is een militaire coalitie die actief is in de Syrische burgeroorlog. Beeld AFP
Een lid van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) in Deir al-Zor. SDF is een militaire coalitie die actief is in de Syrische burgeroorlog.Beeld AFP

Vandaag belangrijk

Trump schaft het immigratie-gedoogbeleid af, nu mag het Congres zijn vingers branden
De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag het immigratie-gedoogbeleid afgeschaft van zijn voorganger Obama, die jonge illegalen tijdelijke werkvergunningen gaf. Maar niet per direct: het Congres heeft zes maanden de tijd om een wettelijk alternatief te bedenken.

Klap voor IS: leger breekt door omsingeling rond 'alternatieve hoofdstad' IS
Opnieuw een klap voor Islamitische Staat, opnieuw een overwinning voor het regime van president Bashar al-Assad. Het Syrische leger en zijn bondgenoten hebben dinsdag de omsingeling door IS van de stad Deir al-Zor in het oosten van Syrië doorbroken. Het leger is begonnen de IS-strijders te verjagen uit het deel van de stad dat ze al drie jaar in handen hebben.

Franse glossy moet Kate Middleton ton smartengeld betalen voor toplessfoto
De Franse glossy Closer moet Kate Middleton 103 duizend euro schadevergoeding betalen voor het publiceren van foto's waarop ze topless te zien is. Dat heeft een Franse rechter dinsdag bepaald in een proces dat door de hertogin van Cambridge en haar echtgenoot William, de toekomstige koning, was aangespannen. Voor Franse begrippen is de schadevergoeding hoog, maar het komt niet in de buurt van de anderhalf miljoen pond die was gevorderd wegens inbreuk op de koninklijke privacy.

Wetenschappers die via reviews reclame maken voor zichzelf, daar wil Wageningen van af
Onderzoekers beoordelen elkaars werk als 'reviewer' anoniem. Zo kan iemand onterecht citaties opdringen aan een ander. De universiteit van Wageningen wil dat dit wordt aangemerkt als een vorm van wetenschapsfraude.

Video van de dag

Het geweld door het leger van Myanmar tegen de Rohingya wordt internationaal veroordeeld. Ook de kritiek op regeringsleider Aung San Suu Kyi, ooit icoon van vreedzaam verzet, groeit. Wat is er in het Aziatische land aan de hand?

Vanavond op televisie

Zojuist begon op NPO 2 Brandpunt (20.25 uur). De makers maakten een reis langs Chinese 'voetbalfabrieken'. Hier worden kosten noch moeite gespaard om miljoenen kinderen aan het voetballen te krijgen opdat het WK van 2030 gewonnen wordt. Bij Pauw (NPO 1, 23.00 uur) schuiven twee basisschoolleraren aan om te praten over salarissen in het primair onderwijs. Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Hout voor de ramen en seksclub dicht; Sint Maarten zet zich schrap voor orkaan Irma
Op Sint Maarten wordt alles wat los zit vastgesnoerd, want orkaan Irma komt eraan. 'Wie nu niet wegkomt, is toch een beetje aan de goden overgeleverd.' (+)

Het leven van Paul Rood: drugskoerier, ex-gevangene, wielrenner, drugshulpverlener
De film Spaak, die morgen uitkomt, is 'losjes gebaseerd op' het leven van Paul Rood. Dit is zijn versie van het pad vol kronkelingen dat hem naar een Zweedse cel bracht en (na zijn ontsnapping) terug. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Het einde van Cambodia Daily zet de Cambodjaanse persvrijheid nog verder onder druk
De onafhankelijke Cambodjaanse krant Cambodia Daily kwam gisteren voor het laatst uit. Hoofdredacteur Jodie DeJonge geeft premier Hun Sen de schuld. 'Wie de macht heeft om belastingen op te leggen, heeft de macht om anderen te vernietigen.' (+)

The Mancunian Candidates: waarom Manchester dé muziekstad van Engeland is
De stad Manchester, hard, ongepolijst, kende sinds eind jaren zeventig een unieke muziekscene, waarin punk, house en vroege elektro samengingen als nergens anders. Menno Pot schildert het klimaat waarin bands als Joy Division, Oasis en The Stone Roses werden geboren. (+)

Het werk van modeontwerper Iris van Herpen is niet van deze wereld, wel van deze tijd
Voor het eerst wint een modeontwerper de Johannes Vermeer Prijs, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten. Wat kenmerkt Iris van Herpen? (+)

Ik weet wel waarom Van Nieuwkerk opeens lange blonde haren had
Kim Jong-un kan dreigen met een waterstofbom wat-ie wil, maar als Matthijs van Nieuwkerk op tv verschijnt met lange blonde lokken, stopt de wereld pas echt met draaien, schrijft Aaf Brandt Corstius in haar column. (+)

Van Herpen gaat met kleding om zoals Willy Wonka met snoep: grenzeloos, met een voortdurende nieuwsgierigheid. Beeld Bregje Lampe
Van Herpen gaat met kleding om zoals Willy Wonka met snoep: grenzeloos, met een voortdurende nieuwsgierigheid.Beeld Bregje Lampe
Meer over