Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Het was spannend, maar Feyenoord blijft koploper in de eredivisie, na een miraculeuze ontsnapping tegen Utrecht. Verder in de Volkskrant Avond: Cubaanse bannelingen in Miami vieren de dood van de Cubaanse leider Fidel Castro als de dood van een ideologie, en hoe komt het eigenlijk dat je jezelf niet kunt ruiken?

Cubaanse Amerikanen in Miami vieren feest na de dood van Fidel Castro. Beeld afp
Cubaanse Amerikanen in Miami vieren feest na de dood van Fidel Castro.Beeld afp

Vandaag belangrijk

Zwitsers verwerpen plan om kerncentrales versneld te sluiten

In een referendum hebben de Zwitserse kiezers besloten om niet versneld de vijf kerncentrales in het land te sluiten. Het referendum was een initiatief van de Zwitserse Groene Partij. De regering zag versnelde sluiting niet zitten, omdat het een te zware aanslag op de energievoorziening zou zijn. 33 procent van de energie in het land is op dit moment kernenergie. Het grootste gedeelte is afkomstig uit waterkrachtcentrales.

Publieksprijs IDFA voor ontroerde flamencokoningin La Chana

'Ai!' Alsof ze getroffen wordt door ernstig hartzeer, zo incasseert Antonia Santiago Amador de boodschap dat La Chana, de documentaire over haar leven, op IDFA is bekroond met de publieksprijs. De 69-jarige flamencokoningin - podiumnaam La Chana - slaat de handen voor de ogen, heft ze vervolgens op naar de hemel: 'Gracias señor!'

Nico Rosberg wereldkampioen Formule 1, Verstappen vijfde

'Mann, mann, mann', mompelt Nico Rosberg in het Duits. Hij kijkt naar beneden en schudt met zijn hoofd, de tranen staan in zijn ogen. Een half uur eerder werd hij voor het eerst in zijn loopbaan wereldkampioen in de Formule 1. Kort voor de persconferentie lijkt Rosberg (31) het pas te beseffen. Eindelijk, net als zijn vader Keke in 1982, is hij de beste.

Miraculeuze ontsnapping Feyenoord in Utrecht

Twee teleurgestelde aanvoerders keken zondagavond rond kwart voor zeven terug op de meest sensationele wedstrijd in de veertiende speelronde. Zowel Willem Janssen van FC Utrecht als Dirk Kuyt van Feyenoord voelde zich ernstig te kort gedaan, ondanks een klinkende 3-3 in Galgenwaard.

De 69e jarige flamencokoningin Antonia Santiago - podiumnaam La Chana - uit de documentaire van regisseuse Lucija Stojevic. Beeld La Chana
De 69e jarige flamencokoningin Antonia Santiago - podiumnaam La Chana - uit de documentaire van regisseuse Lucija Stojevic.Beeld La Chana

Video van de dag

Bijna niemand zweeft tussen D66 en PVV, maar wel tussen PVV en SP. Bekijk in deze video hoe belangrijk de zwevende kiezer is geworden. En bekijk onze special over veertien typische zwevers.

Vanavond op tv

Op Eén (22.25 uur) is vanavond het eerste deel te zien van Joanna Lumley's Japan, een driedelige reisdocumentaire waarin de Britse actrice Joanna 'Absolutely Fabulous' Lumley een reis van 3.000 kilometer lang door Japan maakt. Als u afstemt op Fox (22 uur) kunt u kijken naar sf-drama Contact, met Jodie Foster als wetenschapper die het bestaan van buitenaards leven wil bewijzen. Lees hier al onze tv-tips.

Morgen in de krant

'Zoals de wereld Hitlers dood vierde, zo vieren Cubanen in Miami de dood van Castro'

In de Cubaanse wijk in Miami wordt de dood van Fidel Castro gevierd met sigaren, trommels en flessen champagne. Het feest zit diep. Velen rekenen persoonlijk af met Castro. 'We vieren niet de dood van één man, maar de dood van een ideologie.' (+)

Juist alle andere partijen zijn one-issuepartijen

'En wat vinden we dan van orgaandonatie van dieren?', vraagt een dame aan de interruptiemicrofoon. De leden van de Partij voor de Dieren stemmen over bijna 80 wijzigingsvoorstellen op het verkiezingsprogramma en geen onderwerp blijkt voor zoveel beroering te zorgen als orgaandonatie. 'Er zijn mensen die een hartklep van een varken krijgen bijvoorbeeld', doceert de dame. (+)

Waarom ruik je jezelf niet?

Een mens, zo werd een paar jaar geleden duidelijk, kan meer dan een biljoen geuren van elkaar onderscheiden maar vreemd genoeg ruikt diezelfde mens al snel zijn eigen parfum of aftershave niet meer. Of, de genante variant: we kunnen rustig op het toilet in onze eigen stank een tijdschrift lezen maar als we na andermans toiletbezoek de ruimte betreden, knijpen we onze neus dicht. Hoe kan dat? (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Cubaanse Amerikanen in Miami vieren feest na de dood van Fidel Castro. Beeld ap
Cubaanse Amerikanen in Miami vieren feest na de dood van Fidel Castro.Beeld ap

'Er is een oorlog tussen regeringen en hun burgers gaande'

In haar nieuwste roman is ze vlijmscherp. De Volkskrant sprak met haar over Trump, toe-eigening en identiteit: Zadie Smith op haar best. (+)

De Gilmore Girls zijn terug van nooit weggeweest (****)

Voor fans die de Netflixserie Gilmore Girls: A Year in the Life dit weekend nog niet hebben gezien, moet de trending #lastfourwords, een hashtag over de vier laatste uitgesproken (explosieve) woorden in de laatste aflevering, gekmakend zijn geweest. En terecht, want met die laatste vier woorden krijgt de serie in de allerlaatste vijf seconden plots een dramatische wending die wéér om een nieuw seizoen vraagt.

Column Aaf: Met kleding van je broertje kun je niet de mist ingaan

Jarenlang heb ik niets anders in bladen gelezen dan: 'Trek het overhemd / T-shirt / pyjamajasje van je vriend aan, daarin zie je er supersexy uit!!!' Ja, met drie uitroeptekens. Hierbij zag je dan een foto van een slank model met verward haar dat schalks boven de breed opstaande kraag van een smetteloos wit mannenoverhemd uitkeek, bruine blote benen eronder en ergens op de achtergrond, wat minder in focus, lag die vriend dan met blote bast in bed, tevreden toekijkend hoe geweldig zijn vriendin eruitzag in zijn overhemd. (+)

Meer over