Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Binnenkort mag u zich mogelijk in een referendum buigen over de sleepwet. De vraag lijkt simpel: wilt u dat Nederland een online-surveillancestaat wordt? Maar zo simpel is het niet. Verder in de Volkskrant Avond: baby's die hun ouders zien zwoegen vertonen later meer doorzettingsvermogen, blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek. En het aantal hectare bos in Nederland neemt af, grotendeels omdat boeren massaal aan het kappen zijn geslagen.

null Beeld anp
Beeld anp

Vandaag belangrijk

Hoe gaat u verstandig om met uw eigen risico?
Het eigen risico in de zorg blijft volgend jaar wat het nu is: 385 euro. Het kabinet-in-wording heeft als eerste wapenfeit aangekondigd de tiende verhoging in elf jaar tijd niet door te laten gaan. Dat maakt het niet minder vervelend als u die 385 euro (onverwacht) moet betalen. Zorgkosten zijn vaak onvermijdelijk: een ziekenhuisopname is niet voor de lol. Toch zijn er wel degelijk manieren om verstandig met het eigen risico om te gaan.

Kinderen ontwikkelen doorzettingsvermogen door ouders te zien zwoegen
Baby's die hun ouders zien zwoegen, vertonen later zelf ook meer doorzettingsvermogen, blijkt uit een nieuw Amerikaans onderzoek.

Komen je billen onder een urinoir uit? Vrouwen in het hele land nemen de proef op de som
Als protest tegen een uitspraak van de rechter over een wildplassende vrouw vindt zaterdag de eerste landelijke urinoirplasdag van Nederland plaats. De vrouw vocht de wildplasboete aan omdat ze aandacht wilde vragen voor het tekort aan openbare vrouwenwc's.

null Beeld anp
Beeld anp

Bill Gates heeft spijt van toetsencombinatie Control-Alt-Delete
Iedereen kan de toetsencombinatie Control-Alt-Delete dromen. Maar voormalig Microsoft-topman Bill Gates heeft er spijt van. Hij zou het nu anders hebben gedaan.

Video van de dag

In de tweede V-vlog laat Lisa Koetsenruijter haar duurzame kledingkast zien (mét een broek van eucalyptusbladeren) en gaat ze naar de tentoonstelling Cool Japan in Museum Volkenkunde in Leiden. Overal roze en glitter, maar is Kawaii eigenlijk wel zo schattig?

Vanavond op tv

Zet als de wiedeweerga uw tv aan voor Trainwreck (Net5, 20.30 uur). De film klinkt op papier als een ietwat afgezaagde romcom, maar werd dankzij regisseur Judd Apatow en hoofdrolspeler Amy Schumer een innemende film vol weerbarstige personages. In Ilse's veranda (NPO 1, 21.20 uur) gaat Marc-Marie Huijbregts op bezoek bij Ilse DeLange in Nashville. Hoe homovriendelijk is deze stad? En in Het uur van de wolf (NPO 2, 22.55 uur) het ongewone schrijversportret van Thomas Verbogt dat filmmaker Ditteke Mensink met de schrijver maakte. Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Een referendum over privacy dient zich aan. Maar moeten we dat wel willen?
Goede kans dat u zich binnenkort in een referendum mag uitspreken over een nieuwe wet die de bevoegdheden van de inlichtingendiensten regelt. De vraagt lijkt simpel: wilt u dat Nederland een online-surveillancestaat wordt? Maar zo simpel is het niet. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Waarom Nederlandse boeren massaal de bomen op hun land kappen
Het aantal hectare bos in Nederland neemt sinds enkele jaren sterk af, en dat is grotendeels te wijten aan boeren die bomen op hun land kappen. Dat doen ze niet zomaar; de subsidieregelingen lopen al sinds 2013 af. (+)

Het Rijksmuseum is het huis van Nederland, het Canon de tuin
En toen was het er opeens toch: het Nationaal Historisch Museum (NHM). Niet onder die naam, en niet zo prestigieus als in de plannen van 2006, maar toch: de geschiedenis van Nederland en van de mensen die er hebben gewoond, is zichtbaar gemaakt in objecten, afbeeldingen, films en interactieve installaties. (+)

null Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Vier actrices over hoe je het best Annie M.G. Schmidt speelt
Opnieuw een stuk over het leven van Annie M.G. Schmidt. Roept de vraag op: hoe speel je haar? Vier actrices vertellen. (+)

Simone Kleinsma als Annie M.G. Schmidt Beeld
Simone Kleinsma als Annie M.G. SchmidtBeeld

In de studio van kunstenaar Olafur Eliasson luncht al het personeel elke dag samen
Beeldend kunstenaar Olafur Eliasson geeft zijn negentig medewerkers altijd een fijne lunch. Dat komt niet alleen de samenwerking ten goede, blijkt uit het boek dat hij maakte over kunst en koken. (+)

Aaf Brandt Corstius vindt dat haar kinderen genderneutraaltechnisch best goed zitten
'Mijn dochter had dus Ajax en iets met het woord atoom, en mijn zoon had Tender, al was dat niet goed leesbaar want dat shirt was al heel vaak in de was geweest.' (+)

Meer over